Un SSD neanunțat Samsung 870 QVO de 8 TB a apărut pe Amazon

967
Sursa Foto: overclock3d.net

Se pare că Samsung se pregătește pentru lansarea viitoarei sale generații de SSD-uri de larg consum. Un nou SSD neanunțat cu numele 870 QVO de 8 TB a apărut pe Amazon SUA. Acest SSD a fost observat pentru prima dată de site-ul Tom’s Hardware. În conformitate cu convenția de denumire standard Samsung, această nouă serie QVO va utiliza cea mai recentă memorie V-NAND QLC (Quad-Level-Cell) a companiei.

De fapt sunt două SSD-uri 870 QVO. Unul cu o opțiune de stocare de 1 TB și unul cu stocare de 8 TB (terabyte). Sunt zvonuri că Samsung va lansa și opțiuni de 2 TB și 4 TB, dar sunt momentan doar supoziții. Cele două SSD-uri provin din familia QVO Samsung a SSD-urilor SATA III, care acordă prioritate capacității și [relativ] costului scăzut.

Samsung SSD 870 QVO de 8 TB cu un preț de 900 USD

Ceea ce este cel mai interesant despre Samsung 870 QVO este capacitatea sa de 8 TB, conform Overclock3d. Această capacitate ar permite utilizatorilor de PC-uri să stocheze un număr imens de fișiere în SSD-ul compact de 2,5 inch. Combinați acest lucru cu un preț de 899,99 USD al unității, iar utilizatorii vor plăti aproximativ 11 cenți pe gigabyte pentru SSD (Solid State Drive). Nu trebuie să mai spunem că acesta reprezintă o valoare excelentă pentru o unitate de această dimensiune.

Singurul dezavantaj real al QVO 870 este utilizarea interfeței SATA. Astfel performanța acestor SSD-uri va fi sub ceea ce pot soluțiile de stocare bazate pe NVMe. Acestea fiind spuse, prețul relativ scăzut al acestei unități și capacitatea nebună de stocare vor face din aceasta o unitate excelentă pentru utilizarea ca stocare secundară.

SATA (Serial AT Attachment) este o interfață serială care realizează conectarea adapterelor locale (integrate pe plăcile de bază a calculatoarelor staționare și portabile) cu dispozitivele de stocare a datelor(unități de hard disk și unități optice).

Rămâne de văzut modul în care aceste noi SSD-uri din seria QVO se vor compara cu modelele existente Samsung atunci când vine vorba de performanță și longevitate. QLC NAND este mai fragil decât MLC și TLC NAND, deși ultimele inovații V-NAND de la Samsung ar putea să contracareze oarecum dezavantajul.

Disponibilitate pentru noile SSD-uri Samsung din iunie și august

La începutul acestui an, Samsung a prezentat următorul său SSD 980 Pro, un PCD-ul 4.0 SSD de generație viitoare. Este urmașul lui Samsung SSD 970 Pro de anul trecut. 980 Pro oferă viteze de citire secvențiale de 6,5 GB/s și viteze de scriere de 5 GB/s. Aceste viteze vor necesita un sistem compatibil PCIe 4.0, ceea ce face ca performanța 980 PRO să fie disponibilă doar pe sistemele AMD Ryzen de a 3-a generație.

Pe Amazon, 870 QVO de 8 TB a fost listat la 900$ și disponibilitate începând cu 24 august 2020. Modelul de 1 TB 870 QVO are un preț mai rezonabil, 130$ și va fi disponibil din 30 iunie 2020. Totuși, acesta este doar un preț de listă anticipat, așa că oferta reală poate să fie ceva mai ieftină.