Smartphone Samsung Galaxy Tri-Fold cu ecran secundar

499
Smartphone Samsung Galaxy Tri-Fold cu ecran secundar
Sursa Foto: letsgodigital.org

Samsung se află acum în poziția de invidiat de a fi furnizorul dominant de smartphone-uri pliabile. Are o cotă de piață de aproape 90% pentru smartphone-urile pliabile. Samsung este maestrul incontestabil al telefoanelor pliabile. S-au alăturat acum companiei Samsung câțiva producători chinezi care au prezentat unul sau mai multe modele de smartphone pliabile, precum Oppo Find N și Huawei P50 Pocket lansate recent. Acum compania a brevetat Samsung Galaxy Tri-Fold cu trei părți de afișare.

La începutul acestui an, au fost lansate și Xiaomi Mi Mix Fold și Huawei Mate X2. În ciuda acestui fapt, Samsung Galaxy Z Fold 3 și Galaxy Z Flip 3 sunt deocamdată singurele telefoane pliabile disponibile la nivel mondial. Cu toate acestea, este de așteptat ca acest lucru să se schimbe în 2022.

Bineînțeles, Samsung nu intenționează să renunțe la conducerea în domeniul pliabilelor. Dar Samsung este greu de învins în acest domeniu. Producătorul sud-coreean dezvoltă în mod constant noi modele pliabile. Nu este vorba doar despre Galaxy Z Fold 4 și Galaxy Z Flip 4. Acum este cunoscut că Samsung lucrează și la un smartphone rulabil Galaxy Z Slide.

În plus, compania dezvoltă un smartphone cu trei ecrane – un telefon pliabil dublu cu două balamale și trei părți de afișare. Îl numim în acest moment Samsung Galaxy Tri-Fold, dar până la lansare poate avea alt nume. Acest model prinde acum serios contur, conform unui brevet extins aprobat de WIPO pentru Samsung.

Smartphone dublu pliabil cu afișaj suplimentar pe spate

La mijlocul lunii iunie 2021, Samsung Electronics a depus un brevet extins la WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale) pentru un „dispozitiv electronic”. Documentația de 42 de pagini a fost aprobată pe 23 decembrie 2021, conform LetsGoDigital.

Litera Z a făcut parte din prima formă a alfabetului latin. În România și Moldova numele literei este zet, reflectându-i derivarea de la litera grecească zeta. Se mai pronunță zet în limba olandeză, indoneziană, poloneză și cehă.

Samsung Galaxy Tri-Fold este un smartphone pliabil care constă din trei părți de afișare. Telefonul poate fi pliat în forma literei Z. Cu alte cuvinte, pliați o parte a afișajului înapoi, cealaltă înainte. Pentru a face acest lucru posibil, se folosesc două tipuri diferite de balamale; o balama de pliere spre înăuntru și o balama de pliere în exterior.

În poziția desfășurată, utilizatorul are la dispoziție un display mare de dimensiunea unei tablete, pentru a putea lucra extra productiv. Când este pliat, dispozitivul are aceleași dimensiuni ca un telefon obișnuit – deoarece există trei părți de afișare una peste alta, telefonul este semnificativ mai gros și mai greu.

Datorită factorului de forma literei Z, nu este necesară implementarea unui afișaj frontal separat. Telefonul poate fi pliat în așa fel încât prima parte de afișare a ecranului flexibil să formeze ecranul frontal – în poziție pliată.

În luna mai a acestui an, divizia de display a companiei, Samsung Display, a prezentat deja un prototip de Galaxy S-Foldable cu o balama dublă, care îi permite să fie pliat spre interior și spre exterior. Trei luni mai târziu, Samsung Display a arătat același prototip, dar funcțional. Designul patentat este foarte asemănător cu acest dispozitiv, deși există o serie de diferențe notabile.

Amplasarea camerei principale pe Samsung Galaxy Tri-Fold este diferită

Principala diferență este amplasarea camerei principale. În prototipul Samsung Display, acesta a fost plasat lângă ecranul flexibil. Cu toate acestea, Samsung Electronics pare să intenționeze să plaseze o cameră triplă pe spate. Similar cu Galaxy Z Fold 3.

