Samsung continuă să lucreze la dezvoltarea unei camere de 600MP

565
Samsung continua sa lucreze la dezvoltarea unei camere de 600MP
Sursa Foto: @UniverseIce

Conform ultimelor informații Samsung continuă planul de a dezvolta un senzor de cameră de 600MP. Anul trecut compania a anunțat prima cameră foto de 108MP de pe piață, acum în seria Galaxy S20 și Note 20. Anul acesta în primăvară am aflat primele informații despre o cameră foto de 600MP. Se pare că planul Samsung de a dezvolta o cameră de 600MP ar putea fi în cele din urmă realizat.

La începutul anului, vicepreședintele executiv al unității de afaceri a senzorilor Samsung Yongin Park a scris un editorial, exprimând dorința companiei de a crea un senzor care să poată trece dincolo de ochiul uman. Pentru tocilarii din noi, se spune că rezoluția ochiului uman este de aproximativ 576 megapixeli. Deci noua cameră foto Samsung de 600MP va rivaliza cu ochiul uman.

Samsung lucrează la un senzor de cameră de 600MP

După cum a explicat Park în articolul  său, creșterea numărului de megapixeli nu este la fel de ușoară pe cât pare. Prea mulți pixeli pe un senzor ar necesita o creștere a dimensiunii și reducerea dimensiunii pixelilor individuali. Numai că acest lucru ar avea consecințe asupra fotografiilor. Ar fi departe de ce poate ochiul unui om.

Conform PhoneArena, camera foto de 600MP la care lucrează compania are pixeli de 0,8 µm și are mărimea de 1/0,57 inch. Sunt multe lucruri de făcut aici, deoarece acest senzor special ar ocupa 12% din suprafața unui smartphone și ar duce la o grosime de 22 mm. Pentru referință, Galaxy Note 20 are o grosime de 8,3 mm. Este de la sine înțeles că un dispozitiv de 22 mm ar fi de neconceput pentru Samsung. Buba din spate ar fi prea mare!

Samsung Electro-Mechanics este o filială a grupului Samsung Electronics și a fost fondată în 1973. Produce componente electronice, cip-uri, plăci cu circuite imprimate, module de cameră, module de rețea și substraturi semiconductoare.

La urma urmei, un număr mai mare de megapixeli nu garantează neapărat imagini mai bune. Poate și acesta este motivul pentru care Apple și Google nu se angajează în războiul megapixelilor. Sigur că aceste două companii nici nu au infrastructura necesară pentru acest lucru, cum are Samsung divizia sa Samsung Electro-Mechanics. De altfel, subsidiara Samsung livrează componente pentru camerele foto Apple.

Samsung a spus anterior că senzorii cu rezoluție mai mare ar putea avea și alte aplicații în afara fotografiei. Acești senzori ar putea fi folosiți la detectarea bolilor și îmbunătățirea controlului calității în industrii precum agricultura.

Așteptăm și apariția unor camere foto de 150 și 250MP

În ceea ce privește conținutul pentru utilizatorii obișnuiți de smartphone-uri, un senzor de 600MP va fi capabil să înregistreze videoclipuri 4K și 8K cu o mai mare versatilitate a zoom-ului. Samsung va folosi din nou tehnologia de încorporare a pixelilor ISOCELL, pentru a se asigura că dimensiunea camerei nu va fi prea mare.

Nu am fi surprinși dacă Samsung reduce dimensiunea pixelilor în continuare. Ne amintim că Samsung a fost prima companie care a introdus senzori cu pixeli de 0,7 μm în 2019. Mult timp acest lucru a fost considerat imposibil de către concurenții săi. Creșterea rezoluției nu va fi în detrimentul dimensiunii individuale a pixelilor (este de fapt aceeași dimensiune ca senzorul Bright HM1 de 108MP aflat pe Galaxy S20 Ultra). Rețineți că, cu cât pixelii sunt mai mici și înghesuiți într-o zonă mică, cu atât performanța este mai slabă în timpul fotografierilor în lumină slabă.

Dar înainte de a primi un senzor de 600MP am putem vedea camere de 150MP și 250MP. Acestea ar fi evoluția normală în dezvoltarea camerelor foto. Deocamdată va trebui să ne  mulțumim cu camera de 108MP, setată să revină cu viitoarea serie Samsung Galaxy S21.