Samsung a înregistrat cel mai mic profit din ultimii 14 ani

187
Samsung a inregistrat cel mai mic profit din ultimii 14 ani
Sursa foto: via edition.cnn.com

Samsung a declarat zilele trecute că va reduce „semnificativ” producția de cipuri. Declarația a venit în contextul anunțării datelor preliminare privind scăderea de aproximativ 96% a profitului operațional trimestrial. Este o scădere mai mare decât se aștepta compania Samsung. Mai mult, se preconizează și o scădere bruscă a pieței globale de semiconductori.

După acest anunț acțiunile celui mai mare producător de cipuri de memorie și televizoare din lume au crescut cu 3% la tranzacționarea pe bursă. Astfel investitorii au salutat planurile de reducere a producției pentru a ajuta la păstrarea stabilirea prețurilor. Samsung a estimat că profitul său operațional a scăzut la 600 de miliarde KRW (~455,5 milioane USD) în ianuarie-martie, de la 14,12 trilioane won în aceeași perioadă a anului trecut. În acest fel compania Samsung a înregistrat cel mai mic profit din orice trimestru din ultimii 14 ani.

„Cererea de memorie a scăzut drastic din cauza situației macroeconomice și a încetinirii sentimentului de cumpărare al clienților. Mulți clienți continuă să-și ajusteze stocurile în scopuri financiare”. Se arată în comunicatul oficial emis de Samsung, potrivit CNN. „Reducem producția de cipuri de memorie cu un nivel semnificativ, în special cea a produselor cu aprovizionare asigurată”.

Samsung va publica datele financiare complete mai târziu în această lună

Semnalul de reducere a producției este neobișnuit de puternic pentru Samsung. Compania a spus anterior că va face mici ajustări, cum ar fi pauze pentru renovarea liniilor de producție, dar nu o reducere atât de mare a producției.

În condițiile în care cererea consumatorilor pentru dispozitive tehnologice este lentă din cauza inflației în creștere, cumpărătorii de semiconductori, inclusiv operatorii de centre de date și producătorii de smartphone-uri și computere personale, se abțin de la achiziții de noi cipuri și de la utilizarea stocurilor.

Când a fost creată compania Samsung de Lee Byung-chul în 1938, Coreea era sub ocupație japoneză. Astfel, compania a fost numită inițial Mitsuboshi, care este citirea japoneză a acelorași caractere folosite pentru a scrie Samsung.

Analiştii economici au estimat că divizia de cipuri a suferit pierderi trimestriale de peste 3,03 miliarde de dolari. Cauza a fost reducerea permanentă a prețurilor cipurilor de memorie, astfel valorile stocurilor companiei Samsung s-au redus semnificativ.

Aceasta ar fi prima pierdere trimestrială a afacerii cu cipuri din primul trimestru din 2009. Este o problemă majoră în condițiile în care divizia Samsung de cipuri a fost cea care a generat aproximativ jumătate din profiturile companiei Samsung în anii săi cei mai buni.

Cel mai probabil veniturile totale ale companiei au scăzut cu 19% față de aceeași perioadă a anului precedent, a spus Samsung. Campania urmează să publice veniturile detaliate pentru primul trimestru, inclusiv defalcări pe divizii, mai târziu în această lună.