Tot ce trebuie să știi despre aplicația Android Auto

394
Android Auto
Sursa foto: via phonandroid.com

Despre Android Auto au auzit toți din lumea Android, dar nu numai. Cu această aplicație puteți accesa principalele funcții ale smartphone-ului dvs. direct de pe afișajul mașinii. Aplicația pentru autovehicule Google este montată pe tot mai multe autoturisme astăzi și funcțiile sale sunt permanent îmbunătățite și în creștere.

Nu vă vom învăța nimic spunându-vă că telefonul joacă un rol major în viața noastră de zi cu zi. Potrivit unui studiu realizat de AppAnnie, petrecem peste 2,3 ore pe zi pe smartphone, și chiar dublul pentru tineri. Așa că, evident, atunci când te urci la volan, tentația este grozavă să iei în mână telefonul. Pentru a satisface această nevoie în deplină siguranță, dar și pentru a oferi alte servicii decât cele oferite în mod tradițional producătorii de automobile, acum este posibilă afișarea anumitor aplicații mobile direct pe ecranul sistemului de infotainment al mașinii.

Folosirea telefonului este interzisă în timpul conducerii, acesta crescând riscul de accident de trei ori potrivit studiilor efectuate de specialiști în domeniu. Riscurile cresc chiar de 23 de ori pentru cei care citesc un SMS în timp ce conduc. Motivul este simplu și evident. Folosirea telefonului în timpul conducerii mașinii este sursă majoră de distragere a atenției și crește timpul de reacție al șoferului. De exemplu, citirea unui mesaj presupune ca șoferul să se concentreze pe smartphone-ul său 5 secunde în medie, potrivit PhonAndroid. Pe scurt, este mai bine să vă lăsați smartphone-ul plasat pe consola centrală și să folosiți aplicația Android Auto.

Ce este și cum funcționează Android Auto?

Ce este Android Auto? Android Auto a fost prezentat în 2014 și implementat în mai 2015 pe un model Hyundai. Ideea este simplă: transferați informații și aplicații pentru smartphone pe ecranul vehiculului. Este vorba despre muzică, apeluri telefonice și, bineînțeles, navigația. Pentru acest lucru este nevoie de două lucruri: interfața afișată pe ecranul mașinii, pe de o parte, și aplicația corespunzătoare care se află pe smartphone – Android Auto.

Sursă foto: PhonAndroid

Acesta din urmă trebuia să fie compatibilă cu toate smartphone-urile care sunt echipate cu versiunea Android 5 sau o versiune ulterioară. Google recomandă un smartphone care rulează cel puțin Android 9. Desigur, mașina trebuie să aibă un ecran tactil și să suporte Android Auto. Cele mai recente modele de autovehicule îl oferă acum ca standard. Pagina Android Auto indică faptul că mai mult de 500 de modele sunt compatibile până în prezent.

Cum funcționează Android Auto? Primul lucru de făcut, conectați smartphone-ul la mașină folosind un cablu USB. Apoi, faceți clic pe butonul de pe ecran. Nu uitați! Android Auto este exclusiv pentru smartphone-urile Android. Dacă nu se întâmplă nimic, verificați dacă ați instalat aplicația Android Auto pe smartphone.

Începând cu Android 12, utilizatorii nu mai trebuie să meargă la Magazinul Google Play pentru a descărca aplicația mobilă Android Auto. Tot ce trebuie să faceți este să conectați terminalul la portul USB al mașinii pentru a vedea interfața Android Auto afișată automat pe ecran.

Între timp, nu uitați să descărcați aplicația Android Auto în avans pentru a vă salva datele și durează câteva minute pentru a configura aplicața în mașină. De fapt, configurarea nu poate fi efectuată în timpul conducerii pentru a acorda prioritate siguranței. Și chiar dacă lași pasagerul tău să se ocupe de asta, sistemul va refuza să înceapă procedura până când mașina nu va staționa.

