Samsung și Intel ating un nou prag în inovația rețelelor mobile

170
Samsung si Intel
Sursa foto: Samsung Global Newsroom

Samsung Electronics Co., Ltd. a finalizat cu succes primul apel de la un capăt la altul (end-to-end) într-un mediu de laborator cu un viitor procesor Intel Xeon (codificat Granite Rapids-D), pe o rețea virtualizată Open RAN bazata pe vRAN 3.0 de la Samsung. Această realizare a Samsung și Intel reprezintă un punct de referință în colaborarea pe mai mulți ani dintre companii. De asemenea, reflectă devotamentul mutual al acestora în avansarea Open RAN virtualizat pentru performanțe și capacitate îmbunătățite.

Samsung și Intel au finalizat apelul de date end-to-end în laboratorul de cercetare și dezvoltare al Samsung din Corea. A fost utilizat RAN virtualizat și compatibil cu O-RAN de la Samsung (vRAN), integrat cu Granite Rapids-D de la Intel, dar și cu rețeaua nucleu (Core) și dispozitivele de test Samsung. În timpul testului, Samsung a obținut îmbunătățiri semnificative, inclusiv o reducere a consumului de energie. Aceste rezultate au fost prezentate și la Mobile World Congress 2024, la standul Samsung.

Această realizare tehnică se bazează pe colaborarea îndelungată dintre Samsung și Intel începută în 2017. Colaborarea a dus la implementări vRAN de nivel comercial la scară largă cu operatori de nivel 1. Companiile au colaborat la fiecare generație de procesoare Intel pentru a îmbunătăți rețeaua virtualizată, inclusiv procesoarele Intel Xeon Scalable de a 3-a generație în 2021 și procesoarele Intel Xeon Scalable de a 4-a generație în 2023. Cu procesoarele Intel Xeon Scalable de a 4-a generație, companiile au finalizat primul apel de date într-o rețea comercială. Acest lucru s-a întâmplat în doar patru luni de la disponibilitatea comercială a procesoarelor.

„Ca inovator global în vRAN, cu implementări comerciale de scară largă, Samsung își asumă angajamentul de a-și extinde ecosistemul cu parteneri de frunte din industrie, precum Intel, și de a rămâne în fruntea transformării orientate către software. Acest prim apel reprezintă capacitatea incomparabilă a Samsung de a furniza rețele mobile adoptând un model virtual și deschis.” A declarat Dong Geun Lee, vicepreședinte executiv și șef al grupului de strategie tehnologică, divizia de rețele Samsung, potrivit SamsungNewsroom.

„Finalizarea primului apel pe Granite Rapids-D, mult înainte de disponibilitatea generală, este o realizare remarcabilă. Ea reflectă colaborarea strânsă dintre Samsung și Intel de-a lungul anilor“. A declarat și Cristina Rodriguez, vicepreședinte și manager general, divizia de rețele de acces wireless la Intel.

Pe lângă integrarea software-ului Samsung vRAN pe Granite Rapids-D, Samsung și Intel colaborează pentru a stimula inovațiile bazate pe Inteligență Artificială. În acest fel vor facilita posibile scenarii de utilizare în rețelele de acces radio viitoare, cum ar fi optimizarea puterii de emisie, direcționarea traficului, îmbunătățirea eficienței spectrale sau detectarea anomaliilor.