Smart TV Curbat Samsung 55KS9000 4K SUHD

5035

Samsung 55KS9000 este primul model din seria de TV Samsung din 2016. Rulează un versiune refăcută a sistemul de operare Tizen și pentru prima oară pentru un TV reușește să aducă o luminozitate de 1.000 nits prin tehnologia LED marginală.

Acest aspect este unul foarte important, 55KS900 fiind primul TV cu luminare LED marginală ce prezintă specificațiile necesare încadrării în categoria Ultra HD Premium.

 

Design și funcții Samsung 55KS9000

După ce a cochetat cu ecrane grosolane cu unghiuri îndraznețe pentru modelele sale din 2015, Samsung a decis să se întoarcă la construcții delicate, subțiri pentru modelele din 2016.

Modelul KS9000 are un design mai puțin intrusiv atunci când este stins, însă permite o experiența vizuală mult mai bună atunci când este aprins.

Samsung încearcă prin acest model să își continue trendul spre design-urile „de 360 ˚”.

Acest lucru se datorează un finisaj atragător, fără șuruburi. Sincer, încă mă întreb câte persoane sunt interesate de spatele unui TV. Deși ținând cont că este un TV curbat, șansele ca porțiuni din spatele său să rămână vizibile în anumite poziționări sunt foarte mari.

Urmând generațiile anterioare de TV high-end, majoritatea conexiunilor lui 55KS9000 – cele mai notabile fiind 4 port-uri HDMI, 2 USB, precum și intrări pentru satelit și terestru – sunt gazduite la nivelul unei cutii externe. În plus, un port USB și port-ul ethernet se găsesc la nivelul corpului TV-ului.

Este important de menționat că Samsung a renunțat la suportul pentru Evolution Kit al cutiei de conexiuni pentru întreaga serie din 2016. Destul de supărător, chiar dacă puține persoane făceau efortul de a face un upgrade al kit-ului lor – motivul oferit de Samsung – era linișititor să ști că, într-o lume în care tehnologia evoluează atât de repede, cu un dispozitiv high-end poți să ți pasul pentru cel puțin 2-3 ani.

Nu există suport pentru 3D, nici pe acest model și nici pe oricare alt model din 2016. Acest lucru poate fi o lovitură puternică pentru, deși puțini, dar foarte pasionații fani ai 3D.

În schimb, sunt prezente, două noi funcții de imagine. Prima este utilizare unui filtru de tipul ochiilor de molie, creat pentru reducerea reflexiei ecranului, una dintre cele mai mari probleme ale ecranelor curbate.A doua este sistemul „SUHD Remastering” ce Samsung susține că va converti conținutul SDR, adică cel mai comun și frecvent vizionat, în ceva ce seamănă cu HDR.

Samsung a făcut niște modificări majore și la sistemul său propriu de operare, Tizen. Mai precis, a adăugat un al doilea rând de icoane, ce afișează conținutul „exploded out of” al oricărei icoane este selectată în primul rând.

Sistemul este excepțional de ușor de personalizat, astfel încât aplicațiile favorite să fie în permanență la pe ecranul principal.

 

Calitatea imaginii pe Samsung 55KS9000

Per general, 55KS9000 își face treaba în drumul său spre gloria deplină a HDR.

Facând teste utilizând filme HDR UHD puntem spune că cei 1000 nits de luminozitate nu sunt doar vorbe. Imaginile HDR sunt fantastice, cu un nivel de intensitate nemaiîntâlnit la un ecran cu LED marginal. Mai mult, o dată cu noua generație de conținut bine creat HDR, imaginile arată mai intens decât la orice alt TV, inclusiv TV-urile LED HDR Samsung din 2015.

Când vorbim despre intensitate, vorbim despre trei factori de imagine. În primul rând, strălucirea generală a imaginilor HDR este extraordinară, atrâgându-ți atenția chiar și într-o cameră luminoasă.

În al doilea rând, imaginile HDR au un contrast remarcabil, zone extrem de strălucitoare făcându-și loc pe ecran alături de nuanțe de negru.

În al treilea rând, vorbim de intensitatea incredibilă a culorilor. Decizia Samsung de a reveni la tehnologia Quantum Dot pentru seria din 2016 a fost una foarte bună, ecranul oferind o exprimare excepțională a gamutului de culori ce acompaniaza conținutul HDR.

