Semiconductori cu viteze uriașe și robot cu cinci simțuri, noi ținte Samsung

994
Sursa Foto: Samsung Korea Newsroom

Cele mai mari vise pe care omenirea le-a avut vreodată erau considerate imposibile la un moment dat„. Este un citat din Leo Buscaglia, un profesor și scriitor american. Samsung Electronics continuă proiectul Samsung Future Technology Promotion, început în 2013, cu scopul de a realiza tehnologii care par imposibile. În fiecare an, sunt organizate două concursuri gratuite deschise și un concurs tematic desemnat pentru a sprijini oamenii de știință.

Tema proiectului Samsung Future Technology Promotion este de a sprijini tehnologiile inovatoare care necesită cercetare la nivel național, cum ar fi semiconductorii, afișajele și roboții. SamsungNews a urmărit în acest an proiectele de cercetare de tehnologie de ultimă generație, axate pe mai multe domenii:

  • Materiale semiconductoare inovatoare
  • Afișaje de generație următoare
  • Roboți de consum
  • Diagnostice și soluții de îngrijire a sănătății
Materialele semiconductoare vor avea viteze de 1.000 mai mari

În domeniul semiconductorilor, „viteza, consumul de energie și capacitatea” sunt fundamentale. Fără nici o exagerare putem spune că sunt o temă eternă. Următoarea generație 3D Fe-NAND, reprezintă cipuri de memorie care cresc viteza de memorie flash NAND și scad consumul de energie. Pentru Samsung, viteza țintă este de 1.000 de ori mai mare decât cea actuală iar tensiunea de funcționare este de 5V.

Există, de asemenea, o provocare pentru reducerea consumului de energie și generarea de căldură prin aplicarea de noi materiale. Se dorește dezvoltarea unui nou material „Dirac half metal„, care schimbă proprietatea conductorului-semiconductor prin stimularea externă și realizează dispozitivul de memorie doar cu o cantitate mică de curent electric. Structura este simplă, iar puterea este redusă la comutare, astfel și căldura emisă este redusă.

Dirac half metal – DHM este un semi-metal ce deschide o nouă perspectivă pentru viitoarele dispozitive spintronice. Dispozitivele spintronice diferă în mod fundamental de cele electronice tradiționale cu implicații în eficiența stocării și transferului de date. Sistemele spintronice prezintă un interes deosebit în domeniul calculului cuantic și neuromorf.

Vor fi dezvoltate circuite semiconductoare stivuite în mai mult de 100 de straturi. Această tehnologie de strângere (laminare), este direct legată de capacitatea de stocare a semiconductorilor. Este o tehnologie de creștere a capacității de date prin circuitele stivuite într-o zonă limitată. În acest scop, straturile de memorie sunt înlocuite cu materiale noi, cum ar fi utilizarea unui izolator pentru a reduce tensiunea. Aplicarea acestei tehnologii la semiconductori este de așteptat să mărească viteza și capacitatea acestora.

Afișaje Micro LED cu peste 5.000ppi, tehnologia va depăși limita OLED

Tehnologiile moderne de afișare se apropie de ceea ce oamenii văd în realitate, dar nu sunt încă ideale. Ecranul Samsung emițător de lumină organică (OLED),este  una dintre tehnologiile de afișare de generație următoare. Se aplică în mod activ smartphone-urilor deoarece are caracteristici auto-luminoase, ecran luminos și raport excelent de contrast. Cu toate acestea, îmbunătățirea materialului fluorescent albastru, care are o durată de viață mai scurtă și o eficiență mai redusă decât roșu și verde, a devenit o sarcină pentru Samsung. Afișajele Micro LED cu peste 5.000ppi vor depăși limitele OLED-urilor de astăzi cu peste 40%. PPI – Pixels per inch (ppi) se referă la densitatea pixelilor (rezoluție). Următoarea generație de materiale emițătoare de lumină fluorescentă cu albastru fluorescent au o eficiență ultra ridicată.  Este un proiect care depășește limita actuală de eficiență cu 40%.

Roboți de consum cu cinci simțuri

Văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul. La fel cum oamenii percep lucrurile cu cele cinci simțuri, roboții vor fi dotați cu senzori pentru cele cinci simțuri. Dezvoltarea rețelei de senzori este o provocare pentru Samsung  pentru descentraliza simțurile cognitive ale roboților. Se încearcă aplicarea unei rețele de senzori cu fibră optică care simulează sistemul nervos periferic uman la brațul unui robot de dimensiune umană. Robotul echipat cu această rețea de senzori poate exprima liber diferite simțuri, cum ar fi senzația de durere în piele.

Samsung lucrează și la soluții de îngrijirea sănătății

Măsurarea diabetului, a zahărului din sânge, are o nouă abordare. Momentan acest lucru este mai greoi, cu ajutorul uni ac, prin dezinfecție cu alcool și hemostază. Noul sistem de monitorizare a glucozei din sânge va fi fără umectare, folosind sunete de înaltă frecvență. Scopul este de a monitoriza nivelul glicemiei fără a necesita un ac. Se studiază sistemul de pensetă acustică bazat pe ultrasunete. Acest sistem, este de așteptat să mărească acuratețea măsurării glicemiei fără a provoca durere. Probabil va face parte în viitor din aplicația Samsung Health.

Un nou filtru pentru aparatele de aer condiționat, pentru un aer curat și fără praf. Proiectul Samsung, prin KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) prevede dezvoltarea unui filtru de purificare a aerului cu electrozi la interior și exterior. Filtrul cu electrozi este conceput cu o tehnologie de captare a particulelor de praf fin. Această tehnologie poate colecta praful sau materialele periculoase din aer în funcție de tipul și mărimea lor. Praful, bacteriile, germenii nu vor putea trece de acest filtru. Noul filtru se poate spăla foarte ușor cu cu apă și poate fi folosit din nou. Posibil va fi în dotarea viitoarelor aparate de aer condiționat produse de Samsung.