Urmărești televizorul sau te urmărește el?

84
televizorul Samsung
Sursă foto: Pocket-lint

Imaginați-vă că stați acasă relaxat seara și vizionați un film pe noul smart TV, super încântat de calitatea imaginii. În timp ce privești filmul, ceea ce s-ar putea să nu realizezi este că televizorul tău te urmărește și el pe tine. Bun venit în cea mai nouă eră a tehnologiei!

Unele televizoare inteligente pot avea camere încorporate care pot prezenta un risc pentru confidențialitate și securitate pentru casa și sistemul Wi-Fi. Puteți verifica dacă există o cameră pe televizor căutând un obiectiv mic în partea de sus a ecranului sau utilizând aplicații pentru casă inteligentă pentru a localiza camera. Pentru a spori confidențialitatea, dezactivați camerele și microfoanele de pe televizor, limitați funcțiile de recunoaștere a conținutului și utilizați un VPN pentru protecție suplimentară.

Televizorul dvs. inteligent poate colecta prea multe informații, iar acest lucru este în detrimentul confidenționalității utilizatorului. De obicei nu ne deranjează dacă televizorul știe ce emisiuni ne plac, dar este extrem de neplăcut dacă încearcă să adune diverse alte informații. Totuși, acest lucru se poate evita. Aflați cum, via Pocket-lint, mai jos în acest articol.

Nu este vorba aici doar de televizoarele Samsung. În aceeași situație sunt și cei care dețin un televizor Sony, LG, Panasonic, TCL sau alte modele de televizoare inteligente. Din păcate, acest lucru se întâmplă de ani de zile și există chiar și televizoare care au camere în ele. Acestea utilizează funcții precum recunoașterea facială, care permite televizoarelor să recunoască cine îl urmărește și să treacă automat la cele mai utilizate aplicații sau canale.

În timp ce în teorie ar putea suna ca o idee grozavă nuanțată, prezintă și un risc de securitate. În acest fel televizorul se poate transforma într-un dispozitiv de monitorizare a ta și a activităților tale. Ca să nu mai vorbim, de asemenea, poate reprezenta o amenințare pentru sistemul dvs. Wi-Fi, deoarece multe televizoare inteligente sunt conectate la router. Până la urmă de la un dispozitiv pentru distracție acasă, ai la domiciliu și un spion. Mai mult, poți ajunge în situația când cineva se poate conecta la televizorul tău pentru a afla totul despre tine și casa ta.

Acestea fiind spuse, nu toate televizoarele au cameră încorporată, dar există foarte multe care au. Așa că trebuie să fii pregătit să o găsești, dacă ești curios dacă al tău are una și să te protejezi pe tine și casa ta, dacă ești îngrijorat de intimitate. Iată mai multe despre cum să afli dacă televizorul tău are sau nu o cameră încorporată.

În primul rând, ar trebui să citiți manualul de utilizare, dacă aveți unul, pentru a vedea dacă televizorul are cameră. Pentru multe companii, cum ar fi Samsung, puteți accesa site-ul web al companiei, puteți căuta numărul de model al televizorului dvs. și puteți descărca un PDF cu manualul de utilizare. Deși acest lucru nu este întotdeauna posibil, cum ar fi atunci când cumpărați un televizor la mâna a doua, este un loc bun pentru a începe dacă l-ați cumpărat dintr-un magazin.

Apoi, îndreptați-vă atenția către partea de sus a televizorului și căutați un obiectiv mic. Mai precis, cauți o cameră în interiorul ramei de sus ecranului. Dacă vedeți unul, este un indicator al camerei încorporate.

Este mai greu să vezi lentile care se retrag și se extind. Acestea se pot ascunde din fabricație și ies numai atunci când sunt folosite. Dar ceva de genul Samsung F Series are obiectivul vizibil și trebuie să îl apăsați spre interior pentru ca acesta să se extindă și să îl împingeți înapoi pentru ca acesta să se retragă.

O altă soluție ușoară este să descărcați aplicația Google Home sau aplicația pentru ecosistemul dvs. de casă inteligentă. Televizorul dvs. inteligent poate fi eligibil pentru a se conecta la platforma dvs. de casă inteligentă. În acest caz este posibil să puteți utiliza aplicația de pe televizor pentru a afișa camera și a o deschide. Acest lucru vă va permite să vedeți exact unde se află obiectivul.

