Samsung pe primul loc în Europa anul trecut, urmată de Apple și Xiaomi

294
Samsung pe primul loc Europa anul trecut urmata de Apple si Xiaomi
Sursa Foto: Counterpoint Research

Piața europeană a smartphone-urilor a reușit să crească anual cu 8% pe fondul pandemiei și al crizei cipurilor. Chiar și în acest context Samsung a vândut cele mai multe smartphone-uri din Europa anul trecut, urmată de Apple și Xiaomi

Ultimele date publicate de Counterpoint Research dezvăluie o piață de smartphone-uri în redresare în Europa. Aici Samsung și-a păstrat coroana de lider din 2020 cu o cotă de piață de 32%. Deși a fost nevoie de multe telefoane din seria Galaxy A, S și Fold pentru a realiza această performanță, vânzările de iPhone au crescut brusc în Q4 2021, oferind Apple un ușor avans la închiderea anului. Producătorii chinezi au înregistrat, de asemenea, o creștere apreciabilă, în afară de Huawei. Compania din China este în cădere liberă în Europa are mai puțin de 1% din cota de piața și a coborât de pe locul 4 pe locul 8 în doar un an.

Samsung, Apple și Xioami au dominat piața din Europa

Vânzările de smartphone-uri în Europa nu au atins încă nivelurile de creștere dinainte de pandemia Covid 19. Totuși, conform Techspot care citează Counterpoint Research, 2021 a arătat semne vizibile de îmbunătățire, deoarece vânzările totale au crescut cu 8% față de anul trecut. Potrivit companiei de cercetare de piață, Samsung, Apple și Xiaomi au fost în mare parte responsabile pentru această creștere, deoarece au schimbat primul loc de mai multe ori pe parcursul anului.

Samsung, fiind lider de piață, a avut și cea mai mică creștere anuală, cu 6%. Deși a depășit rapid Apple în ceea ce privește cota de piață în lunile de început, până la jumătatea anului, constrângerile de aprovizionare ale Samsung au adus pentru scurt timp și Xiaomi pe primul loc.

Realme este un producător chinez de smartphone-uri. Compania a fost fondată pe 4 mai 2018, de Sky Li, fost vicepreședinte al OPPO. În mai 2018, a lansat primul telefon, Realme 1. Realme și OPPO sunt deținute de BBK Electronics.

Lansarea noii serii Apple iPhone și sezonul sărbătorilor au sporit vânzările Apple anul trecut. Samsung a fost ajutat în mod similar de lansarea noilor modele Galaxy S în februarie și Galaxy Z în august.

Deși ocuparea primului loc de cître Xiaomi a fost de scurtă durată, compania chineză și filialele sale au reușit o creștere impresionantă de 50% față de anul trecut. Oppo, Realme și Vivo au avut creșteri vizibile în cota de piață, dar Huawei a fost pe nicăieri. De fapt, Counterpoint a remarcat o scădere drastică cu 90% a vânzărilor Huawei compania fiind acum trecută la „Alții”.

Concurența smartphone-urilor în Europa (și la nivel global) este de așteptat să fie acerbă și în acest an. Viitoarea serie Samsung Galaxy S22 este la colț, iar lansarea ar putea consolida locul Samsung pentru anul acesta.