Smartphone din seria Samsung Galaxy Z cu ecran rabatabil

292
Smartphone din seria Samsung Galaxy Z cu ecran rabatabil
Sursa Foto: letsgodigital.org

Samsung este maestrul incontestabil al telefoanelor pliabile. A 3-a generație de smartphone-uri Samsung Galaxy Z este formată din două modele, Galaxy Z Flip 3 este modelul cu clapetă și Samsung Galaxy Z Fold 3 se pliază ca o carte. Între timp, tot mai mulți producători intră pe piața pliabilă. Gândiți-vă, de exemplu, la Huawei P50 Pocket, Xiaomi Mi Mix Fold, Oppo Find N și Honor Magic V. De asemenea, Google pare să dorească să lanseze un Pixel Notepad în acest an, urmat de un Apple iPhone Flip pliabil în 2023.

Samsung nu plănuiește să renunțe la poziția sa de lider chiar așa ușor, conform LetsGoDigital. Se așteaptă ca vânzările de smartphone-uri pliabile să continue să crească în următorii ani, potrivit unor studii de piață publicate recent de firma de cercetare Canalys. Numărul tot mai mare de vânzări va stimula Samsung să dezvolte și mai multe tipuri diferite de modele de telefoane cu afișaj flexibil. De exemplu, Samsung Display a prezentat deja diverse prototipuri, inclusiv un smartphone Galaxy Z Slide și un smartphone cu pliere dublă.

Brevet telefon Samsung Galaxy Z cu ecran retractabil

Între timp, producătorul sud-coreean brevetează în mod regulat noi factori de formă. De exemplu, am luna trecută despre un smartphone Samsung multiplu pliabil. De data aceasta este vorba de un telefon Samsung cu un ecran care poate fi parțial pliat. Pentru a da viață acestui design special de smartphone, designerul grafic Concept Creator, a realizat o serie de randări de produse pe baza brevetului Samsung.

Este vorba despre un brevet care a fost depus de Samsung la WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale – World Intellectual Property Organization) la jumătatea anului 2021. Documentația de 66 de pagini intitulată „Dispozitiv electronic cu afișaj flexibil” a fost aprobată și publicată pe 20 ianuarie 2022.

WIPO – a fost fondată în 1967 și este o agenție specializată a ONU. WIPO are în prezent 193 de state membre. România este membră a WIPO. Printre altele este membru WIPO și Sfântul Scaun / Holy See, (nu Statul Vatican).

În forma sa cea mai compactă, dispozitivul are un factor de formă similar cu un telefon mobil obișnuit. Ceea ce este unic, însă, este că afișajul din stânga sus continuă în spate pe acest model Samsung Galaxy Z. Nu va fi probabil acesta numele de scenă, dar momentan așa îl vom numi. Dacă întoarceți telefonul, devine vizibil că suprafața ecranului se extinde chiar lângă sistemul vertical de camere.

Cu toate acestea, nu este un telefon cu ecran dublu obișnuit, așa cum a fost lansat de diverși producători în trecut. Acest smartphone Samsung avansat are un ecran flexibil, astfel încât este posibil să se implice suprafața ecranului care este standard în spate cu cea din față. Când este desfășurat, dispozitivul are o formă de P în imaginea în oglindă.

Ecran protejat de sticlă Ultra Thin Glass pe Samsung Galaxy Z

O balama ingenioasă a fost construită în partea laterală a cadrului, sub paravanul pliabil. Balamaua este proiectată să nu se rupă cu ușurință în cazul în care utilizatorul îndoaie din greșeală ecranul prea mult. Documentația de brevet mai precizează că ecranul este prevăzut cu UTG (Ultra Thin Glass) – așa cum știm și din seria actuală de smartphone-uri Galaxy Z.

Trei magneți împiedică afișajul Flip să se desprindă brusc din spate. Foarte la îndemână, altfel ar putea apărea deteriorarea atunci când purtați dispozitivul și se deschide accidental. Utilizatorul poate pur și simplu trage ecranul de pe panoul din spate, iar suprafața de afișare este trasă din spate spre ecranul principal.

