Acasă Cum sa... Cum să aveți grijă de un telefon certificat IP68 pentru rezistență la...

Cum să aveți grijă de un telefon certificat IP68 pentru rezistență la apă

Avem un sentiment de siguranță când ne prinde ploaia și aveam telefonul la noi, mai ales atunci când acesta este certificat IP68. Cu toate acestea, o problemă majoră cu telefoanele mobile este că producătorii nu sunt foarte clari cu privire la cât de rezistente sunt dispozitivele lor la apă.

De cele mai multe ori scriem despre mule alte lucruri în privința telefoanelor, dar mai puțin despre faptul că un smartphone este certificat IP68. Chiar dacă ai un telefon rezistent la apă, mai sunt pași pe care trebuie să îi faci pentru a-i asigura longevitatea. Prin intermediul colegilor noștri de la Makeuseof, vă spunem ce trebuie să știți, despre îngrijirea unui telefon rezistent la apă.

În primul rând: rezistent la apă nu înseamnă automat că telefonul respectiv este impermeabil! Atât de multe companii își fac reclamă în mod fals că dispozitivele lor sunt rezistente la apă, dar nu există un telefon 100% impermeabil la apă. Impermeabil înseamnă complet protejat de apă; în timp ce, rezistent la apă înseamnă că poate rezista la apă, dar apa se va infiltra, în cele din urmă în telefon.

Sistemul de certificare IP – Ingress Protection

Atunci când un dispozitiv este rezistent la apă, i se acordă o evaluare IP (ingress protection – protecție la intrare). Aceasta informează utilizatorii cât de rezistent este la apă și praf acel smartphone, tabletă sau ceas inteligent. Este indicat prin literele „IP” urmate de două numere, de exemplu certificarea IP68. Primul număr indică cât de rezistent este telefonul la solide, la praf. Al doilea număr face același lucru pentru lichide. Cu cât numărul este mai mare, cu atât telefonul este mai rezistent.

IP – Ingress Protection este un standard internațional ce clasifică și evaluează gradul de etanșeitate pentru diferite carcase, dispozitive și aparate. Gradele de protecție sunt IP00 până la IP6K9K (ISO 20653) sau IP69 (DIN EN 60529).

Majoritatea telefoanelor emblematice, dar și unele medii au un rating IP68 ceea ce înseamnă că telefonul este protejat de toate tipurile de praf și nisip. De asemenea, înseamnă că telefonul poate fi scufundat sub 1,5 metri de apă timp de până la 30 de minute. Un zero înseamnă că nu este deloc protejat, iar un X înseamnă că acel telefon nu a fost testat. Acest X este întâlnit și în cazul telefoanelor Galaxy Z Fold 3 și Galaxy Z Filp 3, certificate IPX8.

Ce face un telefon să reziste la apă și să fie certificate IP68?

Telefoanele nu sunt singurele dispozitive care pot fi rezistente la apă. Orice alt dispozitiv sau aparat, de la difuzorul Bluetooth la priza electrică, poate avea o evaluare IP. Când vine vorba de telefoane, există mai multe moduri prin care acestea resping apa. În primul rând, există adezivi. Placa din spate a telefonului este ținută strâns în poziție de benzi adezive puternice. Acest lucru creează o etanșare puternică care împiedică apa să intre la componentele interne.

Există părți pe telefonul dvs. la care pur și simplu nu poate fi folosit adeziv, cum ar fi porturile. Porturile precum mufa pentru căști, portul de încărcare, microfoanele și tava pentru cardul SIM/SD folosesc în schimb o garnitură groasă de cauciuc. Această garnitură este fixată între port și șasiul telefonului pentru a crea o etanșare sigură. Butoanele au o protecție din silicon pentru a ține apa departe de circuite, iar grilajele difuzoarelor folosesc un material plasă rezistent la apă pentru a respinge lichidele.

Dar, cât timp poate rezista telefonul tău sub apă? Dacă telefonul dvs. are un IP*7 sau IP*8 (primul număr nu este important în acest caz, deci l-am reprezentat prin *), acesta poate supraviețui fiind complet scufundat sub apă, dar există unele limitări. Un telefon cu IP*7 este evaluat pentru a supraviețui până la un metru sub apă, iar un telefon cu IP*8 este evaluat pentru a rezista până la 1,5 metri. În al doilea rând, sunt certificate să rămână la acele adâncimi până la maximum 30 de minute.

