Samsung EX1, un robot asistent uman, va fi lansat anul acesta

178
Samsung EX1 un robot asistent uman va fi lansat anul acesta
Sursa foto: sammobile.com

Zilele trecute am scris că Samsung Electronics va investi o sumă uriașă în robotică. Asta înseamnă că Samsung vede un viitor profitabil în robotică pentru afacerile sale din viitor. În același timp, la CES 2023 Las Vegas, compania a spus că vede roboții ca „un nou motor de creștere”. Dar, dincolo de lansarea de aspiratoare robot inteligente, prototipurile de roboți mai ambițioase de la Samsung, alimentate cu inteligență artificială, nu s-au concretizat cu adevărat. Gigantul tehnologic intenționează să schimbe acest lucru înainte de sfârșitul anului cu Samsung EX1.

Plănuim să lansăm un robot asistent uman numit Samsung EX1 în cursul acestui an”. A declarat vicepreședintele și CEO al Samsung Electronics, Han Jong-hee, la o conferință de presă la Las Vegas, potrivit SamMobile. Gigantul high-tech sud-coreean are în pregătire în bucătărie un dispozitiv numit „EX1”, care este o cameră digitală relative veche. Evident, noul Samsung EX1 care va fi lansat anul acesta ar fi un tip complet diferit de produs. Din ce spune CEO-ul Samsung este un „robot asistent uman”, deși capacitățile sale rămân necunoscute. Cu toate acestea, roboții concept anteriori prezentați de Samsung ne pot da câteva indicii.

Samsung EX1 – posibil inspirat din Bot Handy

Samsung nu a avut concepte noi de robot de dezvăluit la Consumer Electronics Show 2023. Dar este posibil ca unii dintre cei care ne urmăresc de mult timp să-și amintească că Samsung a dezvăluit Bot Handy și JetBot 90 AI+ la CES 2021. JetBot 90 AI+ a fost lansat pe piață ca un aspirator robot cu AI, în timp ce Bot Handy nu a ajuns un produs real niciodată.

Samsung Bot Handy, prezentat în videoclipuri conceptuale, a fost etichetat ca robot de uz casnic capabil să spele vase, rufe, să toarne vin și să efectueze alte astfel de activități. Nu a fost niciodată lansat. Dar, este posibil să ne fi oferit o previzualizare aproximativă a ceea ce ar putea fi robotul asistent uman Samsung EX1. Din păcate, videoclipurile concept originale de pe YouTube par să fi fost eliminate.

Termenul robot (din cehă) a fost utilizat de Karel Čapek în lucrarea de science-fiction R.U.R. din anul 1921. Cuvântul robot este de origine slavă și se poate traduce prin iobag (persoană obligată a presta robota = muncă silnică).

Nu suntem pe deplin siguri dacă Samsung EX1 are rădăcini în Bot Handy. Totuși, ideea este că Samsung a vrut să creeze un robot asistent uman de ceva timp. Va trebui doar să așteptăm puțin până când Samsung va lansa robotul EX1 pe piață pentru a vedea dacă seamănă în vreun fel cu Bot Handy.

Samsung a cochetat cu afacerile cu roboți încă din 2016 și apoi din 2018. Samsung Electronics vede acum roboții ca pe un potențial nou flux de venituri. Săptămâna trecută, Samsung a investit aproape 59 de miliarde de woni (~4,6 de milioane de dolari) în Rainbow Robotics. Această companie a produs diverse platforme de roboți și până acum.