Greșelile cu primul telefon pliabil Samsung au dus la Galaxy Z Fold 2

664
Sursa Foto: Samsung

Spre deosebire de mulți producători de telefoane, Samsung a îmbrățișat pe deplin introducerea tehnologiei ecranului flexibil. Este în prezent compania cu cele mai telefoane pliabile disponibile pentru cumpărare în momentul de față. Samsung a început prin lansarea lui Galaxy Fold în februarie 2019, urmând apoi cu Galaxy Z Flip la începutul anului 2020 și o variantă 5G a acestuia aterizând în iulie. Eforturile companiei au culminat cu Samsung Galaxy Z Fold 2, care este, fără îndoială, cel mai bine cotat telefon pliabil de pe piață.

Nu există o concurență uriașă în domeniul pliabil în acest moment. Nu este ușor să faci un smartphone pliabil! Companiile Motorola și Huawei sau Royole, un producător mai mic, au lansat și ele telefoane pliabile. Sigur nu se pot compara cu Galaxy Z Fold 2, dar nici cu celelalte telefoane pliabile Samsung. Dar concurența va crește în următorii ani. Știm deja că TCL, Oppo, Xiaomi cochetează și ele cu domeniul pliabil și există zvonuri vagi despre un presupus iPhone Flip.

Samsung se află într-o poziție unică acum în privința acestor telefoane. Experiența sa de a proiecta și fabrica smartphone-uri pliabile, de două tipuri, este un avantaj important în fața concurenților. Colegii noștri de la site-ul TechRadar au vorbit cu Yoojin Hong, vicepreședinte și șef User Experience la Samsung Mobile. Au discutat despre dificultățile dezvoltării telefoanelor pliabile și a modului în care compania abordează o nouă eră a designului acestor telefoane.

Galaxy Z Fold 2 dezvoltat cu gândul la nevoile utilizatorilor

Am fost întotdeauna atenți la comportamentele utilizatorilor și la nevoile lor. Am învățat foarte multe din experiența avută cu Galaxy Fold„. A spus Yoojin Hong. „Ceea ce am învățat din prima generație Fold a fost că mult mai mulți oameni folosesc ferestre [multi-active] decât am fi crezut. Unele dintre îmbunătățirile pe care le-am făcut includ o fereastră multi-activă mai bună. De asemenea, am introdus modul Flex, care nu era disponibil cu primul Fold.”

Modul Flex de la Samsung a fost introdus pentru prima dată pe Galaxy Z Flip. Acesta este un telefon pliabil, cu un design diferit, tip clamshell, care folosește tehnologia ecranului pliabil pentru a face un dispozitiv mai mic să aibă un ecran mai mare, dar nu tip tabletă. Vedeți pe iLoveSamsung o comparație între Galaxy Z Flip și Motorola Razr. Modul Flex vă permite să vă mențineți telefonul pliat într-un anumit unghi.

Cu Modul Flex puteți utiliza telefonul fără mâini, punându-l pe o suprafață. Puteți face fotografii cu expunere îndelungată și selfie-uri la unghiuri cu totul noi. Puteți efectua apeluri video și fotografia cu ușurință fără a folosi un trepied.

Acestea fiind spuse, modul Flex are mai mult sens pe linia de produse Fold. În acest mod puteți să utilizați ecranul principal de calitate mai bună. Acesta este doar unul dintre multele elemente pe care Samsung le experimentează pe pliabile sale.

Pentru Galaxy Z Fold 2, Samsung a mărit afișajul exterior al dispozitivului de la un ecran de 4,6 la 6,23 inch. Vedeți mai multe despre Galaxy Z Fold 2 pe pagina noastră din iLoveSamsung. Este remarcabil de mare, cât un ecran de telefon clasic și face partea din față a telefonului mai ușor de utilizat fără a fi nevoie să deschideți dispozitivul.

Un ecran exterior mai mare pe noul Z Fold 2

De ce a decis Samsung să facă asta? Feedback-ul de la clienți despre prima generație de Fold a insistat pe acest lucru. Ecranul exterior din prima generație Fold a fost foarte interesant, dar prea mic. Galaxy Z Fold 2 a venit cu un ecran exterior mult mai mare.