Toate aceste puncte forte ale HDR duc și mai mult la diferența între acestea și imaginile cu cele mai bune standarde (reprezentate de discurile HD Blu-ray).

Vorbind strict depre cei 1000 nits, ca aspect al performanței lui 55KS9000, se pare că Samsung a avut dreptate afirmând că o iluminare puternică este importantă pentru playback-ul unui conținut HDR. De exemplu, se pot observa încă umbre subtile chiar și în cele mai luminate zone ale imaginii. De asemenea, obiectele întunecate aflate pe un fundal luminos apar mult mai detaliate decât simple siluete așa cum par pe ecranele cu luminozitate mai scăzută.

Pentru impactul deosebit oferit de HDR există și un preț, și constă într-o lumină de fundal al cărei activitate uneori devine deranjantă. Precum a fost prezis anterior, trecerea la o lumină cu aranjament vertical, face o muncă dificilă din dispunerea luminii acolo unde ar trebui să fie într-o imagine HDR. Astfel că, atunci când un obiect deosebit de strălucitor apare pe un fundal întunecat se poate observa clar cum o bandă luminoasă se mișcă spre zona unde există obiectul.Această lumină extra este cu atât mai vizibila la vizonarea unor filme ce au dungă neagra deasupra și sub imagine – și din păcate, marea majoritate o au – și în camere întunecate. Astfel că o recomand ceva ce de obicei nu agreez, să păstrați o anumită luminozitate în camera unde doriți să urmăriți un conținut HDR.

Însă sincer vorbind, felul în care 55KS9000 reușește să producă dinamica extremă a conținutului HDR fără să sufere probleme mai severe cu benzile de lumină este impresionantă comparativ cu problemele pe care lumina LED marginală le-a cauzat companiilor rivale, chiar la rularea unui conținut SDR.

În concluzie, dacă nu dorești să sacrifici din intensitatea luminii de fundal și să transformi conșinutul HDR în ceva complet non-HDR, va trebui să accepți ca uneori să fii distras de jocul luminii de fundal.

 

Calitatea sunetului pe Samsung 55KS9000

Inițial, am avut tendința să cred că profilul subțire a lui 55KS9000 versus modelele high-end ale Samsung din 2015 va avea un efect detrimental asupra calității sunetului, însă de fapt este cel mai bun sunet pe care l-am auzit la un TV Samsung.

Cumva, producătorul a reușit să includă în corpul subțire al TV-ul subwoofer-e separate și driver-e pentru înalte și medii, pentru un sunet mai clar și mai robust ce poate fi emis la volume foarte mari fără distorsiuni.

TV-ul reușește să echilibreze o cantitate destul de mare de înalte cu linia robustă de bass.

Utilizarea unui difuzor dispus pe marginea inferioară permite sunetului să aibă o direcționalitate mai mare și să ofere senzația de poziționare corectă față de ecran a efectelor sonore și a vocilor.

 

Alte aspecte importante ale lui Samsung 55KS9000

Samsung a creat o altă telecomandă „smart” pentru controlul seriei sale high-end din 2016 – și pare să fie cea mai bună de până acum.

Se potrivește excelent în mână iar numărul redus de butoane face accesul mai ușor la funcțiile principale pe care le utilizezi frecvent.

Este și mai liniștitor faptul că Samsung a renunțat la bine-intenționatul dar complicatul control „point-and-click” găsit la generațiile anterioare. În locul lui se găsește un touchpad bine calibrat ușor de operat cu degetul mare precum și 4 butoane simple direcționale.

În plus, găsim brilianta telecomandă universală, capabilă să controleze orice echipament atașat. Această utilizează diverse tehnici pentru a detecta echipamentul disponibil, eliminând necesitatea setup-ului asociat telecomenzilor universale.

Din punct de vedere al gaming-ului, unde Samsung a fost întotdeauna un succes, menționam că utilizând preset-ul Game, lag-ul măsurat a fost unul în medie de 24 ms. Un rezultat excelent pentru un televizor 4K UHD.

Dacă îți dorești cea mai pură și precisă imagine HDR disponibilă, 55KS9000 pare să se detașeze din clasa sa. Gama de culori extremă și în special perfomanța luminozității sunt extraordinare.

De asemenea design-ul său arată de milioane de dolari atât timp cât nu ești deranjat de ecranele curbate. Și să nu uităm, de sistem său smart, aflat cu un pas în față.