Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3: care este mai bun?

686
Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3
Sursă foto: Google

Ca răspuns la Samsung Galaxy Z Fold 3 mai multe companii au lansat telefoane pliabile de acest tip. Majoritatea sunt din China, iar ultimul astfel de telefon pliabil este Oppo Find N. Chiar dacă acesta poate fi limitat la China, impactul acestuia pe piața de acolo ar putea face ca Oppo Find N să ajungă totuși în întreaga lume. În acest fel o comparație între Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3 poate fi interesantă.

Samsung, în special, ar putea să acorde atenție modului în care acest nou dispozitiv se potrivește cu propriile sale pliabile. Confruntarea dintre Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3, via TomsGuide, dezvăluie cum se compară aceste două telefoane pliabile și dacă Samsung ar putea să se teamă de concurența telefonului pliabil Oppo.

Oppo Find N este un dispozitiv stelar și o minune a ingineriei telefonului pliabil. Îi lipsește un spațiu la balama atunci când telefonul este pliat și nu poți simți cuta dintre cele două display-uri când dispozitivul este deschis. Galaxy Z Fold 3 de la Samsung nu poate revendica niciunul dintre aceste lucruri.Trebuie să spunem că, în timp ce telefonul Samsung l-am avut în teste, telefonul Oppo doar în mână.

Totuși, există un motiv pentru care Galaxy Z Fold 3 se află în topul celor mai bune telefoane pliabile din lume. În timp ce disponibilitatea Oppo Find N doar pentru China limitează o parte din capacitatea noastră de a compara cele două telefoane, iată o privire mai atentă asupra locurilor în care pliabilul Samsung excelează și unde telefoanele precum Find N mai au de învățat.

Design: Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3

Oppo Find N și Galaxy Z Fold 3 sunt ambele telefoane pliabile tip carte, prin faptul că se pliază de-a lungul unei axe verticale. Acest lucru se opune dispozitivelor pliabile cu clapetă, cum ar fi Galaxy Z Flip 3, care se pliază de-a lungul unei axe orizontale ca telefoanele flip de odinioară. Ambele modele din comparație au și afișaje exterioare. Acest afișaj le permite să se comporte ca un smartphone tradițional.

Chiar dacă Find N și Galaxy Z Fold 3 sunt pliabile tip carte, arată diferit. Samsung Galaxy Z Fold 3 are un ecran de exterior foarte îngust, ceea ce face să arate ca un telefon cu aspect ciudat. Oppo Find N este puțin mai pătrat, cu un mod de telefon de dimensiuni mai normale. Telefonul lui Oppo se simte mai puțin incomod de utilizat atunci când este pliat, comparativ cu Fold 3.

O diferență majoră între cele două dispozitive se rezumă la balamalele lor. Samsung a fost pionierul telefonului pliabil, dar Oppo a depășit cu siguranță aici compania coreeană. Find N are un design fără sudură. Îi lipsește un decalaj între cele două afișaje în modul telefon și nu există nicio cută tangibilă între ecrane când este în modul tabletă.

Fold 3, dimpotrivă, nu are doar un decalaj atunci când este pliat, ci și o cută pe care o puteți simți când este deschis. Față de Oppo Find N, în aceste două aspecte, Galaxy Z Fold 3 se simte și arată inferior.

Galaxy Z Fold 3 are certificare IPX8, Oppo nu are

În ceea ce privește telefoanele în sine, Galaxy Z Fold 3 este un dispozitiv incredibil care poartă limbajul distinct de design Samsung. În schimb, Find N este mai mic, deși din spate arată suficient de asemănător cu flagship-ul tradițional al Oppo, Find X3 Pro.

Galaxy Z Fold 3 are certificare IPX8, ceea ce înseamnă că poate supraviețui la 1,5 metri de apă timp de 30 de minute. De asemenea, prezintă o grămadă de îmbunătățiri de durabilitate față de predecesorul său. Find N nu are niciun grad de protecție la intrare, ceea ce înseamnă că este destul de periculos să ai telefonul în ploaie sau lângă apă. Poate că versiunea viitoare va avea un fel de rezistență la apă.

