Samsung va folosi tot GPU-uri AMD pentru viitoarele procesoare Exynos

255
GPU AMD pentru viitoarele procesoare Exynos
Sursa foto: sammobile.com

Când Samsung a anunțat colaborarea cu AMD pentru GPU-uri mobile, așteptările erau mari. GPU-ul Samsung Xclipse 920, bazat pe arhitectura AMD RDNA2, a sosit cu procesorul Samsung Exynos 2200. Cu toate acestea, nu a îndeplinit așteptările mari pe care mulți le aveau de la acest procesor grafic.

Chiar dacă soarta cip-seturilor Exynos de ultimă generație de la Samsung atârnă în balanță, compania a confirmat că va rămâne cu GPU-urile AMD pentru viitoarele cipuri Exynos. Samsung a confirmat că viitoarele procesoare Exynos vor continua să prezinte GPU-uri bazate pe arhitecturile RDNA de la AMD. „Intenționăm să continuăm să implementăm și alte funcții din seria RDNA, lucrând îndeaproape cu AMD în viitor”. A spus Sungboem Park, vicepreședinte Samsung care lucrează la dezvoltarea GPU, conform SamMobile.

Tot grafică AMD pe viitoarele procesoare Exynos

Vicepreședintele Park a subliniat că, în timp ce tehnologia grafică mobilă (GPU) tinde să rămână cu aproximativ cinci ani în urma consolelor, AMD și Samsung au reușit să încorporeze tehnologia mult mai rapid cu Exynos 2200. GPU-ul Xclipse 920 din Exynos 2200 nu a spart gura târgului în sarcinile de lucru de calcul sau grafică. Este, de asemenea, interesant de subliniat faptul că Samsung a semnat recent un acord cu Qualcomm prin care procesoarele Snapdragon vor fi folosite în smartphone-urile emblematice din întreaga lume.

GPU – Graphics Processing Unit sau unitate de procesare grafică. Smartphone-urile moderne folosesc în mare parte GPU-uri Adreno de la compania americană Qualcomm, PowerVR de la Imagination Technologies și Mali de la ARM.

Știind că seriile emblematice Galaxy S și Galaxy Z sunt dotate la nivel mondial cu procesoare Qualcomm Snapdragon, probabil că arhitectura GPU AMD se va limita la procesoarele Exynos create pentru dispozitivele Galaxy de gamă medie. Sigur că, Samsung are opțiunea de a folosi cipurile Exynos în flagship-uri dacă dorește. Dacă în viitor va avea un cip Exynos mai competitiv, compania ar putea să-l folosească în locul celor Snapdragon.

Au existat și informații că Samsung a înființat o echipă de experți pentru a lucra la un nou procesor emblematic. Se dorește că acesta să fie puternic și să depășească problemele pe care le-au avut procesoare recente Exynos high-end. Dacă acel proiect se materializează sau nu, rămâne un mister pentru moment.