Smartphone Samsung cu afișaj surround și cameră glisantă

593
Sursa Foto: nl.letsgodigital.org

Samsung a lansat până acum mai multe telefoane 5G cu ecran flexibil. Luați în considerare, de exemplu, Samsung Galaxy Z Flip și Galaxy Z Fold 2, ambele pliabile pot fi cumpărate și în România. Cu toate acestea, un ecran flexibil nu se aplică numai dispozitivelor pliabile. Samsung pare să investigheze posibilitățile de dezvoltare a unui smartphone care constă dintr-o suprafață a ecranului pe față, spate și margini. Dispozitivul pe care Samsung l-a brevetat este semnificativ mai avansat decât orice altceva existent pe piață.

De data aceasta, nicio margine nu este vizibilă – nici măcar în partea de sus și de jos și nici în jurul sistemului camerelor. Smartphone-ul Samsung despre care scriem astăzi este format dintr-o suprafață a ecranului de 100%. Nu doar designul la acest telefon este progresiv, Samsung pare să aibă și câteva funcții foarte speciale în dezvoltare.

Telefon Samsung Galaxy cu ecran surround

Noul brevet intitulat „Dispozitiv electronic” a fost solicitat de Samsung Electronics la USPTO (United States Patent and Trademark Office) în iulie anul acesta și a fost publicat pe 29 octombrie 2020. A fost și inclus în baza de date a WIPO pentru protecția mondială a tehnologiei brevetate.

Documentația de 70 de pagini descrie în detaliu modul în care Samsung dorește să realizeze acest design special de smartphone. Telefonul mobil este prevăzut cu mai multe ecrane pentru a închide întregul dispozitiv cu o suprafață de afișare.

Un ecran curbat este folosit pentru partea din față. Un ecran plat este aplicat pe spate și sunt utilizate mai multe afișaje semi-rotunjite pentru margini. Pot fi utilizate diferite tipuri de ecrane, inclusiv un ecran AMOLED sau LCD. În practică, nu vă veți da seama că se referă la mai multe afișaje, conținutul poate – în funcție de aplicație – să curgă pur și simplu de la un ecran la altul.

USPTO este o agenție a Departamentului de Comerț al SUA, care emite brevete pentru inventatori și întreprinderi. A fost fondată în 1975. Directorul USPTO, cu rol de secretar de comerț pentru proprietatea intelectuală, este Andrei Iancu.

Pentru dezvoltarea ecranului, în special în colțurile rotunjite, este mai ușor să lucrați cu mai multe ecrane decât cu un ecran mare. Cu toate acestea, ca alternativă, se vorbește despre aplicarea unui ecran mare de înfășurare, care este pliat în jurul întregului dispozitiv. Acest lucru facilitează, de asemenea, reglarea rezoluției afișajului și economisește energie.

Pentru a da viață schițelor din brevet, colaboratorul prietenilor noștri de la LetsGoDigital, designerul 3D Giuseppe Spinelli, a realizat o serie de randări de produse, pe baza imaginilor și documentației înregistrate de Samsung. Aceste imagini color au doar scop ilustrativ, pentru a crea o imagine mai bună a tehnologiei brevetate.

Smartphone Samsung cu carcasă transparentă

Carcasa este realizată dintr-un material transparent care poate transmite lumina, de exemplu este menționat un material acrilic transparent sau un material polimer transparent. Făcând carcasa transparentă și având două părți, aceasta poate fi plasată peste ecran – o mare diferență față de modelele disponibile astăzi.

Toate componentele necesare sunt plasate în interior, sub afișajul surround, în acest scop sunt utilizate coloane de sprijin. Astfel, componentele nu sunt vizibile în ciuda carcasei transparente. Carcasa transparentă are mai multe avantaje, deoarece acest dispozitiv se poate adapta la mediu – ca un fel de cameleon! Culoarea dispozitivului în ansamblu se poate modifica în funcție de factori externi, cum ar fi vremea.

De exemplu, smartphone-ul poate primi informații despre vreme și le poate afișa pe întregul ecran. Plouă sau ninge? Apoi, picăturile se scurg literalmente de pe ecran. Pentru aceasta sunt utilizate elemente grafice predefinite. Același lucru este valabil și pentru starea ta de spirit. Dispozitivul vă poate urmări activitățile și, astfel, vă poate oferi informații cuprinzătoare despre performanțele dvs. de sănătate / antrenament.

