Samsung va lansa televizoarele MicroLED mai mari în 2022

409
Samsung va lansa televizoarele MicroLED mai mari in 2022
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung a lansat în ultimul timp mai multe modele de noi televizoare. Am primit televizoare Neo-QLED, televizoare Lifestyle, dar acum Samsung se concentrează pe noile QD-OLED. Dar, Samsung continua extindă și gama de televizoare MicroLED pe parcursul anului 2022.

Cele mai noi informații din surse sud-coreene, via HDBlog, vorbesc despre noi ecrane TFT produse de Samsung Display și AUO care vor fi folosite pentru televizoarele Samsung MicroLED de 89 inch (226,06 centimetri), 101 inch (256,54 cm) și 114 inch )289,56 centimetri). Aceste trei diagonale, încă neanunțate oficial, ar trebui să sosească anul viitor. Acestea vor înlocui modelele de 76 inch (193,04 centimetri) prezentate în cadrul evenimentului Unbox & Discovery din martie trecut.

TFT înseamnă Thin Film Transistor. Este substratul care conține toate circuitele de control necesare pentru a conduce pixelii care alcătuiesc ecranul și astfel afișa imaginile. Primul televizor MicroLED de pe piață, de 110 inch este echipat cu TFT-uri bazate pe un PCB (Printed Circuit Board), adică pe un circuit imprimat. Chiar și pentru cel de 99 inch planificat inițial pentru 2021 era planificat acest tip de soluție. Cu toate acestea, Samsung a întâmpinat dificultăți de producție și din cauza acestor componente încât trebuie să amâne lansarea modelului de 99 inch la o dată neprecizată. Vedeți pe I❤️Samsung un top al cel mai bune televizoare Samsung din acest an!

Televizoare Samsung MicroLED de dimensiuni mari pentru 2022

Samsung Display și AUO ar trebui să facă posibilă depășirea dificultăților întâmpinate cu primele televizoare MicroLED. Soluția este un alt tip de TFT: PCB-ul ar urma să fie înlocuit cu TFT LTPS (Low-Temperature Polycrystalline Silicon) bazat pe un substrat de sticlă. Acesta este mai ușor de implementat pe ecranele MicroLED, mai ales cu diagonale mai mari.

AUO – AU Optronics Corporation este o companie din Taiwan specializată în soluții optoelectronice fondată în 1996. Principalele piețe pentru produsele AUO sunt Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud, Țările de Jos și China.

TFT-urile LTPS ar trebui să măsoare 12,7 inch, astfel că pentru fiecare televizor MicroLED este nevoie de câteva zeci:

  • Modelul de 89 inch: 49 TFT-uri LTPS dispuse pe o grilă 7×7
  • Modelul de 101 inch: 64 TFT LTPS dispuse pe o grilă 8×8
  • Modelul de 114 inch: 81 TFT-uri LTPS dispuse pe o grilă 9×9

Estimările Samsung vorbesc de costuri în jur de 70-80$ bucata, dar asupra acestor cifre părerile nu sunt unanime. Sunt surse care susțin că prețurile sunt și două ori mai mari, din cauza randamentului. În cel mai bun caz, costul ar fi cuprins între 3.000 și 4.000 dolari pentru modelul de 89 inch, între 4.000 și 5.000$ pentru cel de 101 inch și între 5.000 și 6.000 dolari pentru modelul de 114 inch. Evident, vorbim doar despre ecranul TFT LTPS, nu costul de producție pentru televizoarele MicroLED în ansamblu.

Televizoarele Samsung MicroLED-urile se bazează pe pixeli formați din trei LED-uri foarte mici, unul roșu, unul verde și unul albastru. Nu trebuie confundate cu Mini LED-urile, deoarece nu sunt LCD și nu au iluminare de fundal. Sunt ecrane care emit propria lumină, la fel ca OLED-urile. Din acest motiv pot dezactiva fiecare pixel obținând astfel un raport de contrast care nu mai este măsurabil.