Smartphone-ul pliabil Fujifilm va arata ca un Samsung Galaxy Z Fold

155
Smartphone pliabil Fujifilm arata ca Samsung Galaxy Fold
Sursa Foto: letsgodigital.org

Compania japoneză Fujifilm produce de multe decenii camere digitale și articole conexe, precum imprimante, copiatoare și afișaje cu ecran plat. Compania a fost fondată în 1934 și s-a adaptat cu succes la schimbarea condițiilor de piață de mai multe ori de-a lungul anilor. Dacă Kodak aproape a ratat trecerea la era digitală, Fujifilm s-a adaptat repede pentru a fi de succes.

Acum Fujifilm dezvoltă un telefon pliabil cu suport pentru un stilou, cu multe asemănări cu seria Galaxy Z Fold de la Samsung. Ar putea însemna acest lucru că Fujifilm intră în lumea smartphone-urilor pliabile? Un nou brevet sugerează că producătorul japonez este cel puțin deschis posibilităților. Cum vor evolua lucrurile, doar timpul ne va spune.

Telefonul pliabil Fujifilm similar cu Samsung Galaxy Z Fold

Pe 3 august 2020, Fujifilm Business Innovation Corp. a depus un brevet la United States Patent and Trademark Office (USPTO). Brevetul de 51 de pagini este intitulat „Dispozitiv electronic și suport non-tranzitoriu lizibil pe computer”. Brevetul a fost publicat la 9 septembrie 2021 și inclus și în baza de date a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO), pentru protecția mondială a tehnologiei brevetate.

Fujifilm Holdings Corporation sau pur și simplu Fuji. Este un conglomerat multinațional japonez cu sediul în Tokyo, Japonia, fondat în 1934. Operează în domeniile foto, opticii, electronicii medicale, biotehnologiei și produse chimice.

În plus față de o descriere extinsă, documentația brevetului conține 47 de imagini care prezintă un smartphone pliabil Fujifilm, cu un ecran mare pliabil spre interior și un al doilea afișaj tactil în față. Designul este foarte asemănător cu Fold-urile Samsung Galaxy Z Fold 2 și Galaxy Z Fold 3. Acest lucru nu se aplică doar designului ci și caracteristicilor. Fujifilm vorbește în documentație despre posibilitatea de a opera ecranul flexibil cu un stilou – la fel ca Samsung Galaxy Z Fold 3.

Este un brevet foarte detaliat. În primul rând, sunt discutate toate componentele necesare, de la procesor la ecranul tactil, difuzoare, microfon etc. Fujifilm a definit, de asemenea, diverse interfețe și opțiuni de control, conform prietenilor noștri de la LetsGoDigital. De exemplu, se specifică faptul că interfața se va schimba pe baza unghiului de pliere. Similar cu modul Flex Samsung.

Smartphone-ul pliabil Fujifilm poate fi plasat și în unghiuri diferite. Documentația vorbește despre un unghi de pliere de 30 până la 135°. Atâta timp cât telefonul este pliat sub 30°, ecranul principal va rămâne oprit pentru a economisi energia bateriei.

Diverse scenarii de funcționare pe telefonul pliabil japonez

Dacă utilizatorul a deschis o anumită aplicație pe ecranul mare și apoi pliază dispozitivul, aplicația va fi afișată pe ecranul exterior și invers. Aceasta este, de asemenea, o funcție pe care o cunoaștem deja de la Samsung, se găsește pe Galaxy Z Fold 3 și pe Galaxy Z Fold 2.

Chiar și conținutul ecranului de pornire este explicat, de la afișarea orei și datei până la afișarea unui widget meteo. În mod remarcabil, însă, nu se vorbește nimic despre camere. Presupune că, dacă un producător de camere foto, cum ar fi Fujifilm, dezvoltă un telefon pliabil, va avea și un sistem de camere de cel mai înalt nivel.

Nu este prima dată când se vorbește despre un dispozitiv pliabil de la Fujifilm. În 2017, compania a înregistrat un dispozitiv flexibil de afișare a imaginilor – un fel de precursor al telefonului pliabil despre care scriem astăzi. Deși funcțiile menționate nu sunt inovatoare, este totuși remarcabil să vedem un producător de camere care depune un brevet atât de detaliat pentru un smartphone pliabil.

În ultimii ani, camera a devenit o parte din ce în ce mai importantă a telefoanelor mobile. Deoarece calitatea imaginii camerelor pentru smartphone-uri s-a îmbunătățit foarte mult, tot mai mulți oameni au început să facă poze cu telefoanele lor mobile. Drept urmare, piața camerelor foto s-a prăbușit complet.

Fujifilm a observat acest lucru. Compania obișnuia să lanseze o duzină de camere digitale compacte Fujifilm FinePix pe an, în timp ce gama actuală are doar o cameră compactă ieftină: FinePix XP140. Restul sunt toate camere premium.

Colaborări între producătorii de smartphone-uri și cei de camere foto

Pentru a îmbunătăți calitatea imaginii camerelor pentru smartphone-uri, mai mulți producători de telefoane au încheiat un parteneriat cu un producător de camere sau obiective. De exemplu, colaborarea dintre Huawei și Leica sau OnePlus și Hasselblad. Și ZEISS colaborează cu mai mulți producători de smartphone-uri precum Sony, Nokia și Vivo.

Este neclar care sunt planurile Fujifilm cu privire la noua piață emergentă a pliabilelor. Vrea producătorul japonez de fapt să pună singur un smartphone pliabil pe piață? În orice caz, nu ar fi primul producător de camere care a lansat și telefoane mobile. Gândiți-vă la Sony, dar și Panasonic produce smartphone-uri. În mod remarcabil, ambii sunt din Japonia. Samsung a ieșit în cele din urmă de pe piața camerelor foto acum aproximativ 5 ani, din cauza creșterii afacerilor cu smartphone-uri.