Samsung lucrează la un modul foto cu șase camere înclinabile

678
Sursa Foto: via androidpolice.com

Un recent brevet primit de Samsung sugerează că gigantul tech ar lucra la camere înclinabile pentru viitoarele smartphone-uri. În cazul în care camerele foto se pot înclina, acestea ar putea capta imagini în moduri noi. Cererea de brevet a fost depusă la WIPO în decembrie 2019 și a fost aprobată și publicată zilele trecute pe 17 iunie. Brevetul este pentru „Aparat și metodă de funcționare a camerelor multiple pentru fotografii digitale„.

În aceste zile aproape orice smartphone care costă mai mult de 300€ va veni cu două – trei camere la spate. Chiar și unele telefoane mid-range vin cu patru camere la spate. Cel mai bun exemplu este Samsung Galaxy A21s, are patru camere și costă puțin peste 200€. Conform unui brevet de invenție, recent descoperit de AndroidPolice, Samsung ar putea lucra la camerele înclinate ca următoarea frontieră în domeniul foto mobil.

Camerele înclinabile Samsung pentru un câmp de vedere mai larg

Din imaginile de care însoțesc brevetul ne putem face o idee despre ce vrea Samsung cu aceste camere. Lentilele arată normal, dar când este nevoie se pot înclina la stânga sau la dreapta, în sus sau în jos. Această înclinare creează diferite câmpuri de vedere care, în teorie, ar putea modifica dramatic tipurile de imagini pe care un telefon le poate captura.

Brevetul Samsung vorbește despre un modul de șase camere înclinabile pentru smartphone-uri, conform AndroidAuthority. Se pare că Samsung experimentează un modul de șase camere. Va fi una principală, una cu unghi larg, un teleobiectiv, precum și alte variații. Dar ceea ce este interesant aici, camerele foto pot fi înclinate, fiecare obiectiv putând fi înclinat independent de celelalte. Teoretic, un dispozitiv ar putea optimiza configurația modulului foto folosind algoritmi speciali de procesare a imaginilor care obțin o calitate mai mare decât dacă senzorii ar fi imobili ca până acum.

Fotografia panoramică este un termen pentru diferite tehnici care pot fi utilizate pentru a produce imagini cu un unghi de vedere foarte larg. Fotografia finală poate fi de la 180 la 360°. Astfel cuprinde zona din jurul locației camerei până la o vedere completă.

Un excelent exemplu pentru aceste camere este atunci când fotografiem un peisaj panoramic. Dacă obiectivul camerei se înclină spre margini, iar cele centrale rămân drepte, un dispozitiv ar putea captura o imagine mai largă și de calitate superioară. Astfel adună datele de la toate cele șase lentile și le combină într-o singură fotografie extraordinară.

Samsung a mai avut brevete revoluționare în trecut

Telefoanele Samsung sunt cele mai populare dispozitive de pe planetă, dar Samsung le dezvoltă în continuare. Compania a fost printre primele care au încercat noi concepte, a pariat pe ecrane cu marginile rotunjite, pe telefoane pliabile gen Galaxy Fold și Galaxy Z Flip și acum merge mai departe. Inițial brevetele pentru astfel smartphone-uri au fost ciudate, pentru ca apoi să ajungă telefoane în vogă. Probabil la fel va fi și în acest caz.

Noile camere înclinabile ar putea permite captarea unei imagini panoramice cu efecte bokeh. O astfel de funcție nu este încă disponibilă pe niciun dispozitiv Samsung actual. Conform brevetului, acest tip de camere poate duce la imagini de calitate mai bună în condiții de iluminare slabe, precum și la o gamă de focalizare crescută și HDR de calitate superioară atunci când sunt optimizate corespunzător.

Vedem tot timpul fotografii panoramice sau macro, dar aceste camere înclinabile ar putea fi și mai versatile. Evident, brevetele nu ajung întotdeauna produse fizice, de aceea este important să privim aceste camere înclinate ca o idee deocamdată. Ne bucurăm să vedem că Samsung încearcă să inoveze noi modalități pentru ca telefoanele noastre să capteze imagini de excepție.