Samsung a reînnoit acordul de licență Android cu Google

1107

Google, care și-a anunțat decizia de a se despărți de Huawei, face un parteneriat mai puternic cu Samsung Electronics. Samsung a semnat recent un contract cu Google pentru un acord privind vânzările de aplicații mobile – Mobile Application Distribution Agreement (MADA). Samsung ar fi putut face altă alegere, având în vedere că anul trecut compania americană a fost acuzat de Uniunea Europeană pentru încălcarea legilor antitrust referitoare la MADA. Cu toate acestea, Samsung Electronics a ales „colaborarea stabilă” cu Google.

Samsung a semnat un nou contract MADA cu Google în februarie. Când vine vorba de smartphone-uri, MADA se concentrează pe relația contractuală care vă permite să încărcați aplicații de bază, cum ar fi Google Play, YouTube și Gmail. Sistemul de operare Android este, de asemenea, inclus în acest acord MADA și poate fi utilizat numai cu un contract.

Google a fost amendată de UE pentru probleme contractuale

Compania americană a fost amendată de UE din cauza unei probleme privind contractele MADA, cu 4,3 miliarde de euro. Atunci comisia UE pentru concurență a anunțat că Google a fost amendată pentru că „a exploatat cota de piață Android sporind capacitatea sa dominantă ca motor de căutare” încălcând legile antitrust. Google Android este o platformă open source, astfel încât producătorii de smartphone-uri să poată utiliza în mod liber aplicații similare fără contractul MADA. Deși există un dezavantaj, numele Android nu poate fi utilizat fără un contract MADA. UE a concluzionat că este un act antitrust care a dus dominarea pe piață.

Samsung Electronics a confirmat că a semnat un nou contract MADA cu Google, concentrându-se pe smartphone-urile vândute în Europa. Contractul este denumit EMADA. Oficialii Samsung au declarat că EMADA a luat în considerare sancțiunile aplicate de UE anul trecut iar contractul privind vânzările de aplicații mobile a fost reînnoit cu noi termeni corespunzători.

Google a fost fondată în 1998 și are sediul în Mountain View, California. Este o companie specializată în servicii și produse legate de Internet, motor de căutare, cloud computing, software și hardware. Google poate procesa mai mult de 1.000 de milioane de cereri zilnice de căutare. Google.com este cel mai vizitat site web din lume.

Google a suspendat licența Android pentru Huawei

Este de remarcat faptul că Huawei, care a urmărit îndeaproape pe Samsung după ce a semnat parteneriatul cu Google, se află într-o situație complet diferită. Huawei tocmai și-a pierdut licența Android în această lună, și probabil accesul la cei mai mari producători de cipuri precum Qualcomm, Broadcom și Intel – printre alte companii furnizoare de componente din SUA. Google a anunțat o „suspendare a licenței” pentru compania chineză, în conformitate cu cererea guvernului SUA. Huawei nu va putea să utilizeze sistemul de operare Android pe telefoanele sale, conform ziarului sud-coreean TheBell. Pentru Huawei este o situație dificilă, nu va mai avea acces la aplicațiile companiei americane iar vânzările vor scădea drastic.

Huawei a declarat că se gândește să-și dezvolte propriul sistem de operare pentru a depăși această situație. Chung Dong-wai, directorul executiv al companiei, a declarat recent pentru mass-media că intenționează să lanseze propriul sistem de operare până în toamna acestui an. Cu toate acestea, se subliniază faptul că va există o limită pentru zona de vânzare pe piața mondială, alta decât piața internă.