Apple și Samsung conduc piața globală a tabletelor în primul trimestru 2023

235
Apple si Samsung
Sursă foto: via MarketWatch

Giganții tehnologici Apple și Samsung pe primele locuri în lume în marerie de producție și vânzare de smartphone-uri. Situația este aceeași și în privința tabletelor. Potrivit ultimelor date publicate de compania de cercetare de piață International Data Corporation (IDC), Apple și Samsung au împreună peste 58% din piața globală a tabletelor în Q1 2023.

Livrările de tablete la nivel mondial au înregistrat o scădere de 19,1% (de la an la an) în Q1 2023. Vânzările totale au atins un număr de aproximativ 30,7 milioane de unități. Volumul scăzut al livrărilor este acum comparabil cu nivelurile atinse de piața globală înainte de pandemie. Volumul livrărilor din primul trimestru din acest an a fost comparabil cu cele 30,1 milioane de tablete livrate în Q1 2019 și 31,6 milioane în Q1 2018.

Apple și Samsung nu au adversari pe piața mondială a tabletelor

Potrivit Businessinsider, care citează IDC, compania Apple a livrat 10,8 milioane de tablete în Q1 2023 pentru o cotă de 35,2%. Gigantul coreean Samsung a livrat pieței 7,1 milioane de tablete și a acaparat o cotă de piață de 23,1 la sută. IDC nu a explicat ce contribuție a avut la această cotă de piața seria Galaxy Tab S8. Locul trei a fost ocupat de compania chineză Huawei cu o cotă de 6,6%, cu 2 milioane de tablete livrate.

Sursă foto: via Techgoing

Au mai punctat în primele cinci locuri în studiul publicat de IDC companiile Lenovo și Amazon. Compania chineză Lenovo a livrat pieței 1,9 milioane de tablete pentru o cotă de piață  de 6,2%. Locul cinci a fost ocupat de Amazon cu o cotă de piață de 4,6% cu livrări de aproximativ 1,4 milioane de tablete în primul trimestru din acest an. Alte companii, nenominalizate de IDC, au avut livrări totale de 7,5 milioane de tablete pentru o cotă de piață de 24,4%.

Amazon a fost fondat de Jeff Bezos din garajul său din Bellevue, Washington, la 5 iulie 1994. În 2022 Amazon a avut venituri de peste 513,98 miliarde de dolari. Acum este al doilea cel mai mare angajator privat din SUA după Walmart.

Vânzătorii de tablete au intrat cu prudență în primul trimestru al anului 2023. După cum era de așteptat, atât volumele comerciale, cât și cele pentru consumatori au fost scăzute. Cauza a fost mediul macro-economic incert pe tot parcursul trimestrului I”. A declarat Anuroopa Nataraj, analist senior de cercetare la IDC Mobility and Consumer Device Trackers.

Potrivit IDC, se așteaptă ca vânzările de tablete din prima jumătate a anului 2023 să fie scăzute. Cel mai probabil vânzătorii de tablete vor căuta să epuizeze stocurile actuale înainte de lansarea modelelor mai noi din acest an.