Display: Find N vs Galaxy Z Fold 3

Telefonul Oppo are un afișaj intern AMOLED de 7,1 inch (18,03 cm), rezoluția 1920 x 1792 și rata de reîmprospătare de 120Hz. La exterior, are un ecran AMOLED de 5,9 inch (14,99 cm) cu rezoluția de 1972 x 988 și rata de actualizare de 60 Hz. Probabil că rata de 60 Hz ajută la durata de viață a bateriei.

Telefonul Samsung are un ecran intern Dynamic AMOLED 2x de 7,6 inch (19,30 cm), rezoluția de 2208 x 1768 și rata de actualizare de 120 Hz. Ecranul exterior este tot Dynamic AMOLED 2x de 6,2 inch (15,75 cm), cu rezoluția de 2268 x 832 pixeli și rata de actualizare de 120Hz. Niciunul dintre ecranele Fold-ului nu se compară cu ecranele de pe Oppo Find N.

Oppo susține că afișajul intern poate atinge o luminozitate maximă de 1000 niți. Este greu de măsurat cu exactitate doar pentru uz personal, dar afișajul se prezenta bine în lumina directă a soarelui. În același timp, Samsung Galaxy Z Fold 3 are o luminozitate a ecranului intern de 1.200 niți. Este mult mai bun.

Este greu de spus ce afișaj este mai atractiv, chiar dacă ecranele Samsung Dynamic AMOLED sunt de super-calsă. Acest lucru este la latitudinea privitorului, dar este evidentă superioritarea ecranului de pe Galaxy Z Fold 3.

Ecranul Find N-ului arată strălucitor și bine, dar culorile de pe Dynamic AMOLED al lui Fold 3 sunt mult mai naturale. Capacitatea de afișare a Samsung este evidentă aici și conținutul pare mai bogat pe ecranele Fold-ului.

Camere foto pe cele două telefoane pliabile

O configurație triple-camera spate este numele jocului cu aceste telefoane. Find N are o cameră principală de 50MP, una ultra-wide de 16MP și un teleobiectiv de 13MP cu zoom optic 2x. Pentru selfie-uri, are câte o cameră de 32MP pe ecranul intern și extern.

Între timp, Fold 3 are o cameră principală de 12MP, una ultra-wide de 12MP și una telefoto de 12MP (cu zoom optic 2x). La exterior are o camera selfie de 10 megapixeli și în interior o cameră in-display de 4MP.

Camerele lui Fold 3 au fost criticate de la început pentru că nu sunt la nivelul modelelor emblematice din seruia Galaxy S. Find N face fotografii mai calde, mai bune. Fotografiile făcute cu Fold 3 sunt mai reci, chiar dacă mai fidele. Modelul Oppo pare mai bun aici.

Fotografiile cu obiectivul ultrawide de pe Fold 3 au culori mai naturale decât cele făcute cu Find N. Pentru imaginile telefoto (2x optic pe ambele), povestea rămâne aproape aceeași. Galaxy Z Fold 3 produce culori mai naturale, o profunzime de câmp mai puternică și imagini mai curate. Find N-ul nu este rău – cu siguranță are o focalizare mai bună – dar Samsung câștigă aici.

În selfie-urile cu camerele externe, Fold 3 câștigă clar. Imaginea este mai strălucitoare și mai clară. Între timp, imaginile luate de Oppo nu sunt la nivelul Fold-ului. Această camera selfie de pe Fold 3 scoate în evidență mai multe detalii decât camera de pe Find N.

Cu senzorul selfie de pe camerele interne este o poveste diferită. Imaginile obținute cu Galaxy Z Fold 3 sunt pur și simplu proaste. Sunt neclare, fără culori precise și demonstrează că Samsung mai are de lucru la camera in-display. Oppo Find N este mai bun și face fotografii mai bune, cu detalii mai multe decât Fold 3.

Procesor, memorie și baterie: Find N vs Z Fold 3

Ambele telefoane folosesc un procesor Snapdragon 888, care a fost chipset-ul de top pentru telefoanele Android în 2021 – Snapdragon 8 Gen 1 este următorul și va alimenta multe dintre produsele emblematice din 2022.

