Senzorii Samsung de 200 MP vor ajunge pe camerele cu teleobiectiv

296
Senzorii Samsung de 200 MP
Sursa foto: Samsung Global Newsroom

Anul trecut, Samsung a lansat primul senzor de 200 MP din lume și este deja folosit în mai multe smartphone-uri. Între acestea se află și foarte apreciatul Samsung Galaxy S23 Ultra. Cu toate acestea, toate telefoanele care folosesc acei senzori de 200 MP îi folosesc doar pentru camera principală. Potrivit Samsung, acest lucru se va schimba în curând.

Samsung a anunțat că senzorii săi de 200 megapixeli, ISOCELL HP2 și ISOCELL HP3, pot fi utilizați și în camerele telefoto. Potrivit companiei, senzorii de 200 MP pot fi utilizați pentru camere cu teleobiectiv în două moduri: trunchiere în senzor și cu un obiectiv dedicat zoom optic. Smartphone-urile foarte subțiri, gen HONOR 90, pot folosi un senzor de 200 megapixeli pentru cameră principală și pot folosi același senzor pentru a oferi un mecanism de decupare în senzor. Acest mecanism oferă o calitate a imaginii de până la 4x, asemănătoare unui zoom optic de la camera principală.

Camerele ISOCELL de 200 MP pot fi, de asemenea, foarte bune pentru imagini portret la niveluri de zoom de 2x sau 3x, oferind o cantitate bună de bokeh natural și detalii bune, datorită funcției de mărire a trunchiului în senzor. Utilizarea unor astfel de senzori poate fi mai bună decât utilizarea unei camere principale ultr-wide pentru a realiza imagini portret, deoarece camera de 200 megapixeli poate captura imagini cu mai puțină distorsiune în modul său de zoom decupat în senzor.

Camerele cu teleobiectiv de 200 MP vor oferi mai multe detalii

În plus, smartphone-urile de ultimă generație pot folosi o astfel de cameră ISOCELL asociată cu un obiectiv cu zoom optic. În acest fel va oferi mai multe detalii și o gamă de zoom fără precedent. ISOCELL HP2 și ISOCELL HP3 au dimensiuni de senzor de 1/1,3 inch și, respectiv, 1/1,4 inch (format optic). În comparație, majoritatea telefoanelor high-end din generația actuală au camere teleobiective de 1/2,76 inch sau 1/3 inch cu lentile cu zoom optic de 5x sau 10x.

FPS sau frames per second / cadre pe secundă. Este de obicei frecvența(rata) la care imaginile (cadrele) sunt înregistrate sau afișate. Majoritatea oamenilor (ochiul uman) pot vedea cu o viteză de 30 până la 60 de cadre pe secundă.

O cameră de 200 MP cu obiectiv cu zoom optic de 5x poate oferi o calitate mai bună a imaginii. Acești senzori au un alt avantaj: pot înregistra videoclipuri de până la 4K 120fps sau 8K 30fps. Pentru comparație, senzorii camerei teleobiective de pe alte telefoane nu pot înregistra videoclipuri 4K 60fps.

Există totuși dezavantaje potențiale la o cameră teleobiectivă de 200 MP. Aceste preocupări includ o denivelare mai mare a camerei, un cost și o calitate degradată a imaginii în condiții de lumină scăzută. Dar avantajele zoom-ului cu rază lungă și portretele de calitate, fără distorsiuni vor fi prea tentante pentru a fi ignorate.

Nu știm când o astfel de cameră va ajunge pe telefoanele Galaxy

S-ar putea să nu fie nevoie să așteptați prea mult pentru primul telefon cu o cameră telefoto de 200 MP. Se zvonește că viitorul telefon emblematic Vivo X100 Pro va avea o cameră teleobiectivă de 200 MP cu zoom optic de 5x. Astfel ar putea oferi o calitate a imaginii care depășește pe Galaxy S23 Ultra.

În acest moment sunt zvonuri că Galaxy S24 Ultra va avea o cameră telefoto de 50MP 3x. Vă reamintim că Galaxy S23 Ultra are o cameră telefoto de 10MP 3x. Această cameră de 50 Mp 3x va oferi zoom nativ 3x și 6x, dar și așa este mai puțin decât camera de 200 MP de care am scris mai sus. Deci probabil că nu vom vedea anul viitor camera de 200 megapixeli pe S24 Ultra. Dar dacă compania vorbește despre asta acum, probabil o vom vedea în viitor.