Există mulți producători mari care au făcut televizoare cu camere în ele. Nu toate modelele au camere în ele și majoritatea televizoarelor inteligente nu au camere în ele. Dar există unele televizoare inteligente cu camere încorporate. De obicei, camera este ascunsă în rama în partea de sus a ecranului televizorului.

Sursă foto: Pocket-lint

Este cel mai ușor loc pentru poziționarea unei camere, deoarece oferă o vedere completă a încăperii în care este plasată. Este o idee similară cu o cameră web pe un laptop (una care este încorporată, nu separat un webcam pe care o achiziționați și o instalați). S-ar putea să vă gândiți că există o cameră web în scopul apelurilor video și exact asta s-au gândit și unele dintre companiile de televizoare inteligente atunci când le-au instalat.

Samsung Smart Monitor, care poate fi folosit și ca televizor, poate dispune de o cameră SlimFit care vă va înclina televizorul pentru a vă oferi cel mai bun unghi în timp ce vizionați ceva sau conversați prin chat video cu cineva de pe televizor. Dar nu este inclus cu televizorul și trebuie să-l achiziționați separat.

Alte televizoare Samsung, cum ar fi seria Samsung F și televizoarele LG, fac publicitate că au camere și microfoane încorporate dacă te uiți în manualul de utilizare. Seria F are o cameră care se extinde/retrage, astfel este posibil să nu o vezi dacă nu te uiți atent. Televizorul inteligent LG Class Cinema 3D dispune și de o cameră retractabilă care este încorporată în el.

Dacă televizorul are cameră, de obicei există modalitatea de a dezactiva camera și microfonul în meniul de setări. Cu toate acestea, ar trebui să luați în considerare și limitarea funcției Recunoaștere automată a conținutuluiAutomatic content recognition (ACR) a televizorului dvs. ACR vă urmărește conținutul și apare pe ecran pentru a vă sugera alte emisiuni pe care să le urmăriți și, prin urmare, colectează date despre obiceiurile dvs. de vizionare.

Puteți a dezactiva camera și microfonul în câteva moduri diferite pe diferite televizoare. De exemplu pe televizoarele Samsung: mergeți la Setări -> Asistență -> Termeni și politici și Servicii de vizualizare a informațiilor.

De asemenea, ar trebui să luați în considerare utilizarea unei Rețele private virtuale – virtual private network (VPN) pentru routerul dvs. Acest lucru va elimina capacitatea oricărui hacker de a pirata televizorul și routerul dvs. și le va proteja împotriva accesului în toate dispozitivele dvs., nu doar în potențiala cameră de pe televizor.

Dezactivarea controlului vocal va limita, de asemenea, capacitatea microfoanelor dvs. de a înțelege ceea ce spuneți. Acest lucru va împiedica televizorul să poată utiliza comenzi vocale, dar veți câștiga confidențialitate.

Majoritatea televizoarelor inteligente vă oferă o telecomandă care funcționează cu software de activare vocală. Aceasta este una dintre pietrele de temelie ale tehnologiei inteligente. Cu o astfel de telecomandă vei putea cere ceva televizorului, mult mai ușor decât să apăsați butoanele. Dar, asta înseamnă și că telecomanda și televizorul au microfoane în ele. Puteți vedea adesea microfonul pe televizor, deoarece este un slot de dimensiunea unui orificiu de lângă cameră. În general, acolo stă dacă televizorul tău are o cameră.

Utilizarea microfoanelor în televizor și în telecomandă poate însemna că televizorul dvs. învață mai multe despre dvs. ascultând conversațiile dvs. La fel ca telefoanele noastre, microfoanele ascultă conversațiile pentru a aduna date pentru a vă informa mai bine pentru electronice de larg consum și alte produse. Dr oare numai în acest scop?

Acum, trebuie să vă amintiți că ceea ce vizionați sau ceea ce căutați este de cele mai multe ori înregistrat pe televizorul dvs. inteligent pentru a vă oferi opțiuni pentru produse care vă pot plăcea și care sunt similare, deoarece așa funcționează partajarea datelor. În plus, dacă televizorul tău are un asistent inteligent precum Amazon Alexa, Google Assistant sau Samsung Bixby, sigur există un microfon în el.

Cu toate acestea, puteți dezactiva și recunoașterea vocală a telecomenzii de pe televizor, accesând setările de pe televizor și găsind setările de confidențialitate. Pentru televizoarele Samsung, de exemplu, puteți accesa Confidențialitate, apoi Accesibilitate și apoi Setări Ghid vocal. Dezactivarea setărilor Ghid vocal va elimina capacitatea telecomenzii vocale de a prelua comenzile vocale.