Software-ul antivirus Kaspersky pentru Windows va fi interzis în SUA

83
SUA Kaspersky
Sursă foto: AndroidAuthority

Software-ul antivirus Kaspersky este cel mai popular pe PC-urile Windows, dar are și mai multe aplicații Android. Acum acest software are probleme în SUA. Administrația Biden va interzice software-ul Kaspersky în Statele Unite. Raționamentul din spatele interdicției este legăturile companiei Kaspersky cu guvernul rus și amenințarea la securitate pe care o sugerează. Începând din iule vînzările software-ului vor fi interzise în SUA, iar utilizatorii actuali vor trebui să înceteze să-l mai folosească după 1 octombrie.

În momentul în care spuneți Kaspersky, imediat vă vine în gând antivirusul care poartă același nume. Dar poate nu știți că este o companie rusă cu sediul la Moscova. Acum această companie a fost acuzată că a furat date confidențiale prin software-ul său. Deja în 2017, armata franceză a explicat că nu va mai folosi faimosul lor program de protecție. În cele din urmă, Franța a făcut primul pas, iar acum, guvernul SUA a anunțat o viitoare interdicție radicală a software-ului Kaspersky.

Kaspersky este cel mai bine cunoscut pentru programele sale antivirus care protejează PC-urile Windows. În același timp, compania rusă are și alte tipuri de programe și multe aplicații Android. Cea mai populară aplicație pentru Android, VPN & Antivirus de la Kaspersky, are peste 100 de milioane de instalări.

Potrivit agenției de presă Reuters, citată de AndroidAuthority, interdicția se va implementa în două etape. În primul rând, vânzările de noi produse Kaspersky vor fi oprite în SUA în termen de 30 de zile de la anunțul oficial al interdicției. Cel mai probabil acesta va veni în zilele următoare. Asta înseamnă că până la sfârșitul lunii iulie, software-ul și licențele Kaspersky nu vor mai fi vândute în SUA. A doua etapă va începe la 100 de zile după anunțul oficial, probabil la sfârșitul lunii septembrie. În acest moment, utilizarea software-ului, licențelor și produselor Kaspersky trebuie să se încheie. Fereastra de 100 de zile este de a oferi companiilor timp să investească în alternative la ofertele companiei ruse.

Kaspersky Lab. este o multinațională rusă de securitate cibernetică și antivirus fondată în 1997 de Natalia Kasperskaya și Yevgeny Kaspersky. Compania are ~4.000 de angajați și venituri de peste 721 de milioane USD în 2023.

Administrația Biden a explicat motivul pentru care instituie această interdicție. Potrivit secretarului pentru Comerț, Gina Raimondo, aceasta se datorează legăturilor companiei cu Moscova și posibilei amenințări de securitate pe care o reprezintă. „Rusia a demonstrat că are capacitatea și intenția de a exploata companii rusești precum Kaspersky pentru a colecta informațiile personale ale americanilor. De aceea suntem obligați să luăm măsurile pe care le luăm astăzi.”

Raimondo a continuat referitor la cei care folosesc în prezent software-ul: “nu ați făcut nimic rău și nu sunteți supus niciunei sancțiuni. Cu toate acestea, v-aș încuraja să încetați imediat să utilizați acel software și să treceți la o alternativă pentru a vă proteja pe dumneavoastră, datele dumneavoastră și familia”.

Cel mai probabil că nu vor exista sancțiuni penale pentru continuarea utilizării software-ului Kaspersky pe computere și dispozitive personale. Interdicția se referă la structurile guvernamentale din SUA.

Este a doua oară când administrația Biden elimină un produs din SUA din cauza legăturilor sale cu un guvern străin. Anterior, președintele Biden a anunțat interzicerea TikTok în SUA în cazul în care proprietarul ByteDance – cu sediul în China – nu renunță la brand. ByteDance luptă împotriva interdicției în instanță pe motiv că este neconstituțională.

Cu toate acestea, spre deosebire de Kaspersky, Biden oferă mult mai multă libertate ByteDance, fără ca nicio interdicție să intre în vigoare până în 2025, cel mai devreme. Cu toate acestea, compania din Rusia are o fereastră de timp atât de scurtă încât este puțin probabil să poată riposta eficient. Cu alte cuvinte, interzicerea Kaspersky este practic inevitabilă.

Interesant este că instrumentul de lege pe care președintele Biden îl folosește pentru a interzice Kaspersky este unul adoptat de Trump. Este similar cu instrumentul „Lista de entități” pe care Trump l-a folosit pentru a pune în aplicare interdicția Huawei în 2019.