Samsung pe locul patru pe piața cip-urilor pentru telefoane în Q2 2021

377
Samsung pe locul patru pe piata cipurilor pentru telefoane in Q2 2021
Sursa Foto: prin intermediul SamMobile.com

În afară de ecrane, cipuri de memorie și stocare, camere foto și baterii, Samsung produce și propriile procesoare pentru smartphone-uri. Seria Samsung Exynos a companiei concurează cu cip-seturile produse de Qualcomm și MediaTek. Cu toate acestea, firma sud-coreeană nu se află în aceeași ligă când vine vorba de cota de piață.

Conform celor mai recente date furnizate de Counterpoint Research, Samsung s-a clasat pe locul patru pe piața globală a cip-seturilor de smartphone-uri în trimestrul doi 2021. În această perioadă, cota de piață a companiei a fost de doar 7%.  Acest procent reprezintă un declin imens comparativ cu cota de piață de 13% din Q2 2020.

Samsung locul patru în cota de piață a cip-urilor mobile

Divizia de telefonie mobilă Samsung Electronics este cel mai mare client al System LSI (subsidiara Samsung care produce cip-urile Exynos). Cu toate acestea, în ultimul an Samsung a optat din ce în ce mai mult pentru procesoare Snapdragon și MediaTek în multe dintre dispozitivele sale de nivel mediu. Acesta este motivul care stă la baza scăderii cotei de piață a Samsung pe piața globală de cip-seturi pentru smartphone-uri.

MediaTek, care a depășit recent Qualcomm, este în continuare cel mai mare brand din lume de procesoare de smartphone-uri. Cota sa de piață a crescut de la 25% în Q2 2020 la 38% în Q2 2021. Qualcomm ocupă locul al doilea cu o cotă de piață de 32%. Apple s-a clasat pe locul trei cu o cotă de piață de 15%. Apple a crescut față de 13% anul trecut, potrivit Counterpoint Research citat de SamMobile. La Apple acest lucru este de înțeles, compania folosește propriile procesoare, iar cota sa de piață depinde de vânzările iPhone, iPad, MacBook și Mac.

Unisoc este o companie chineză cu sediul  în Shanghai. Produce cip-seturi pentru telefoane mobile. Unisoc are centre de cercetare în Shanghai, Beijing, SUA, Finlanda și India. Este o companie fabless.

Compania Unisoc, care vizează piața entry-level, a avut o afacere stabilă, cu o cotă de piață de 5%. HiSilicon-ul Huawei, care se confruntă cu dificultăți extreme de la interzicerea comerțului de către SUA, a scăzut în cota de piață de la 16% în trimestrul doi din 2020 la doar 3% în Q2 2021.

Colaborare Samsung AMD pentru viitoarele procesoare mobile

Procesoarele Samsung Exynos au fost criticate foarte mult în ultimii ani, datorită performanței mai slabe și eficienței energetice scăzute. Cu toate acestea, compania a dat semne de îmbunătățire cu Exynos 980 și Exynos 2100. Exynos 2100 oferă performanțe și eficiență energetică extrem de bune în comparație cu Exynos 990. Cu toate acestea, mai este încă un drum lung de parcurs până când cipurile Exynos pot învinge cu adevărat cipurile Snapdragon în performanța generală.

La începutul acestui an, Samsung a făcut o mișcare uriașă prin parteneriatul cu AMD. Astfel compania va utiliza GPU-uri Mobile Radeon în viitoarele sale cipuri Exynos. Se spune că Exynos 2200 este primul chip Samsung care prezintă grafică RDNA2. Compania va lansa mai multe cipuri mid-range cu grafică AMD cândva anul viitor. Cu toate acestea, vom vedea dacă parteneriatul Samsung cu AMD va crește poziția Samsung pe piața globală de cip-seturi pentru smartphone-uri.