Aplicația Google poate funcționa și wireless

Android Auto poate funcționa fără fir, astfel încât nu va trebui să faceți altceva când intrați în vehicul, decât să plasați telefonul pe suportul pentru încărcătorul Qi, dacă este disponibil, și să lăsați dispozitivul să se încarce în timp ce utilizați Android Auto. Evident, mai întâi va trebui să asociați smartphone-ul la Bluetooth-ul mașinii. După configurare și în funcție de vehiculul dvs., telefonul fie se va conecta automat, fie va trebui să faceți clic pe pictograma aplicației Android Auto care va apărea pe ecranul sistemului de infotainment.

Sursă foto: PhonAndrioid

În cele din urmă, dacă mașina ta este prea veche, îi poți oferi în continuare Android Auto. Cum? Pur și simplu achiziționând un dispozitiv aftermarket, adică un radio auto dotat cu ecran atunci când mașina nu are unul. Majoritatea mărcilor importante de accesorii audio le oferă, fie Kenwood, Sony, Alpine, Blaupunkt, Clarion, JVC sau chiar Pioneer. Lista completă a echipamentelor compatibile este disponibilă și pe site-ul web Google.

Android Auto are o interfață foarte rafinată

Față de Apple Carplay interfața Android Auto este foarte rafinată. Și dacă primele versiuni s-au inspirat din vechea interfață a Google Now, de care puțini își mai amintesc și care nu era deja faimoasă, cea actuală este mai interesantă chiar dacă este posibil să alegi back-planul la alegere, și chiar puteți să vă creați-vă propriile imagini de fundal începând cu versiunea Android 10.8.

Avantajul acestei alegeri este că nu trebuie să vă luați ochii de la drum prea mult timp pentru a selecta o aplicație. Aplicația Android Auto este setată să evolueze și Google lucrează la un nou design inspirat de Material You via Android 12.

Acestea fiind spuse, designul evoluează în pași mici, evoluțiile fiind notabile într-un moment în care Android 14 tocmai a fost pus la dispoziția publicului larg. Deci, Android Auto acceptă acum ecran divizat, sugestii inteligente de la Asistentul Google și oferă o experiență mai bună de mesagerie și media.

Într-adevăr, pe lângă Google Maps esențial, Android Auto vă permite să profitați de Waze sau Spotify și, în general, de majoritatea aplicațiilor esențiale, atâta timp cât le-ați instalat pe smartphone. Apoi tot ce trebuie să faceți este să apăsați pictograma corespunzătoare pentru a controla totul din ecranul de infotainment al mașinii. În noiembrie 2023, interfața Google Maps a suferit încă o nouă revizuire, oferind o nouă față a celebrei aplicații de cartografiere a Google.

Pictograme mari care pot fi apăsate cu ușurință

În ceea ce privește meniul principal, acesta afișează rânduri de pictograme care oferă acces la aplicațiile disponibile. Acestea sunt mari, suficient de mari  pentru a le identifica dintr-o privire și beneficiază de o spațiere generoasă astfel încât să poată fi apăsate cu ușurință.

Un banner negru este afișat permanent în partea de jos a ecranului. Denumită bara de navigare, aceasta are un buton Acasă acum sub forma unui pătrat format din cercuri albe, situat în stânga jos. Vă permite să reveniți oricând la pagina de pornire. Direct lângă el, există o pictogramă de microfon care vă permite să activați Google Assistant prin intermediul ecranului de infotainment, mai degrabă decât prin butonul de pe volan. Bara de navigare din partea de jos a ecranului va fi populată de comenzi rapide pe măsură ce utilizați aplicațiile. Acest lucru facilitează trecerea de la unul la altul fără a fi nevoie să vă întoarceți la pagina de pornire.

Toate aplicațiile au fost adaptate pentru a fi afișate pe ecranul mașinii. Aceasta înseamnă că numărul de informații și opțiuni este redus, făcând interacțiunile cât mai scurte și simple posibil. În plus, Android Auto se va bloca automat dacă utilizați mult ecranul în timp ce conduceți. Nu uitați că acest lucru este pentru protecția șoferului și a celor din mașină. Dacă este necesar, mai bine să utilizați Google Assistant.

