Samsung și Nokia: acord de licență de brevete 5G pe mai mulți ani

206
Samsung și Nokia
Sursă foto: via AndroidHeadlines

Nokia a semnat un acord de licență de brevete 5G pe mai mulți ani cu Samsung. Ca parte a acestui acord, producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații va oferi companiei coreene acces la invențiile sale fundamentale în 5G și alte tehnologii. Companiile Samsung și Nokia nu au dezvăluit termenii acordului.

Potrivit unui comunicat de presă de la Nokia, acest acord a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Samsung și Nokia au semnat noul acord de brevet de licență încrucișată după expirarea unui acord anterior la sfârșitul anului 2022. Potrivit AndroidHeadlines, momentan nu știm dacă este doar o extindere a parteneriatului existent sau unii termeni s-au schimbat. Cu toate acestea, s-a confirmat că Samsung va plăti redevențe pentru brevetele și tehnologiile licențiate de la începutul acestui an.

Nokia este una dintre companiile de top din lume când vine vorba de tehnologii 5G. Compania finlandeză deține peste 4.500 de familii de brevete declarate esențiale pentru 5G. În general, portofoliul de brevete al firmei este format din aproximativ 20.000 de familii de brevete. Nokia spune că a investit peste 130 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare din 2000. Licențiază aceste tehnologii brevetate altor companii și câștigă redevențe de la acestea. Samsung este unul dintre cei mai mari parteneri ai săi.

Samsung și Nokia au încheiat un nou acord privind brevetele 5G

„Samsung este un lider în industria smartphone-urilor și suntem încântați că am ajuns la un acord amiabil”. A declarat Jenni Lukander, președintele Nokia Technologies. „Acordul oferă ambelor companii libertatea de a inova și reflectă puterea portofoliului de brevete Nokia, investițiile de decenii în cercetare și dezvoltare și contribuțiile la standardele celulare și alte tehnologii.”

Nokia a fost fondată în 1865 ca fabrică de hârtie! La un moment dat a produs și cizme de cauciuc. Nokia a lansat primul său telefon mobil în 1987, Mobira Cityman 900. Nokia 1100 a fost cel mai bine vândut telefon mobil din toate timpurile.

Acesta nu este primul acord major de licență de brevet 5G pe care Samsung l-a semnat în ultimele luni. Samsung a semnat recent un astfel de acord cu Huawei. Am scris luna trecută că Samsung a încheiat un acord similar cu Huawei. Compania din China a făcut din licențierea brevetelor o sursă importantă de venituri în urma sancțiunilor SUA.

Aceste acorduri Samsung și Nokia / Samsung și Huawei sugerează că cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume vrea să dea un impuls tehnologiilor 5G. Din păcate, nu știm ce tehnologii 5G va obține Samsung de la Nokia și Huawei.

Este de remarcat faptul că Samsung deține deja cel mai mare număr de brevete la nivel global. Conglomeratul sud-coreean deține peste 300.000 de brevete pe numelui său în întreaga lume. Anul trecut, a înregistrat 8.513 brevete de utilități numai în SUA, răsturnând International Business Machines Corporation (IBM), de pe primul loc după 29 de ani. Acesta din urmă a înregistrat 4.743 de brevete în SUA anul trecut, coborând pe locul doi după aproape trei decenii.