Samsung îmbunătățește eficiența ecranelor QD-OLED și reduce costurile

238
Samsung QD-OLED
Sursa Foto: via hdblog.it

Samsung Display lucrează la îmbunătățirea tehnologiei sale QD-OLED. QD înseamnă „quantum dot – punct cuantic”. Ecranul Samsung începe cu pixeli albaștri și îi trece prin puncte cuantice pentru a crea roșu și verde, trecând și acei subpixeli originali albastru pur. Culorile sunt foarte vii chiar și în timpul scenelor foarte luminoase, iar roșul, verdele și albastrul apar pe ecran foarte profund și pur pentru ochiul privitorului.

Informația apărută în ziarul coreean The Elec, via HDBlog, a fost dezvăluită de Kwon Jang-hyuk, profesor la Universitatea Kyung Hee. În cadrul unei prezentări desfășurate în cadrul Simpozionului de revizuire SID 2022, profesorul Kwon a ilustrat inovațiile pe care se concentrează activitățile de cercetare și dezvoltare ale gigantului coreean.

Ecrane Samsung QD-OLED mai eficiente și mai ieftine

Conform profesorului Kwon, aspectul asupra căruia Samsung vrea să intervină sunt emițătorii organici albaștri. Aceștia sunt elementele plasate la baza QD-OLED-urilor deoarece acţionează atât ca sursă directă de lumină albastră, cât și ca declanșator pentru conversia culorilor prin punctele cuantice roșii și verzi. Vezi explicația de mai sus.

Televizoarele QD-OLED folosesc în prezent emițători fluorescenți albaștri organici aranjați pe un strat triplu. Aceasta structura este necesara deoarece materialele fluorescente sunt mult mai putin eficiente decat cele fosforescente care pe alte tipuri de ecrane OLED sunt folosite pentru verde si rosu. Eficiența luminoasă în trecerea luminii în interiorul panourilor este de doar 25% pentru emițătoarele fluorescente albastre, față de 100% pentru componentele organice fosforescente. Acestea din urmă garantează și o durată mai lungă în timp.

OLED (prescurtare din engleză de la organic light-emitting diode). Steven Van Slyke de la Eastman Kodak a construit primul dispozitiv OLED practic în 1987. Sony XEL-1, lansat în 2007, a fost primul televizor cu ecran OLED.

Din acest motiv, Samsung Display lucrează pentru a înlocui materialele fluorescente cu cele fosforescente. Eficiența mai mare ar permite scăderea numărului de substraturi care conțin emițători de albastru. Profesorul Kwon susține că ar trebui să se treacă de la trei la doar unul. Această modificare ar simplifica producția panourilor prin reducerea costului acestora. În același timp ar avea și repercusiuni pozitive asupra eficienței generale. Totul se traduce prin monitoare și televizoare Samsung mai ieftine.

Cercetarea a fost derulată cu peste un an în urmă și acum apar primele rezultate. Se estimează că aceste rezultate vor fi vizibile și implementate în decursul anului 2022. Prin urmare vom vedea aceste ecrane QD-OLED în următoarele generații de televizoare și monitoare Samsung, posibil în cursul acestui an.