Ce aduce nou cipul Samsung Exynos W930 din seria Galaxy Watch 6

405
Samsung Exynos W930
Sursa foto: via 9to5google.com

Seria Galaxy Watch 6 aduce, printre altele, prima actualizare a cipului smartwatch-ului Samsung din ultimii ani. În timpul Galaxy Unpacked, Samsung nu a oferit detalii despre procesorul aflat în seria Watch 6, dar a confirmat că este Samsung Exynos W930.

Exynos W930 este un succesor direct al lui W920 aflat în seriile Galaxy Watch 4 și Galaxy Watch 5. Acel cip de 5 nm, când a debutat, era de departe cel mai puternic și eficient procesor din orice dispozitiv cu Wear OS. Acest lucru s-a văzut și simțit în folosind dispozitivele portabile Samsung în 2021 și 2022. Acum compania coreeană a explicat ce se află în interiorul lui Samsung Exynos W930.

Noul cip este construit tot pe un proces de 5 nm, dar are unele upgrade-uri importante. Cipul dual-core se bazează în continuare pe nuclee Cortex-A55, dar acum are 1,4 GHz față de 1,18 GHz al lui Samsung Exynos W920. Aceasta este singura modificare majoră a specificațiilor.

Samsung Exynos W930 – mai rapid și mai puternic

În primul rând, Samsung Exynos W930 este echipat cu CPU dual-core Arm Cortex-A55, tactat până la 1,4 GHz. Memoria se extinde la 2GB, ceea ce este cu 33% mai mult decât Exynos W920. În acest fel permite utilizatorilor de Galaxy Watch 6 și Galaxy Watch 6 Classic să comute între aplicații cu până la 25% mai rapid. De asemenea, datorită vitezei procesorului de 1,4 GHz se îmbunătățește performanța generală cu 18% în comparație cu cip-setul anterior.

GPU-ul ce se ocupă de procesarea grafică este neschimbat față de Exynos W920, potrivit 9to5google. Este același GPU Mali-G68 MP2. GPU-ul oferă o grafică mai bogată și interfețe 3D mai vibrante, dar și redarea video la 21 fps. Astfel utilizatorii seriei Galaxy Watch 6 vor avea același suport pentru afișare la qHD (960×540), aceleași viteze de modem, aceeași stocare și același echipament Global Navigation Satellite System – Sistemul Satelitar de Navigaţie Globală (GNSS) (GPS, GLONASS, GALILEO, etc).

Galileo este sistemul european de navigație prin satelit, denumit după Galileo Galilei. Galileo are 38 de sateliți pe orbită (23 în funcțiune în 2023) care au primit nume de copii din Europa. Satelitul GSAT-218 se numește Irina, după o fetiță din România.

În plus, Samsung susține că noul său chipset W930 folosește “cele mai noi tehnologii de ambalare”. Acest lucru le-a permis inginerilor companiei să pună tot hardware-ul necesar fără a ocupa prea mult spațiu pe PCB (placă de circuit imprimat), în ciuda faptului că noul cip este mai subțire. Acest lucru a dus la baterii mai mari. Se mai spune că noul cip necesită mai puțină energie pentru a rula Bluetooth, ceea ce ar trebui să îmbunătățească și mai mult durata de viață a bateriei.