Cu toate acestea, rezistența la apă a fiecărui telefon poate varia. O certificare IP68 înseamnă că a fost testat pentru a atinge acele numere. În funcție de cât de bună este marca, un telefon poate supraviețui și mai adânc sau chiar mai mult.

Atenție la apa sărată și apa din piscină

După cum am menționat anterior, producătorilor le place să ascundă informații importante despre telefoanele lor rezistente la apă. O informație importantă este că telefoanele lor pot supraviețui doar expunerii la apă dulce. Acesta este o informație crucială, deoarece poate însemna diferența dintre un telefon funcțional și unul mort.

Dacă îți arunci telefonul în chiuvetă, într-un lac sau într-o toaletă, va fi bine pentru că este apă dulce. Povestea se schimbă odată ce întâlnim alte tipuri de apă. Nu vrei să-ți duci telefonul la plajă pentru că nu vrei să-l expui la apa sărată. Sarea din apa de mare va dizolva efectiv adezivul care lipește telefonul.

Acest lucru este valabil și pentru clorul din apa piscinei dvs. Sarea și clorul pot să distrugă adezivul folosit pentru etanșare și, automat componentele interne. Da, există modalități de a repara un telefon deteriorat de apă sărată în cazul în care se întâmplă acest lucru, dar acest lucru costă și reparația nu este întotdeauna posibilă.

Nu demontați un telefon certificat IP68 sau cu alt tip de certificare IP!

Evitați să demontați telefonul certificat IP68 sau cu alt tip de certificare Ingress Protection. Îi distrugeți rezistența la apă în momentul în care o faceți. Apa este extrem de fluidă, așa că va găsi un punct de intrare în dispozitiv dacă nu vă pricepeți la demontare și montare. Odată ce compromiteți sigiliul adeziv, acesta nu mai poate fi folosit.

Dacă trebuie să demontați telefonul din orice motiv, asigurați-vă că aveți adezivul potrivit pentru acest lucru. Chiar dacă îl înlocuiți, nu există o garanție de 100% că va respinge în continuare apa; acesta este ceva de care trebuie să ții cont. Cel mai bine este să apelați la un service autorizat. Este cazul tuturor dispozitivelor, indiferent că se numesc Samsung, Apple, Sony sau Xiaomi.

Este ușor să fii îngâmfat când telefonul tău are un rating de certificare IP elegant, dar asta este doar jumătate din poveste. Deși este adevărat că certificarea vă poate proteja telefonul de anumite situații, există încă o mulțime de situații în care nu va avea nicio șansă. Certificarea IP68 sau IP67 este în principal pentru a vă proteja telefonul de vărsări accidentale sau averse de ploaie neașteptate. Nu este pentru filmări subacvatice sau să vă dați mare stand mult timp cu el în piscină. Uneori, este mai bine să nu testați ceea ce poate face telefonul dvs., ci să fiți atenți la ceea ce nu poate.

Stiri

Apple Watch 7 vs Samsung Galaxy Watch 4: care este cel mai bun?

Apple a Watch 7 și Samsung Galaxy Watch 4 sunt probabil cel mai bune două ceasuri inteligente de pe piață. Cele două...

Samsung Exynos 2200 lansat cu GPU Xclipse și AMD RDNA 2

Samsung Electronics a anunțat astăzi noul său procesor mobil premium, Exynos 2200. Samsung Exynos 2200 este un procesor mobil cu o unitate...

Încărcătorul Samsung EP-T4510 de 45W este destul de scump

La începutul acestei luni, a devenit clar că un încărcător Samsung de 45W este în lucru. Ieri Samsung Netherlands a postat pe...

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra: o tabletă mare și foarte puternică

Luna viitoare, Samsung va găzdui un eveniment Galaxy Unpacked pe 8 februarie 2022. În cadrul evenimentului va fi lansată seria Samsung Galaxy...

Vin roboții! – Samsung Smart Home Hub va controla totul în casă

Cu riscul de a suna absurd, electrocasnicele inteligente nu sunt nimic nou. De fapt, dacă ne gândim la imaginile din urmă cu...

Samsung Bespoke Jet – curățenie impecabilă cu o stație All-in-One Clean Station

Samsung Electronics a anunțat lansarea Bespoke Jet, un aspirator fără fir cu All-in-One Clean Station. Aspiratorul elegant Samsung Bespoke Jet oferă o...

Toate modelele din seria Galaxy S22 vor avea sticlă Gorilla Glass Victus+

Potrivit unui nou zvon, toate modelele din seria Galaxy S22 vor avea frontal sticlă „Gorilla Glass Victus+”. S-ar putea să vă întrebați...