Samsung trece la procesul de 3 nm pentru fabricarea cipurilor

1113
Sursa Foto: Samsung Electronics

Liderul de facto al Samsung Electronics, Lee Jae-yong, a discutat la sfârșitul săptămânii trecute despre strategia gigantului tehnologic de a utiliza prima tehnologie de 3 nanometri din lume pentru fabricarea cipurilor. Lee Jae-yong a vizitat centrul de cercetare și dezvoltare pentru semiconductori al companiei din Hwaseong. A fost prima vizită a șefului suprem Samsung la această unitate de producție din acest an.

Moștenitorul Samsung a discutat despre planurile companiei de comercializare a cipurilor fabricate cu tehnologia de 3 nm, comandate de clienți din toată lumea. Samsung este gata să înceapă producția de cipuri cu  procesul de fabricație de 3 nanometri.

Cu tehnologia de producție de 3 nm Samsung se îndreaptă spre un nou viitor

Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a succesului viitor”, a spus Lee în timpul unei prezentări noii tehnologii. „Trebuie să schimbăm radical practicile și mentalitățile proaste și să ne îndreptăm spre un nou viitor” a continuat Lee Jae-yong. „Vizita lui Lee la centrul de cercetare și dezvoltare a semiconductorilor evidențiază încă o dată angajamentul Samsung de a crește ca producător de cipuri de top în domeniul non-memoriei”. A declarat cu această ocazie un purtător de cuvânt al companiei Samsung.

GAA (gate-all-around) este cunoscut ca un succesor arhitectural al tehnologiei actuale FinFET. GAA va permite producătorilor de cipuri să împingă în continuare gama nanometrului pentru micro-cipuri. GAA-urile sunt succesorul FinFET-urilor, deoarece pot funcționa la dimensiuni sub 7 nm. Comparativ cu procesul de 5 nm, tehnologia GAA de 3 nm oferă o creștere cu peste 35% a eficienței zonei logice, au un consum de energie cu 50% mai mic și o performanță mai mare cu aproximativ 30%, a spus compania Samsung.

TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Ltd. este o companie fondată în 1987. Este al treilea cel mai mare producător de semiconductori din lume, după Intel și Samsung. Mai multe companii fabless de semiconductori, cum ar fi Qualcomm, Apple, Nvidia, AMD sau MediaTek sunt clienții TSMC.

Gigantul tech a finalizat dezvoltarea unei tehnologii de proces FinFET de 5 nm bazate pe tehnologii extreme ultraviolet (EUV) în aprilie anul trecut. Acum Samsung poate începe producția de cipuri cu tehnologia de producție de 3 nm, de generație următoare.

Samsung investește 144 miliarde de dolari în cipuri de memorie non-volatile

Cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume a investit masiv pentru a-și extinde supremația către sectorul non-memorie. Este o provocare adresată companiei TSMC din Taiwan și lui Qualcomm în materie de cipuri de procesare mobilă. Anul trecut, Samsung s-a angajat să investească aproximativ 114 miliarde de dolari în cipuri fără memorie non-volatilă până în 2030. Memoria non-volatilă este de obicei folosită pentru stocare secundară sau stocare persistentă pe termen lung. Scopul Samsung este de a deveni cel mai mare producător mondial de astfel de cipuri până în 2030.