Samsung va începe producția în masă a cip-urilor de 3 nm

43
Samsung va incepe productia
Sursa Foto: via gizmochina.com

Samsung Electronics va anunța începerea producției în masă de semiconductori de 3 nanometri săptămâna viitoare. Informația, din surse media sud-coreene, afirmă că Samsung vrea astfel să depășească rivalul său din domeniu, compania taiwaneză TSMC, în procesul avansat de fabricare a cip-urilor.

Cip-urile de 3 nm de următoarea generație vor fi construite cu tehnologia Gate-All-Around (GAA). Despre cip-urile de 3 nm Samsung a spus că vor permite o reducere a amprentei suprafeței cu până la 45%; performanțe cu 30% mai mari; și un consum de energie cu 50% mai mic, în comparație cu actualul proces de producție existent FinFET. Gigantul tehnologic sud-coreean și-a prezentat recent cip-urile de 3 nm președintelui american Joe Biden. Atunci Biden a vizitat complexul Samsung Pyeongtaek, cea mai mare instalație de semiconductori din lume aflată aproape de Seul.

Cip-urile Samsung de 3 nm în curând în producție de masă

TSMC, cel mai mare producător contractual de cipuri din lume, a declarat că va începe producția în masă de cipuri de 3 nm în a doua jumătate a anului. Cele două companii au fost într-o concurență acerbă pentru a se depăși reciproc prin aducerea celor mai avansate și eficiente cipuri pe piața de masă și pentru a câștiga clienți pentru fabricarea cipurilor contractuale. Potrivit companiei de cercetare de piață TrendForce, TSMC a ocupat 53,5% din piața globală a fabricării semiconductorilor. A fost urmată de Samsung cu 16,3%, în primul trimestru al acestui an.

Samsung, cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume și al doilea cel mai mare jucător în fabricarea cip-urilor, a declarat că nodul său de proces de 2 nm se află în stadiile incipiente de dezvoltare, producția în masă fiind planificată pentru 2025.

ASML Holding NV (Advanced Semiconductor Materials Lithography) este o corporație multinațională olandeză fondată în 1984. Este specializată în dezvoltarea și fabricarea de sisteme de fotolitografie, utilizate pentru a produce cipuri.

În primul rând este tehnologia, în al doilea este tehnologia și al treilea tot tehnologia”. A declarat șeful de facto și vicepreședintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, potrivit The Korea Herald. Acesta a fost într-o călătorie de afaceri în Europa la începutul acestei luni,

Lee a vizitat producătorii olandezi de echipamente de cip ASML și NXP Semiconductors pentru a extinde cooperarea cu cipuri și achiziționarea sistemelor de litografie cu ultraviolete extreme (EUV) ale ASML, care sunt esențiale pentru producția de cipuri avansate.

În 2019, Samsung a dezvăluit un plan de investiții de ~151 de miliarde USD pentru construirea de fabrici de cipuri logice până în 2030. Gigantul high-tech sud-coreean urmărește să ajungă pe primul loc mondial nu numai în cip-urile de memorie.