Documentația menționează, de asemenea, posibilitatea scanării mediului folosind camera. Culorile din mediu sunt detectate, după care smartphone-ul afișează imagini similare mediului în care este situat. Informațiile despre culoare sunt capturate de cameră și dispozitivul caută imagini potrivite și apoi le afișează pe toate panourile de afișare. În acest fel, smartphone-ul dvs. poate dispărea complet în mediul său.

Datorită AI (Inteligență Artificială), acest dispozitiv poate recunoaște, de asemenea, tiparele utilizatorilor și poate ajusta informațiile afișate în consecință. Sunteți în mașină la aceeași oră dimineața și verificați întotdeauna prognoza meteo? După ce ați făcut acest lucru de mai multe ori, telefonul va afișa automat datele meteo al locației specifice în care vă aflați în fiecare zi, la ora x. Este la fel și despre informațiilor din trafic, etc.

Smartphone Samsung 5G cu sistem de camere glisante

Samsung are în documentație și mai multe detalii pentru acest smartphone cu ecran surround cu carcasă transparentă. Samsung dorește să ofere acestui dispozitiv un mecanism glisant pentru a ascunde camerele din spate. Glisând partea din spate a carcasei în jos, în raport cu partea din față, apare sistemul de camere cu bliț.

Camerele sunt montate pe carcasa frontală și orientate spre spate, pentru a putea face înregistrări regulate de fotografii și video. Deoarece dispozitivul are și un ecran în spate, puteți întoarce cu ușurință smartphone-ul pentru a putea face selfie-uri sau a efectua apeluri video cu același sistem de camere. Folosind un mecanism glisant, nici o cameră nu este vizibilă atunci când utilizați dispozitivul pliat – ca un smartphone normal.

Deși o cameră glisantă oferă suficiente posibilități de fotografie și video, documentația menționează și un al doilea modul de cameră plasat sub ecran. Aceasta este îndreptată spre partea din față, astfel încât această cameră să poată fi folosită și pentru caracteristici de recunoaștere facială.

Afișajul care nu este utilizat poate afișa un obiect grafic presetat, cum ar fi o fotografie a câinelui iubit. Miniaturile pot fi afișate și pe suprafețele laterale. De exemplu, vorbim despre aplicația camerei, unde imaginile miniaturale ale celor mai recente fotografii capturate sunt afișate de-a lungul marginilor ecranului. Făcând clic sau glisând o astfel de imagine miniatură, o puteți vedea mărită. Dacă dorește, utilizatorul poate afișa cu ușurință acea imagine miniatură pe ecranul din spate.

Toate butoanele fizice vor dispărea, sunt sub afișaj

Un alt exemplu menționat în documentația brevetului; dacă un videoclip este afișat în partea din față, prin rotirea dispozitivului, veți obține informațiile corespunzătoare despre acel videoclip – gândiți-vă la numele fișierului, data înregistrării, rezoluția video și dimensiunea fișierului.

Senzorii necesari vor fi amplasați sub afișaj, inclusiv un senzor de amprentă și, eventual, difuzorul. În mod remarcabil, nu sunt vizibile butoane sau conectori pe ilustrațiile brevetului. Documentația indică faptul că telefonul poate fi pornit și oprit de pe ecran – în loc de un buton fizic.

Înlocuirea compartimentului SIM poate fi găsită în eSIM (SIM electronic încorporat). Dispozitivele de ultimă generație, cum ar fi seria Galaxy S20 oferă opțiunea de a utiliza un eSIM datorită funcționalității dual SIM, dar pot fi utilizate și în combinație cu un nano-SIM fizic, dacă se dorește. Deși nicio conexiune USB de tip C nu este vizibilă pe imaginile brevetului. Totuși documentația menționează posibilitatea încărcării fără fir și prin cablu.

Dacă Samsung dorește să lanseze un astfel de telefon mobil, cu siguranță nu este de neconceput ca acesta să fie plasat în noua serie Galaxy Z. Aceasta include și telefoane pliabile, cum ar fi Galaxy Z Flip 5G și Galaxy Z Fold 2.

Cel mai probabil, Galaxy Z Flip 2 va fi următorul dispozitiv pliabil de la Samsung. Dar acest telefon pliant nu este așteptat până în vara anului 2021. Mai întâi este rândul seriei Galaxy S21, aceste smartphone-uri de ultimă generație vor fi probabil anunțate deja în ianuarie 2020.

SURSĂLetsgoDigital