În practică, ambele telefoane se simt practic identice în ceea ce privește performanța. Aplicațiile se deschid rapid și textul derulează fără probleme, chiar și pe paginile web mari. Oricare dispozitiv gestionează bine ferestrele cu mai multe aplicații, ceea ce face tranziții fără întreruperi între ceea ce se întâmplă să ai deschis. Fold 3 nici măcar nu se sufocă atunci când trei aplicații sunt deschise simultan.

Find N și Galaxy Z Fold 3 nu se pot distinge aici. Au o mulțime de putere pentru orice sarcină pe care trebuie să o îndepliniți. Și ambele telefoane au o mulțime de cai putere pentru jocuri, chiar și cele pe care le jucați pe ecranele interne mari.

Ca memorie cele două sunt identice, cu specificarea că Oppo Find N are 8 / 12GB de memorie RAM și 256 / 512GB stocare iar Galaxy Z Fold 3 nu are varianta de 8GB de RAM.

Durata de viață a bateriei este un punct major pentru dispozitivele pliabile, deoarece nimeni până în prezent nu a avut de-a face cu astfel de telefoane în afară de Samsung. Ambele modele au o durată de viață a bateriei aproximativ egală, deși Oppo părea să reziste puțin mai mult în utilizarea zilnică. În această privință, cu utilizarea zilnică, doi utilizatori folosesc diferit un telefon. Întotdeauna astfel de lucruri sunt subiective. Dar, ambele baterii rezistă peste o zi de utilizare.

În ceea ce privește bateriile, Oppo are o baterie de 4.500 mAh în Find N, în timp ce Samsung a mers cu un pachet de putere ceva mai mic de 4.400 mAh.

Ambele telefoane se luptă în acest domeniu, așa că să sperăm că ulterioarele modele din 2022 vor duce mai multă viață bateriilor lor. Find N are o încărcare cu fir de 33W, în timp ce Galaxy Z Fold 3 are una de 25W.

Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3: software și caracteristici speciale

Ambele telefoane fac o treabă grozavă cu software-ul, oferind funcții utile pentru a profita cel mai bine de ecranele lor mai mari și pliabile. Oppo include o metodă de a împărți aplicațiile între ecranele Find N sau de a crea ferestre pliabile. În plus, există un dock pe Find N cu comenzi rapide de bază și aplicații utilizate recent. Telefonul rulează interfața ColorOS 12 de la Oppo bazată pe Android 11.

Acestea fiind spuse, Samsung câștigă cu siguranță la această categorie. Nu numai că obțineți One UI 4 cu Android 12, dar Fold 3 include o serie de funcții de productivitate. Există suport pentru S Pen, o bară de activități, App Pair pentru a configura comenzi rapide către două aplicații simultan, trageți și împărțiți conținutul între aplicații/afișaje și modul Flex.

Ultima caracteristică se activează atunci când pliezi Galaxy Z Fold 3 ca pe un laptop. Telefonul împarte apoi aplicațiile compatibile între ecrane, afișând conținut diferit pe oricare dintre acestea. Două exemple în acest sens sunt YouTube și aplicația pentru cameră – în cazul celui din urmă, aveți vizorul pe afișajul de sus și comenzile declanșatorului în partea de jos.

Un avertisment legat de software-ul lui Oppo Find N. Este o versiune exclusivă pentru China a ColorOS 12. Îi lipsesc unele funcții Android de bază și are înlocuitori chinezi pentru unele servicii, cum ar fi un asistent vocal. Magazinul Play este piratat, deci nu este o soluție perfectă. Toate acestea au sens, deoarece Find N nu a fost destinat publicului internațional.

Oricare dintre cele două telefoane fac o treabă grozavă cu interfața de utilizare tip tabletă, deși ar putea fi necesar să forțați Find N să afișeze totul în fereastra completă în loc de doar cele de dimensiunea telefonului.

