Samsung va primi subvenții de peste 6 miliarde USD în SUA pentru investiții

98
Samsung Electronics va primi peste 6 miliarde USD
Sursa foto: koreaherald.com

Știm de mai mult timp că Samsung va deschide două fabrici de semiconductori în Statele Unite. Acum am aflat că Departamentul de Comerț al SUA este gata să acorde companiei Samsung Electronics subvenții de peste 6 miliarde de dolari. Scopul este de a ajuta compania Samsung să finalizeze mai rapid cele două unități și să se extindă în continuare.

„SUA intenționează să acorde mai mult de 6 miliarde de dolari companiei Samsung Electronics. În acest fel administrația americană va ajuta producătorul de cipuri să se extindă dincolo de proiectul din Texas pe care l-a anunțat deja”, a scris Bloomberg, citând mai multe surse anonime. Bloomberg a precizat, potrivit TheKoreaHerald, că inclusiv TSMC va primi aproximativ 5 miliarde USD subvenții pentru investiții în SUA.

Bloomberg a mai precizat că anunțul actual reprezintă un acord preliminar supus unor eventuale revizuiri, subliniind că decizia finală nu a fost încă stabilită.

Finanțarea federală pentru Samsung, în temeiul legii americane privind semiconductorii CHIPS and Science Act, principalul producător de cipuri din Coreea de Sud, vine alături de investiții suplimentare semnificative ale companiei coreene. În 2021, compania a anunțat un proiect de 17 miliarde USD în Taylor, Texas, lângă o fabrică Samsung din Austin.

Nu este încă clar unde ar fi amplasată investiția suplimentară. Samsung va începe producția cu o linie avansată de 4 nanometri la uzina din Taylor până la sfârșitul acestui an. Producția în masă va debuta cel mai probabil anul viitor, potrivit unor oficiali din domeniu. Specialiștii americani au spus că mișcarea este văzută ca un impuls pentru expansiunea afacerii de cipuri Samsung în SUA.

Texas este unul din statele considerate ca aparținând atât Vestului cât și Estului SUA. Originea numelui Texas provine din cuvântul Caddo táyshaʼ (o limbă nativă americană) care înseamnă „prieteni”. Texas produce ~23% din PIB-ul SUA.

SUA au ratificat legislația semiconductoarelor în 2022 cu scopul principal de a promova industria autohtonă a semiconductoarelor. Conform legislației, companiile care înființează fabrici de semiconductori în SUA se pot califica pentru a primi până la 15% din cheltuielile proiectelor lor, plafonate la 3 miliarde de dolari per fabrică.

Alocarea totală a sprijinului SUA se ridică la 39 de miliarde de dolari, inclusiv provizioane pentru cercetare și dezvoltare. Din câte se pare finalizarea fabricii de cipuri din Taylor, Texas va ajunge le costuri de 25 de miliarde de dolari, comparativ cu estimarea sa inițială de 17 miliarde de dolari.

Se pare că vor fi și companii americane care vor primi un astfel de sprijin din partea guvernului american. Sunt informații că Intel, un concurent american al Samsung și TSMC pe piața de cipuri, va beneficia de peste 10 miliarde de dolari subvenții și împrumuturi combinate.