Snapdragon Waipio – procesorul emblematic viitor va fi realizat de Samsung

472
Snapdragon Waipio procesorul emblematic viitor poate fi realizat de Samsung
Sursa Foto: via SamMobile.com

După ce a colaborat cu TSMC timp de doi ani (2019 și 2020), Qualcomm a revenit la Samsung pentru cel mai recent cip-set high-end. Cel mai recent procesor Snapdragon 888, este construit folosind procesul de fabricare Samsung EUV de 5nm. Se pare că Qualcomm va rămâne clientul Samsung încă un an și pentru procesorul emblematic Snapdragon Waipio.

Au fost unele zvonuri că următorul procesor high-end Qualcomm ar putea fi fabricat de TSMC. Acum, dintr-o sursă sigură, Roland Quandt scrie că procesorul Snapdragon Waipio – acesta este numele de cod intern – succesorul lui Snapdragon 888, este testat de Qualcomm.

Snapdragon Waipio (SM8450) va fi fabricat de Samsung Foundry

Qualcomm Snapdragon Waipio cu numărul de model SM8450 va fi realizat de Samsung Foundry. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă cip-setul de nouă generație va utiliza procesul LPE de 5nm. Conform SamMobile, este posibil ca Samsung să treacă la o tehnologie de fabricație superioară. În acest fel ne așteptăm la tehnologii GAA de 3nm.

Atât Exynos 2100, cât și Snapdragon 888 folosesc procesul Samsung de 5nm. Toate testele și studiile de până acum arată că procesul LPE de 5nm al Samsung este la fel de bun ca al TSMC în ceea ce privește eficiența energetică. Sunt informații că Qualcomm va lansa SM8350 Pro (probabil Snapdragon 888+ sau Snapdragon 888 Pro) mai târziu în acest an. Cel mai probabil și acest procesor va fi fabricat tot de compania sud-coreeană.

GAA (Gate-all-Around) urmează tehnologiei actuale FinFET. Comparativ cu procesul de 5nm, tehnologia GAA de 3nm oferă o creștere cu peste 35% a eficienței zonei logice, consum de energie cu 50% mai mic și o performanță mai mare cu aproximativ 30%.

Samsung produce deja cele mai recente modemuri 5G Qualcomm – Snapdragon X62 și X65 – folosind procesul său de 4nm. Următorul procesor emblematic al Qualcomm ar putea folosi același proces de 4nm sau va folosi viitoarea tehnologie GAA de 3nm. Despre aceasta se spune că aduce o eficiență energetică mai bună în comparație cu procesele Samsung de 5nm și 4nm.