Scurte considerații

Samsung ar putea învăța câteva lucruri de la Oppo pentru viitorul Galaxy Z Fold 4. Este vorba în special despre designul balamalei care elimină cuta din ecranul interior și raportul general de afișare. Fold 3 se simte și arată ciudat de utilizat în modul telefon, în timp ce Find N se simte mai normal. În caz contrar, cele două telefoane de aici sunt în mare parte pe picior de egalitate.

Spunem mai ales, pentru că în materie de camere există un mare factor de diferențiere în orice comparație Oppo Find N vs Samsung Galaxy Z Fold 3. Telefonul Samsung câștigă în mod clar în fiecare comparație a fotografiilor, cu excepția fotografiilor făcute cu camera dezamăgitoare de sub afișaj a telefonului. Este oarecum surprinzătoare performanța slabă a lui Find N, având în vedere că Find X3 Pro care camere bune.

În timp ce mulți dintre noi nu vor avea vreodată șansa de a cumpăra un Find N, încă sperăm că Samsung va vedea cât de aproape se compară telefonul lui Oppo cu Galaxy Z Fold 3. Ca o concluzie, Samsung poate învăța ceva de la acest Oppo Find N pentru a îmbunătăți versiunile pliabile viitoare.

Caracteristici și specificații Oppo Find N vs Galaxy Z Fold 3

 Oppo Find NSamsung Galaxy Z Fold 3
DisplayAfișaj intern: 7,1 inch AMOLED| Rezoluție 1920 x 1792 pixeli | 120 Hz
Afișaj extern: 5,49 inch AMOLED | Rezoluție 988 x 1972 pixeli | Corning Gorilla Glass Victus
Afișaj intern: 7,6 inch Dynamic AMOLED 2x |Rezoluție 2208 x 1768 pixeli | 120 Hz
Afișaj extern: 6,2 inch │ Dynamic AMOLED 2X │ Rezoluție 2268 x 832 pixeli |120Hz │ Corning Gorilla Glass Victus  
ProcesorQualcomm Snapdragon 888Qualcomm Snapdragon 888
OSAndroid 11 | ColorOS 12Android 11 │ One UI 3.1.1
Memorie8 / 12GB RAM | 256 / 512GB stocare12GB RAM |256 / 512GB stocare
CamereSpate:
50MP, f/1,8 | PDAF | OIS
13MP, f/2,4 | (telefoto zoom optic 2x) | PDAF
16MP, f/2,2 | (ultrawide 123°)
Selfie:
32MP, f/2,4 pe ecranul interior
32MP, f/2,4  
Spate:
12MP, f / 1,8 Dual Pixel PDAF, OIS 12MP, f / 2,4 (teleobiectiv zoom optic 2x), PDAF | OIS
12 MP, f/2,2 | (ultrawide 123˚) Selfie:
4MP, f/1,8, in-display
10MP, f/2,2
Baterie4.500 mAh | Încărcare rapidă 33W | Încărcare rapidă fără fir 15W | Încărcare wireless inversă 10W4.400 mAh | Încărcare rapidă 25W | Încărcare rapidă fără fir 11W | Încărcare wireless inversă 4,5W
Dimensiuni și greutateDeschis: 132,6 x 140,2 x 8 mm
Pliat: 132,6 x 73 x 15,9 mm Greutate: 275 grame
Deschis: 158,2 x 128,1 x 6,4mm Pliat: 158,2 x 67,1 x 14,4 – 16mm Greutate: 271 grame
SenzoriAmprentă (lateral) │ Accelerometru │ Giroscop │ Proximitate │ BusolăAmprentă (lateral)│ Accelerometru │ Giroscop │ Proximitate │ Busolă │ Barometru
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 │ dual-band │ Wi-Fi Direct │ Hotspot Bluetooth 5.2, A2DP, LE, aptX HD │GPS │ GLONASS │ GALILEO │ BDS │ QZSS | USB tip C 2.0Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e │ dual-band │ Wi-Fi Direct │ Hotspot Bluetooth 5.2, A2DP, LE, aptX HD │A-GPS │ GLONASS │ GALILEO │ BDS │USB tip C 3.2
CertificareIPX8
CuloriBlack | White | PurplePhantom Black │ Phantom Silver │ Phantom Green
SAR1,04 W / kg (cap) │1,44 W / kg (corp)