(Update 2019) Top 10 cele mai populare smartphone-uri, cu cea mai mare/mică emisie de radiații SAR

31873

Telefonul emite și receptează unde radio, undele emise, se comportă la fel ca radiațiile și nu sunt benefice sănătății. SAR – Rata specifică de absorbție, este unitatea de măsură a cantității de energie absorbită de organism atunci când este expus într-un câmp electromagnetic (când utilizăm un telefon mobil).

Riscurile pentru sănătate pe care le-ar putea provoca radiațiile emise de telefoane au fost întotdeauna în atenția mass-media, dar un răspuns la întrebarea cât de nocive sunt telefoanele, nu a fost stabilit foarte clar niciodată.

Pericolul este mai mare la copii, a căror configurație a craniului permite o penetrare mai adâncă a undelor electromagnetice. Dar cercetătorii nu sunt încă de acord în legătură cu siguranța sau nocivitatea lor.

Care sunt riscurile undelor emise de smartphone-urile noastre pentru sănătate?

Radiațiile sunt absorbite de țesuturi și de celulele noastre! La acest nivel, studiile sunt contradictorii despre legătura dintre expunerea la radiații electromagnetice și riscul de a dezvolta cancer. Pericolul este mai mare la copii, a căror configurație a craniului permite o penetrare mai adâncă a undelor electromagnetice. Dar cercetătorii nu sunt încă de acord în legătură cu siguranța sau nocivitatea lor.

Fiecare smartphone are valoarea SAR specifică

Când vă uitați la specificațiile unui smartphone, veți observa că fiecare dispozitiv are indice SAR. Valoarea care corespunde radiației electromagnetice emise de fiecare telefon. Această valoare ar trebui să rămână sub 2 W/Kg de greutate. Sunt normative europene în vigoare care reglementează acest lucru. În Uniunea Europeană cantitatea maximă de radiații emise, permisă de legislație, este de 2 W/kg, în timp ce în S.U.A., limita maximă legiferată este de 1.6 W/kg.

SAR (Specific absorption rate) Rata de absorbție specifică, măsoară nivelul de radiații absorbit de organismul uman atunci când este expus la o frecvență radio, într-un câmp electromagnetic (când vorbim la un telefon mobil). Se măsoară în watt per kilogram, W/kg. Pentru a verifica SAR pe telefonul mobil, consultați documentația furnizată împreună cu telefonul, formați * # 07 #  (pe anumite modele) sau vizitați site-ul web al producătorului. 

În absența unor studii definitive sau a unor observații concrete din partea personalului medical, cel mai bine este să aplicăm principiul precauției.

Aveți aici câteva sfaturi pentru a limita impactul radiațiilor asupra corpului și mai jos, o listă de telefoane mobile reprezentative cu valorile SAR aferente.

La ce trebuie să fiți atenți în privința SAR
  • Atunci când cumpărați un telefon sau laptop nou, alegeți un model a cărui valoare SAR este cât mai mică posibil.
  • Copii sub 15 ani nu ar trebui să aibă acces la un telefon mobil, regulă foarte puțin sau deloc respectată de părinți. Copilul este cel mai vulnerabil la radiațiile electromagnetice.
  • Evitați apropierea telefonului mobil de implanturi metalice cardiace sau alt tip de implant.
  • A se evita contactul unui telefon mobil cu burta unei femei gravide, celulele embrionare sunt foarte sensibile la radiațiile emise de mobil.
  • Evitați purtarea  telefonului mobil în zona inimii, axilă, șold sau în zona organele genitale.
  • Nu păstrați telefonul în timpul reîncărcării aproape de cap pe timp de noapte.
  • Utilizați pe cât posibil un set de căști cu fir pentru a ține telefonul departe de creier și ureche.
  • Limitarea numărului și duratei apelurilor. În medie, nu mai mult de 6 apeluri pe zi, care nu trebuie să depășească 3 minute fiecare. Ideal este de a respecta un timp mediu de 1 oră și 30 de minute între fiecare apel.
  • Nu sunați în mișcare.
  • Evitați să sunați dintr-o infrastructură de metal sau auto. Efectul „cușca Faraday” reflectă undele emise de telefon.
Cu cât valoarea SAR este mai mică telefonul este mai sigur

Cele mai multe telefoane, mai noi, au un indice SAR între 0,4 și 1 W/kg, dar unele sunt mai periculoase, de până la 1,5 W/kg.

Samsung Galaxy Note 8, este unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piață. Potrivit unui studiu făcut de firme de specialitate, Samsung Galaxy Note 8 are cea mai mică valoare de radiații electromagnetice SAR, dintre cele zece smartphone-uri, considerate cele mai populare din întreaga lume.

Potrivit PhonAndroid, valoarea SAR pentru Samsung Galaxy Note 8 este de 0.173 W/kg, cea mai mică dintre cele zece smartphone-uri cele mai populare. Se poate observa că telefoanele Samsung conduc categoric la acest capitol.

Rezultatele de mai jos se referă la cele mai populare smartphone-uri de pe ultimul trimestru din 2017, bazat pe ghidul celor mai bine vândute smartphone-uri actualizat în fiecare lună, și în funcție de specificațiile tehnice ale producătorilor.

Cu cât valoarea SAR (Specific Absorption Rate) este mai mică, telefonul este mai sigur pentru oameni.

Top 10 smartphone-uri (cele mai populare), cu cele mai mici radiații:
Nr. 10 telefoane cu cel mai mic SAR W/kg.
1 Samsung Galaxy Note 8 0,17
2 ZTE Axon Elite 0,17
3 Nokia 6 0,21
4 Nokia 8 0,22
5 Nokia 2 0,24
6 Samsung Galaxy A8 0,24
7 LG G7 ThinQ 0,24
8 Nokia 7.1 0,26
9 Samsung Galaxy S8+ 0,26
10 Samsung Galaxy S7 Edge 0,26

Top 10 smartphone-uri (cele mai populare), cu cea mai mare emisie de radiații:

Nr. 10 telefoane cu cel mai mare SAR W/kg.
1 Huawei P8 1,72
2 OnePlus 5T 1,68
3 Xiaomi Mi Max 3 1,58
4 OnePlus 6T 1,55
5 HTC U12 life 1,48
6 Xiaomi Mi Mix 3 1,45
7 Google Pixel 3 XL 1,39
8 One Plus 5 1,39
9 Apple iPhone 7 1,38
10 Sony Xperia XZ1 Compact 1,36

Valorile sub 2 W/kg impuse de legislație sunt acceptabile.

Ce putem face totuși în această privință?

Cu toate că studiile sunt contradictorii în ceea ce privește riscurile de radiații electromagnetice asupra sănătății, este totuși indicat să adoptăm unele practici, ca o măsură de precauție.

Indicele SAR este o caracteristică mult prea puțin luată în calcul, atunci când cumpărăm un telefon nou.

În general ne interesăm de alte specificații și performanțe, omițând acest SAR, care se dovedește a fi foarte important.

La cumpărarea unui telefon nou fiți atenți la indicele SAR, se poate dovedi de mare importanță în timp, mult mai important decât alte caracteristici mai tentante.