SUA a prelungit interdicția pentru Huawei cu încă un an

825
Sursa Foto: Future

Președintele american Donald Trump a extins ordinul pe care l-a semnat în iunie 2019 prin care a interzis companiilor americane să facă afaceri cu Huawei. Prima decizie nu a numit în mod special nicio companie, doar cele care amenințau securitatea națională a SUA. Cu toate acestea, acțiunea a fost interpretată pe scară largă ca o sancțiune împotriva producătorilor chinezi de echipamente de telecomunicații Huawei și ZTE.

Huawei a fost trecut pe lista neagră anul trecut din cauza încălcărilor unor sancțiuni și a problemelor de securitate cibernetică. Acest lucru a blocat efectiv compania să se aprovizioneze cu produse fabricate în SUA. Antreprenorii au reușit să obțină licențe temporare pentru a duce la capăt unele contracte iar a șasea prelungire și, eventual, ultima va expira 13 august.

Conform TechRadar, care citează agenția de presă Reuters, restricțiile americane în vigoare sunt prelungite pentru încă 12 luni. Trump a menționat riscuri de sabotaj pentru comunicații, riscuri generale de securitate națională, risc pentru infrastructură și riscuri pentru economia digitală.

Samsung va fi principalul beneficiar al sancțiunilor americane contra Huawei

Interdicția americană face parte dintr-un atac mai larg asupra Huawei lansat de către guvernul american în ultimii ani. Deși Huawei a lipsit efectiv de pe piața americană până în prezent, furnizează o serie de  echipamente unor operatori din mediul rural mai mici. Washingtonul a aprobat un pachet de finanțare pentru acești operatori pentru a elimina echipamentele Huawei și a le înlocui cu alternative de la Samsung, Ericsson și Nokia.

Huawei are un proces în desfășurare cu guvernul american pe această temă. Până la finalizarea acestui proces, Departamentul de Comerț al SUA a emis mai multe licențe temporare pentru a permite operatorilor de transport să lucreze cu Huawei la întreținere și asistență esențială, în timp ce altor firme tehnologice au primit permisiunea de a vinde „mărfuri non-sensibile” companiei chineze.

Ericsson este cel mai mare producător de rețele de telefonie mobilă din lume. Este o companie suedeză fondată în 1876 de Lars Magnus Ericsson și are sediul în Stockholm. Compania deține 50% din producătorul de telefoane mobile Sony Ericsson.

Secretarul comerțului, Wilbur Ross, a menționat că, chiar și cu o interdicție efectivă de export în vigoare, Huawei este în continuare în măsură să utilizeze tehnologia americană pentru a adapta design-ul chipset-urilor HiSilicon și a le trimite la producători, inclusiv Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

SUA a cerut companiei Samsung să deschidă noi fabrici de cipuri în țară

De asemenea, licența Android pentru Huawei va rămâne suspendată până în luna mai 2021. Huawei nu va putea folosi serviciile Google și va trebui să se concentreze pe Huawei Mobile Services (HMS) și propriul său magazin de aplicații. Acest lucru a afectat vânzările companiei în afara pieței chineze, chiar dacă are în continuare performanțe foarte bune în China.

Recent reprezentanți ai guvernului american s-au întâlnit cu înalți oficiali Samsung și au cerut companiei deschiderea unor fabrici de cipuri în SUA. Casa Albă a purtat discuții cu Samsung, Intel și TSMC despre construirea mai multor fabrici de cipuri în SUA. Guvernul american vrea să reducă dependența SUA de fabricile de cipuri din Asia.