Un afișaj suplimentar este plasat în spate, astfel încât camera principală poate fi folosită pentru a face selfie-uri. Din păcate, documentația nu detaliază amplasarea și/sau dimensiunea acestei camere sub-afișaj. O cameră este plasată și sub ecranul flexibil. Acesta este plasat în prima parte a afișajului, astfel încât să poată fi utilizat atât în ​​poziția pliată, cât și atunci când dispozitivul este complet desfășurat. Samsung a implementat deja o astfel de tehnologie de cameră sub afișaj în actualul Z Fold 3.

Deși camera de sub panou de 4MP lasă încă loc de îmbunătățire, este de așteptat ca Samsung să perfecționeze și mai mult această tehnologie pentru a o putea aplica la modelele viitoare. Cu toate acestea, plasând și un afișaj pe spate, utilizatorul are și mai multe opțiuni pentru realizarea selfie-urilor de înaltă rezoluție.

Senzor de amprentă in-display pentru Samsung Tri-Fold

De asemenea, este de remarcat faptul că scanerul de amprente este plasat sub ecran. Acest lucru este remarcabil, deoarece nu au fost introduse încă smartphone-uri pliabile cu senzor de amprentă in-display. La modelele actuale, acesta este încorporat pe lateralul dispozitivului, în butonul de pornire.

Documentația extinsă mai precizează că acest smartphone Samsung Galaxy cu trei ecrane va fi compatibil cu un stilou. Acest lucru este valabil și pentru Galaxy Z Fold 3 – primul telefon pliabil din lume care poate fi folosit cu S Pen-ul special dezvoltat. De asemenea, va fi posibil să conectați o tastatură, un mouse și/sau un microfon extern.

Samsung va oferi noului smartphone multi-ecran mai multe conexiuni suplimentare. De exemplu, în descrierea brevetului se precizează că, pe lângă o conexiune USB-C, se adaugă și un port HDMI, precum și un conector audio și un compartiment pentru card micro-SD. Desigur, acest lucru avantajează versatilitatea dispozitivului. Datorită portului HDMI, este posibil să conectați smartphone-ul la un televizor, proiector sau monitor. Pentru a oferi smartphone-ului pliabil o putere suficientă, sunt încorporate două baterii – așa cum știm deja de la dispozitivele Galaxy Z actuale.

Smartphone-ul are mai multe antene

Mai mult, în documentația de brevet, este descris un dezavantaj important rezolvat la semnalul de comunicare. Telefoanele care pot fi pliate de două ori au o distanță de cablare mai mare, ceea ce vine în detrimentul calității antenei, potrivit Samsung. Pentru a contracara acest fenomen, sunt construite mai multe antene – cel puțin 2, dintre care una este încorporată în prima carcasă și una în a treia parte. Acest lucru a fost luat în considerare și la proiectarea balamalei.

Samsung Electronics a depus mai multe brevete legate de acest dispozitiv multifuncțional în ultimii luni și ani. De exemplu, am scris luna trecută despre un smartphone Samsung cu trei ecrane cu încărcare wireless inversă. Prin urmare, pare să fie o chestiune de timp până când Samsung va lansa un astfel de telefon. Este posibil să auzim mai multe despre acest smartphone/tabletă versatil în 2022.

Samsung nu este singurul producător implicat în dezvoltarea unui smartphone cu pliere dublă. De exemplu, știm despre un smartphone OnePlus cu un tip similar de pliere, precum și despre un smartphone Vivo de acest gen cu o tastatură virtuală. Alte mărci, inclusiv Huawei și Xiaomi, lucrează și ele la un astfel de tip de dispozitiv.

Apple pare să fie mult mai puțin grăbit, mai ales că primul iPhone pliabil nu este așteptat să apară până în 2023. Există șanse mari ca Samsung să fi prezentat deja primul său smartphone Tri-Fold până atunci.

SURSĂLetsGoDigital