A fost fondat primul sindicat al muncitorilor din compania Samsung

158
Samsung
Sursa Foto: via gizmochina.com

Până acum muncitorii companiei Samsung nu au avut o organizație de sindicat. Acum un sindicat care cuprinde lucrători ai patru filiale Samsung Group a fost fondat la începutul acestei săptămâni. Prin această organizație angajații caută modalități de a pune punct relației nerezonabile dintre lucrători și conducere.

Samsung Group United Union, care reprezintă divizia Samsung Electronics Device Experience, Samsung Display, Samsung Fire & Marine Insurance și Samsung Biologics, au organizat o ceremonie de inaugurare a sindicatului. „Scopul nostru este să fim independenți în relațiile dintre angajați și conducere. Vrem să negociem pentru a stabili salarii și condiții de muncă potrivite circumstanțelor fiecărei filiale. Vrem negocieri flexibile și la nivel de egalitate cu conducerea.” S-a menționat în comunicatul sindicatului, potrivit TheKoreaHerald.

Potrivit șefului sindicatului, negocierile salariale ale Samsung au fost controlate de sus fără a reflecta condițiile reale ale filialelor în rata de creștere a salariilor. Deși sindicatul nu intenționează să înainteze oficial o propunere comună privind acordul salarial, a solicitat drepturi de negocieri separate pentru fiecare subsidiară Samsung.

Sindicatul integrat Samsung, primul de acest gen, a devenit unul dintre cele mai mari grupuri de muncă din cadrul Samsung Group, cu aproximativ 15.800 de membri. Sindicatul are în acest moment aproximativ 6.100 de membri din divizia de telefoane inteligente și electrocasnice a Samsung. Sunt și 4.100 de membri de la Samsung Display, 3.400 de la Samsung Fire și 2.200 de la Samsung Biologics. Aproximativ 2.100 de sindicaliști care lucrează pentru Samsung Electro-Mechanics urmează să se alăture sindicatului în luna mai. Surse sindicale au declarat că și alte sindicate de la filiale Samsung se pot alătura sindicatului integrat în viitor.

În anii 1810, s-au format primele organizații de muncă (sindicate) care au reunit muncitori cu diferite ocupații. Posibil prima astfel organizație a fost Uniunea Generală de Meserii sau Societatea Filantropică, fondată în 1818 la Manchester.

Recent, filiale cheie Samsung au întâmpinat dificultăți în a ajunge la acorduri în negocierile salariale și negocierile colective. Pe lângă creșterea salariului, angajații Samsung au cerut reformarea criteriilor pentru sistemul general de stimulare a performanței, deoarece ratele bonusului nu reflectau performanța de afaceri a fiecărei filiale.

În urma acestui lucru, Samsung s-ar putea confrunta cu prima grevă, deoarece sindicatul ia în considerare să solicite medierea conflictelor de muncă prin Comisia Națională pentru Relații de Muncă, dacă Samsung și sindicatul nu reușesc să reducă diferențele între cererea de creștere a salariilor și oferta conducerii. Dacă cele două părți nu reușesc să se pună de acord, sindicatul poate declara legal grevă.