„Nu am vrut să limităm experiența utilizatorilor. Am vrut ca ei să folosească un ecran mai mare în orice scenariu de utilizare”, a continuat Hong. „Utilizatorii au descoperit câteva moduri de folosire la care nu ne-am fi așteptat niciodată. Acum pot configura ecranul de acoperire și adapta designul widget-ului pentru a se potrivi stilului lor de viață”.

Realizarea unei interfețe cu utilizatorul care funcționează pe un telefon pliabil este destul de dificilă. Samsung are două modele diferite de telefoane pliabile și interfața cu utilizatorul este diferită la cele două modele. Interfață de utilizare este versiunea Android a companiei, bazată pe Android 10, care are un aspect unic și multe caracteristici.

Samsung nu s-a gândit niciodată să se îndepărteze de Android pentru dispozitivul său pliabil. Yoojin Hong a spus: „Nu ne-am gândit la alte opțiuni. Android are o mare flexibilitate și o mare deschidere, așa că credem că a fost o alegere bună”.

Samsung folosește software-ul Google Android de 11 ani și, cu acesta este cel mai mare producător de telefoane Android din lume. Odată ce sistemul de operare a fost consolidat, una dintre cele mai dificile decizii de luat a fost modul în care un telefon pliabil este util pentru oricine vrea să cumpere unul.

Multe smartphone-uri oferă afișaje mari, care oricum nu sunt departe de o experiență de tip tabletă. Trebuia să existe un motiv pentru care oamenii să opteze pentru un dispozitiv pliabil tip tabletă față de un telefon cu ecran mare cum ar fi Galaxy S20 Ultra.

Este un telefon? Este o tabletă?

„Un lucru pe care a trebuit să-l decidem a fost dacă oferim o experiență mai asemănătoare unei tablete sau o experiență mai asemănătoare cu un telefon”, a spus Hong. „Pentru prima generație Fold, ne-am propus să o facem mai mult ca o experiență de tip telefon. Ne așteptam ca oamenii să folosească telefonul în mișcare și am vrut să menținem familiarizarea cu experiența utilizatorului. Cu toate acestea, am observat că tiparele de utilizare au început să se schimbe după lansarea dispozitivului pliabil. Așadar, începând cu a doua generație am început să ne concentrăm mai mult pe productivitate”.

Samsung vede Z Fold 2 ca fiind opțiunea perfectă pentru oricine dorește să poată face multe pe telefon. Poate vizualiza ceva și să trimite mesaje unui prieten pe WhatsApp sau poate folosi telefonul pentru apeluri importante, în același timp. Hong spune: „Cu Galaxy Z Fold 2, poți avea o experiență parțială ca o tabletă și ai opțiuni pentru a o face și mai asemănătoare unei tablete, în funcție de preferințe. „Acesta este cu adevărat ceva nou pentru noi și nou pentru piață. Nu s-a făcut niciodată și este complet fără precedent în lume”. Vedeți pe iLoveSamsung și o comparație între Galaxy Z Fold 2 și Huawei Mate Xs.

Un telefon extraordinar, dar nu pentru toată lumea

Viitorul telefoanelor pliabile rămâne de văzut cum va evolua. Vor prelua mai multe de la telefoanele cu ecran plat tradiționale pe care mulți dintre noi le purtăm în buzunare în fiecare zi? Se pare că, cel puțin pentru viitorul previzibil, pliabilele vor continua să fie un produs de nișă. Vor fi probabil o tentație pentru cei cu mulți bani și dorința de a avea cea mai recentă tehnologie.

Samsung face pași mari pentru a-și îmbunătăți experiența pliabilă. Tot ce a învățat pe Galaxy Fold și Galaxy Z Flip a aplicat pe Samsung Galaxy Z Fold 2. Cu un preț de lansare de peste 2.000 de euro este clar că acest dispozitiv nu este pentru toată lumea.

În ciuda progresului, pliabilele sunt încă la începuturile lor. Există îngrijorări cu privire la durabilitatea ecranului pliabil, mai ales având în vedere problemele cu originalul Galaxy Fold de anul trecut. Samsung va urmări modul în care clienții folosesc actualul Galaxy Z Fold 2 și este posibil să vedem unele schimbări în generațiile viitoare.