Germania are dovezi că Huawei lucrează cu serviciile secrete chineze

1234
Sursa Foto: phonandroid.com

Problemele companiei chineze Huawei sunt cunoscute deja. Huawei se află de ceva timp și în vizorul Germaniei. Ministerul de Externe din Germania susține acum că are dovezi că producătorul chinez a colaborat cu serviciile secrete chineze. Grupul chinez s-a grăbit să nege acuzațiile făcute de Berlin. Germania dar și alte țări din UE și membre NATO trebuie să decidă în perioada următoare dacă vor acorda lui Huawei și companiilor chineze dreptul de a lucra la rețelele lor 5G.

Potrivit ziarului german Handelsblatt preluat de PhonAndroid, ministerul german de externe a primit dovezi de colaborare între Huawei și guvernul chinez. „La sfârșitul anului 2019, informațiile ne-au fost transmise de către Statele Unite, conform cărora compania din China a cooperat într-un mod dovedit cu autoritățile de securitate chineze„. A scris ziarul german, publicând și un document oficial. În acest document sunt „dovezi clare și directe” împotriva Huawei. „Companiile chineze nu pot fi considerate suficient de fiabile pentru a îndeplini standardele de securitate necesare pentru construirea rețelelor 5G„, se arată în document.

Huawei este acuzată de mai mult de un an de SUA, de spionaj în favoarea Chinei

Huawei a fost acuzat că spionează Statele Unite și riscă să fie exclus din desfășurarea rețelelor 5G în Europa. Guvernul Trump solicită țărilor aliate să interzică producătorului de echipamente să construiască rețele 5G. În ciuda presiunii americane, Marea Britanie a decis să permită operatorilor britanici să folosească și unele echipamente de la Huawei.

În Germania, cazul companiei chineze este încă în centrul dezbaterilor. Unele partide politice solicită eliminarea grupului. Între timp, operatorii de telecomunicații germani se tem că respingerea echipamentelor Huawei va întârzia apariția 5G cu câțiva ani în Germania. În special Deutsche Telekom estimează că excluderea completă a Huawei va întârzia sosirea 5G cu 2 până la 3 ani. Cancelarul german Angela Merkel a cerut parlamentarilor să se pronunțe asupra viitorului companiei din China până în martie.

Deutsche Telekom AG este cea mai mare companie de telecomunicații din Europa. Compania oferă telefonie mobilă, fixă, acces la internet și servicii specializate din domeniu. A fost fondată în 1995 și are sediul la Bonn, Germania. Are mai multe filiale la nivel mondial, inclusiv marca americană T-Mobile.

Între timp Samsung participă activ la construirea rețelelor 5G în Statele Unite și mai multe țări din Uniunea Europeană. Momentan Samsung are cele mai multe telefoane cu o conectivitate 5G, chiar dacă este pe locul doi în anul 2019 ca vânzări. Huawei este pe primul loc, dar acest lucru se datorează aproape în exclusivitate uriașei piețe din China. Samsung a lansat până acum pe Galaxy S10 5G, Seria Note 10, ambele cu o conectivitate 5G, Galaxy Fold 5G, Galaxy A90 5G și recent tableta Samsung Galaxy S6 5G.

Huawei neagă colaborarea cu serviciile secrete din China

Huawei nu a pierdut timp și a negat imediat informațiile apărute în ziarul german Handelsblatt. „Huawei Technologies nu a făcut niciodată nimic pentru a compromite securitatea rețelelor și a datelor clienților săi și niciodată nu va face acest lucru„. A afirmat un oficial al companiei chineze Huawei.

Nu este prima dată când firma a negat vehement acuzațiile de spionaj. Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, a spus că ar prefera să moară decât să spioneze utilizatorii în numele Beijingului. Din câte se pare informațiile deținute de Statele Unite și puse la dispoziția aliaților săi dovedesc altceva. Excluderea companiei chineze de la implementarea rețelelor 5G în Europa poate afecta compania chineză și în domeniul lansării de telefoane compatibile 5G.