Deoarece partea inferioară a smartphone-ului rămâne neschimbată – indiferent de poziția ecranului – utilizatorul păstrează o bună prindere pe dispozitiv. Senzorii pot fi utilizați pentru a determina modul în care este utilizat dispozitivul mobil, după care interfața este ajustată automat.

De exemplu, este posibil să utilizați zona suplimentară a ecranului pentru a crea un afișaj larg – util atunci când vizionați un film sau faceți fotografii cu unghi ultra-larg. Operația poate fi apoi afișată în partea inferioară a afișajului. Dacă se dorește, comenzile pot fi, de asemenea, mutate cu ușurință spre stânga. În acest caz, conținutul poate fi afișat pe toată lungimea părții de afișare din dreapta.

Mulți senzori, trei camere și un bliț pe acest tip de telefon Samsung

Documentația vorbește și despre o situație picture-in-picture. Prin deschiderea completă a ecranului telefonului, imaginea în imagine este afișată automat în partea suplimentară a ecranului, astfel încât să puteți continua să vedeți ambele fotografii în întregime. Această funcționalitate poate fi, de asemenea, utilă în timpul efectuării unui apel video.

Sunt posibile numeroase situații în care se dorește o suprafață de ecran foarte mare. Ideea seamănă cu LG Wing. Cu acel dispozitiv, însă, două afișaje au fost plasate unul în spatele celuilalt și pot fi rotite în așa fel încât să se creeze o formă de T. Abordarea Samsung pare a fi cel puțin la fel de versatilă și durabilă. În plus, dispozitivul rămâne foarte subțire în forma sa cea mai compactă.

În forma compactă, partea suplimentară a ecranului va fi amplasată în spate. Acest lucru creează un telefon cu afișaj dublu, în care partea din spate poate fi folosită ca vizor pentru realizarea selfie-urilor de înaltă rezoluție cu ajutorul camerei principale. Ecranul este frumos încastrat, datorită decupajului care este realizat pe panoul din spate.

Un sistem de camere vertical este instalat chiar lângă afișaj. Acesta implică trei camere și un bliț. Detaliile despre senzori și camere sunt necunoscute. Probabil că vor fi acolo o cameră un unghi larg, una cu unghi ultra-larg și un teleobiectiv – așa cum știm și de la smartphone-urile pliabile, cum ar fi Galaxy Z Fold 3.

Telefonul Samsung Galaxy Z patentat are și o cameră frontală. Imaginile brevetate și randările produsului arată o cameră selfie cu perforare plasată central, așa cum știm din seria Galaxy S22 recent introdusă. Cu toate acestea este posibil ca Samsung să folosească o cameră sub afișaj – așa cum a fost folosit cu Z Fold 3.

Nu știm când Samsung va lansa un astfel de model

Deși camera de sub afișaj este încă inferioară în materie de calitate a imaginii în comparație cu un sistem de cameră clasic, acest lucru este mai puțin important cu acest smartphone, deoarece selfie-urile și apelurile video pot fi efectuate și prin intermediul camerei principale.

În cele din urmă, în documentație se precizează că telefonul Samsung Galaxy patentat va fi echipat cu două baterii. Probabil un sistem apropriat de smartphone-urile Z Flip și Z Fold ale companiei. Dacă și când Samsung va introduce un astfel de smartphone în viitor rămâne necunoscut.

Producătorul sud-coreean s-a abținut deocamdată să introducă un telefon cu ecran dublu. Cu toate acestea, compania a solicitat diverse brevete pentru un astfel de dispozitiv de-a lungul timpului. Probabil că Samsung a văzut prea puțină valoare adăugată într-un astfel de model la acea vreme. Cu toate acestea, făcându-i un ecran rabatabil, sunt create diverse funcții suplimentare de utilizator. Pe măsură ce aplicarea unui ecran flexibil devine mai ieftină, aceasta poate fi o alternativă interesantă la modelele obișnuite de smartphone-uri.

SURSĂLetsGoDigital