Samsung începe producția în masă de cip-uri de 5nm în Q2 2020

593
Sursa Foto: via gizmochina.com

În acest moment majoritatea cipset-urilor pentru smartphone-uri sunt fabricate cu tehnologia de 7nm. Aceste procesoare sunt folosite de majoritatea producătorilor de telefoane inteligente. Dar, recent Unisoc a lansat recent primul procesor mobil din lume de 6nm, fabricat de TSMC folosind litografia ultraviolete extreme (EUVL). Unisoc este o companie chineză care produce cipset-uri pentru telefoane mobile. Cu toate acestea Samsung va trece la producția de chipseturi de 5nm.

Samsung, al doilea mare producător de cipseturi din lume, după TSMC, a început deja producția în masă de cipuri EUN (Extreme Ultraviolet) de 6nm și 7nm. Acum, compania a anunțat că intenționează să înceapă producția în masă de cipuri fabricate cu tehnologia de 5nm.

Samsung va trece la cipuri cu tehnologia de fabricație GAA de 3nm

Samsung a declarat că va continua să investească în procese de fabricație avansate, precum și în procesul Gate All Around (GAA) de 3nm. Unitatea Samsung V1 situată în Hwaseong, Coreea, este cea în care va avea loc producția. Este o instalație specializată cu tehnologie de ultimă generație și este capabilă să producă chipseturi de 3nm.

Am scris recent că Google a încheiat un parteneriat cu Samsung pentru un cipset Exynos personalizat, programat să fie lansat în acest an. Cipsetul de 5nm este un procesor octa-core format din două nuclee Cortex-A78, două nuclee Cortex-A76 și patru nuclee Cortex-A55. DE partea grafică se va ocupa procesorul GPU Mali MP20, încă nelansat, bazat pe micro-arhitectura Borr. Știm că va include Google Visual Core ISP și NPU de la Samsung.

NPU – Neural Processing Unit / Unitate de procesare neuronală. Este o categorie de micro-procesoare concepute pentru a accelera o rețea neuronală artificială. Pe baza AI accelerează puterea de procesare și învățarea automată. Sunt utilizate în smartphone-uri, centre de date, IoT etc.

Cu puțin timp în urmă, Samsung a câștigat un contract pentru a face noi cipuri Qualcomm 5G. Acesta este un impuls major pentru compania Samsung care își propune să rivalizeze cu TSMC. Samsung a început procedurile pentru a produce în masă pentru un cip-set de 3nm din 2021. Acum se pare că gigantul tech este nevoit să întârzie lansarea în fabricație până în 2022, în principal din cauza COVID-19.

Conform GizmoChina, care citează surse interne Samsung, coronavirusul a împiedicat compania să instaleze echipamentele pentru noile linii de producție. Procesul de 3nm de la Samsung se bazează pe tehnologia Gate All Around (GAAFET) și nu pe FinFET. Se presupune că reduce dimensiunea totală cip-setului cu 35% în timp ce folosește cu aproximativ 50% mai puțină energie.