Samsung ne arată din nou dispozitivele glisante și pliabile viitoare

353

Samsung arată încă o dată starea de lucruri în domeniul viitoarelor dispozitive pliabile și glisante. Pe lângă conceptele Flex S și Flex G, acum vedem și un dispozitiv Slidable Wide. Cu ceva timp în urmă, am aflat numele de cod al unuia dintre viitoarele pliabile până acum necunoscute ale Samsung: N4. Detaliile despre acel dispozitiv sunt rare pentru moment, iar șansa ca acesta să ajungă pe piață în 2022 este mică.

Dar acest Samsung N4 este unul dintre dispozitivele pe care compania le-a afișat la Display Week 2022 (8 – 13 mai). La acest eveniment, care are loc în prezent în San Jose, SUA, vedem, printre altele, niște vechi cunoștințe. Sub numele Samsung Flex S vedem un pliabil format din trei panouri, care se pliază ca o „armonică”, conform GalaxyClub. Samsung Flex G este similar, dar ambele panouri laterale se pliază spre interior pe acest dispozitiv. Vedem ambele pliabile în diferite dimensiuni, astfel încât să poată fi realizate ca smartphone sau ca tabletă.

Samsung a prezentat clipuri video cu noi dispozitive pliabile și glisante

Și apoi există dispozitivul sub eticheta de nume Samsung Slidable Wide. Acesta este un dispozitiv destul de alungit, care se poate extinde în lățime. De exemplu, ecranul crește de la o diagonală de 8,1 inch la o diagonală de 12,4 inch. Este omologul lui Vertical Slidable: un Z Flip care poate aluneca pe lungime.

Diagonala unui ecran se măsoară fără a tine cont de colțurile rotunjite. De exemplu Galaxy A53 are diagonala de 6,5 inch (16,51 cm). Este diagonala unui dreptunghi cu colțurile drepte. Dacă se ține cont de vârfurile rotunjite este de 6,4 inch.

Noul videoclip promoțional intitulat „Întâlnește tehnologia uimitoare în Samsung Display” are câteva concepte destul de ambițioase. Unele dintre acestea se vor realiza inevitabil, așa cum Samsung demonstrat clar cu actualele modele Fold și Flip. Și acestea au fost în stadiul de prototip și prezentate în clipuri video la câteva expoziții din industria de afișare. Iată în mare despre ce este vorba:

  • Samsung Flex Bar: telefoane pliabile orizontal ca în gama Z Flip.
  • Samsung Flex Square: telefoane pliabile vertical ca în seria Z Fold.
  • Samsung Flex G: dispozitiv pliabil în trei ale cărui capete mai scurte se suprapun, ecranul poate fi pliat spre interior sau spre exterior.
  • Samsung Flex S: o structură pliabilă mai simplă cu trei părți egale care se desfășoară într-un format cu ecran lat.
  • Samsung Flex Note: un laptop pliabil ale cărui jumătăți pot fi folosite atât ca ecran, cât și ca zonă de intrare.
  • Samsung Flex Slide: un afișaj glisant unde cele două capete pot fi desfăcute pentru a forma un ecran mai mare.
  • Samsung Flex Roll: un dispozitiv de afișare rulabil unde cea mai mare parte a ecranului poate fi ascunsă la un capăt atunci când nu este necesar.

Unele dintre aceste concepte și prototipurile pliabile pe care le-a dezvoltat compania par să se suprapună cu schema de denumire. Modelele G și S sunt ambele prototipuri de dispozitive pliabile în trei pentru care au fost eliberate multe brevete, de exemplu, sau opțiunile Roll și Slide.

Dar când vom vedea pe piață noile prototipuri?

Este clar de ani de zile că Samsung plănuiește să-și extindă portofoliul cu gadget-uri cu noi forme de ecran. Practic, am văzut deja dispozitivele afișate aici de mai multe ori în ultimii doi ani. Totuși, pare să se apropie momentul în care va apărea de fapt un prim glisant sau pliabil în trei. Cunoscând Samsung, acest produs de prima generație va apărea într-o ediție limitată, și nu în toată lumea.

Din păcate, nu există o cronologie concretă cu privire la momentul în care am putea vedea aceste noi dispozitive. Dar, pentru actualele telefoane pliabile eforturile companiei coreene au durat aproximativ un deceniu de muncă. A fost o sarcină Samsung extrem de dificilă ca să lanseze primul telefon pliabil și să demonstreze viabilitatea conceptului.

Telefoanele pliabile sunt o realitate, așa că s-ar putea să nu mai fie nevoie să așteptăm câțiva ani înainte de a vedea tehnologia de afișare glisantă și rulabilă că va ajunge pe piața. Poate chiar mai repede decât credem.

Compania își va reîmprospăta oferta pliabilă mai tradițională cu Galaxy Z Flip 4 și Galaxy Z Fold 4 în august. Poate că trebuie să așteptăm până la începutul lui 2023 sau mai mult pentru a primi un nou factor de formă în seria Z (deși probabil că nu se va mai numi așa).