Telefoanele pliabile vor fi „produse de nișă” până în 2023, conform Gartner

1029

Telefoanele pliabile vor rămâne un segment de nișă al piețelor smartphone-urilor în următorii cinci ani. Samsung a lansat Galaxy Fold anul acesta și are în plan să lanseze câte un smartphone pliabil în fiecare an. Totuși telefoanele pliabile datorită prețurilor ridicate și barierelor tehnice în primele etape ale dezvoltării lor, nu vor avea o piață foarte mare a prezis Gartner.

Compania de cercetare de piață a declarat că se așteaptă ca telefoanele pliabile să reprezinte 5% din piața high-end până în 2023, ceea ce ar însemna aproximativ 30 de milioane de unități. Cifra este mai mică de 2% din piața totală de smartphone-uri – estimată la 1,8 miliarde de unități – a spus Gartner, conform agenției de presă sud-coreene Yohnap.

Momentan telefoanele pliabile rămân un produs mai puțin atractiv

În următorii cinci ani, ne așteptăm ca telefoanele pliabile să rămână un produs de nișă datorită mai multor provocări de fabricație”. A declarat directorul de companiei de cercetare de piață Gartner, Roberta Cozza. „În plus față de suprafața ecranului, prețul este o barieră. În prezent, la prețul de 2.000 de dolari SUA, telefoanele pliabile prezintă prea multe compromisuri”.

Coreea de Sud prin Samsung Electronics și China prin Huawei Technologies și-au prezentat propriile telefoane pliabile la începutul acestui an. Ambele companii și-au pus mari speranțe pe factorul inovativ pentru a revigora piața în scădere a telefoanelor clasice.

Gartner este o companie americană de consultanță și cercetare în IT, fondată în anul 1979 cu sediul în Stamford, SUA. The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times și peste 30 de publicații financiare importante consideră Gartner o sursă de mare încredere, o citează de aproximativ 70 de ori pe săptămână.

Samsung va lansa Galaxy Fold pe 26 aprilie pe piața mondială la un preț de 1.980 dolari. Samsung va lansa la vânzare și modelul său Galaxy Fold 5G în Coreea de Sud la jumătatea lunii mai. Huawei Mate X este de așteptat să intre în vânzare la un preț mai mare decât omologul său Samsung. Programul de lansare al telefonului pliabil produs de Huawei nu este confirmat momentan.

Cea mai mare diferență dintre telefoanele pliabile Samsung și Huawei se află în designul pliabil. Experții din domeniu spun că fiecare design are avantaje proprii. În timp designul telefoanelor pliabile va trece prin schimbări majore pentru a găsi un aspect optim care să se potrivească nevoilor utilizatorilor.

Piața telefoanelor pliabile va crește anul acesta

„Ne așteptăm ca utilizatorii să folosească un telefon pliabil în același mod cum folosesc un telefon obișnuit. Vor pune mâna pe telefon de câteva sute de ori pe zi, desfăcând-ul doar sporadic. Vor tasta mai rar pe ecranul desfăcut, care se poate zgâria ușor, în funcție de felul în care se pliază”, a spus compania Gartner.

Compania americană de cercetare și consultanță a declarat că piața globală a telefoanelor pliabile va înregistra o creștere anul acesta. Se va întâmpla acest lucru din cauza cererii slabe pentru PC-uri și smartphone-uri, dar se așteaptă ca piața să revină la creștere anul viitor.