O echipă Samsung separată lucrează la casca Samsung XR

159
Samsung XR headset development
Sursă foto: SamMobile

Anul trecut în timpul lansării seriei Galaxy S23, Samsung a dezvăluit că va lansa un set XR în colaborare cu Google și Qualcomm. Deși dispozitivul sau data de lansare nu au fost dezvăluite, s-a zvonit că această cască Samsung XR va fi lansată la sfârșitul anului 2023. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acum au apărut noi informații despre acest dispozitiv Samsung de realitate extinsă – Extended reality (XR).

Potrivit SamMobile, care citează surse sud-coreene, Samsung a creat o echipă separată numită „Echipa imersivă” pentru dezvoltarea primei sale căști XR. Această echipă face parte din divizia Samsung MX (Mobile Experience) care produce smartphone-uri. Anul trecut în toamnă am aflat că această cască este posibil să se numească Samsung Infinite XR și va fi lansată în 2024. Vedeți pe I❤️Samsung ce diferențe sunt între AR, VR, XR sau MR!

Revenind la echipa Samsung, anterior erau doar o mână de oameni în echipă, dar această cifră a crescut recent la 100. Se pare că gigantul coreean va extinde și mai mult echipa pentru a accelera dezvoltarea. După ce luna trecută au fost vândute peste 200.000 de bucăți din Apple Vision Pro, Samsung se teme că ar putea rămâne în urmă în cursă.

Sursa mai susține că în echipa Samsung Immersive au fost recrutați experți din diferite departamente ale companiei Samsung Electronics. Se pare că gigantul high-tech sud-coreean plănuiește să lanseze casca Samsung XR în acest an. Chiar dacă nu s-a confirmat o dată concretă, lansarea ar putea avea loc, alături de Flip 6 și Fold 6.

Originea realității extinse datează de la sfârșitul anilor 1950. Morton Heilig a creat mașina Sensorama, pe care în brevetul său din 1962 a definit-o ca o formă de stimulare senzorială pentru a obține o experiență mai realistă.

Potrivit mai multor informații, Samsung ar putea folosi câteva ecrane OLEDoS de 1,03 inch (3.500 ppi) în căștile sale XR. Acest micro-display a fost dezvoltat de firma eMagin, deținută acum de Samsung Display. Un astfel de micro-display a fost prezentat și la CES 2024 Las Vegas. De asemenea, ar putea folosi procesorul Qualcomm Snapdragon XR2+. Acesta poate conduce două ecrane cu rezoluție de 4,3K per ochi la 90fps. Sistemul de operare este realizat de Google și este o versiune de Android personalizată pentru căști cu realitate mixtă (XM).

Dispozitivul ar putea avea mulți senzori de cameră pentru trecerea în culori complete, cu o latență de doar 12 ms. Ar putea avea, de asemenea, un timp de răspuns scăzut, conectivitate Wi-Fi 7, GPU și NPU puternice și ISP-ul Qualcomm (Procesor de semnal de imagine) de ultimă generație. Preț va fi mai mic decât la Apple Vision Pro și va funcționa cu smartphone-urile, tabletele și laptopurile Samsung.