Procesorul Samsung Exynos 2200 cu GPU AMD poate rivaliza cu Apple M1

543
Procesorul Samsung Exynos 2200 cu GPU AMD poate rivaliza cu Apple M1
Sursa Foto: phonearena.com

Puternicul cip-set Apple M1 a fost anunțat pentru computerele Mac în noiembrie și Apple a surprins lumea luna trecută când a decis să îl adauge și la cele mai noi modele iPad Pro. Acum, o informație de ultimă oră susține că Samsung lucrează la un Exynos, care va fi utilizat pe mai multe dispozitive. Viitorul procesor Samsung Exynos 2200 cu GPU AMD va rivaliza cu Apple M1 și va fi utilizat în telefoane și laptopuri.

Samsung a colaborat cu AMD în ultimii doi ani pentru a dezvolta un GPU mobil puternic. Cu toate acestea, nu era clar dacă procesorul va fi pentru smartphone-uri sau laptopuri. Samsung a confirmat la începutul acestui an că va lansa un procesor Exynos care va utiliza GPU-ul Radeon al AMD. Acum, au fost dezvăluite mai multe informații despre aceasta.

Conform PhoneArena, care citează Korea Economic Daily, Samsung va lansa un Procesor Exynos de ultimă generație în acest an. Cel mai probabil se va numi Samsung Exynos 2200 și va fi lansat în partea a doua a acestui an. Viitorul cip-set Exynos va fi primul care va include un GPU care a fost co-dezvoltat în colaborare cu AMD. Un acord de licențiere cu AMD a fost anunțat la mijlocul anului 2019, dar Samsung nu a lansat încă un produs care încorporează tehnologia GPU a AMD.

Samsung Exynos 2200 cu GPU AMD ar putea depăși M1-ul Apple

Procesorul Samsung Exynos 2200 de ultimă generație Samsung va fi construit pe procesul de fabricație de 5 nanometri. Va oferi funcții îmbunătățite și „o putere de calcul extraordinară și o mare eficiență a bateriei”, conform surselor. Cipul Exynos 2200 este prezentat ca rival pentru Apple M1. Deși ar putea debuta inițial într-un laptop Windows 10 bazat pe ARM, cip-setul poate utilizat și pe smartphone-uri și tablete.

Dacă această informație se va dovedi adevărată, Samsung ar putea deveni primul brand în afară de Qualcomm care va lansa un procesor bazat pe ARM pentru laptopuri Windows 10. Acest chipset ar putea avea, de asemenea, conectivitate 5G încorporată și tehnologii wireless avansate precum Bluetooth 5.0 și Wi-Fi 6E. Se zvonește că Exynos 2200 rivalizează cu procesoarele Apple M1 și Snapdragon 8Cx Gen 2 de la Qualcomm.

Wi-Fi 6E se referă la produsele care acceptă spectrul wireless de 6GHz. Wi-Fi 6E permite viteze mai mari și latențe mai mici decât Wi-Fi 6 și variantele anterioare. Dispozitivele Wi-Fi 6E vor funcționa în 14 canale suplimentare de 80MHz și 7 canale suplimentare de 160MHz.

Menționată în mod specific în raport este posibilitatea ca Samsung să includă procesorul în viitoarele smartphone-uri, posibil pe Galaxy S22. Dacă Samsung Exynos 2200 va ajunge și pe telefoane, ar putea fi folosit și pe tabletele viitoare, cum ar fi Galaxy Tab S8 sau Galaxy Z Fold Tab.