Asistentul Google este foarte util pe Android Auto

Un domeniu în care Android Auto excelează este cel al asistentului vocal. Google obligă, Google Assistant este responsabil. O soluție acum bine testată și care și-a demonstrat eficacitatea în dispozitivele casnice (difuzoare, bare de sunet, televizoare etc.).

În mașină, Google Assistant vă permite să vă abțineți de la a da drumul volanului pentru a apăsa ecranul tactil în timp ce conduceți și, astfel, să limitați distracția. De cele mai multe ori, în volan este integrat un buton care a servit inițial drept scurtătură pentru efectuarea apelurilor. În general, o apăsare lungă activează asistentul vocal. Google Assistant beneficiază în special de inteligența artificială care vă va învăța obiceiurile pentru a oferi răspunsuri din ce în ce mai relevante. Nici nu este nevoie să aduci telefonul aproape de gură pentru a-i folosi microfonul. Acestea sunt desigur cele ale mașinii care sunt folosite, mai ales că sunt optimizate pentru mediul zgomotos al unui vehicul în mișcare.

Sistemul vocalizează mesajele primite, iar tu poți răspunde la ele fără să-ți iei ochii de la drum sau mâinile de pe volan. Procedura este aceeași cu aplicațiile de mesagerie, fie WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram sau altele. Dovadă că mașina este un loc de întâlnire ca oricare altul, aplicația Zoom are versiunea sa în Android Auto.

Asistentul Google este util și pentru a reda o melodie sau pentru a vă ghida către destinație. Dictează pur și simplu adresa sau dă numele unui loc: „Vreau să merg la Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu”, de exemplu. Desigur, este posibil să introduceți și alte informațiile pe ecran, dar în acest caz este mai bine să comandați direcția prin voce.

În sfârșit, dacă este deosebit de eficient, Google Assistant este, de asemenea, poliglot. Prin urmare, este posibil să vorbiți cu el în franceză apoi în engleză de exemplu, fără nicio configurație inițială.

Pe Android Auto sunt disponibil mai multe aplicații

Android Auto oferă un număr mare de aplicații compatibile care sunt disponibile pe Google Play Store. Odată instalate pe smartphone, acestea apar automat pe interfața dedicată de pe ecranul sistemului de infotainment. Cel mai interesant, cele mai multe dintre acestea se referă la navigație. Acestea vă permit să profitați de soluții de referință în domeniu precum Google Maps și Waze, de exemplu. Utilizatorii de mașini electrice vor putea planifica un traseu identificând cele mai potrivite opriri pentru a reîncărca bateria și vor aprecia confortul acestui serviciu pe marele ecran.

Revenind la Google Maps, o actualizare recentă a eliminat o restricție insuportabilă pentru Android Auto. De fapt, acum este posibil să lansați Google Maps simultan pe smartphone și pe Android Auto. Practic, pentru a permite pasagerului să vă ajute să vă modificați traseul sau să accesați anumite funcții disponibile numai pe versiunea mobilă a Hărților.

Rețineți că, dacă mașina este echipată cu un ecran digital pentru instrumente sau un afișaj head-up, Android Auto va fi afișat în prezent numai pe sistemul de infotainment. Păcat, pentru că aplicațiile de navigație sunt în general mai eficiente decât sistemele de navigație integrate. Și asta, cu o interfață adesea mai plăcută, actualizări în timp real sau aproape, și totul fără abonament sau costuri suplimentare.

Nu aveți muzică pe smartphone sau aveți o platformă de streaming care nu este disponibilă în sistemul de infotainment al mașinii? Din nou, Android Auto vă permite să aduceți cele mai populare servicii în mașină. Spotify, YouTube Music sau Deezer, Amazon Music și altele, vei avea la alegere. Mai mult, lista aplicațiilor compatibile cu Android Auto este accesibilă pe site-ul Google.

Pe de altă parte, nu puteți vedea un film sau un serial pe YouTube sau Netflix, așa cum puteți face pe smartphone. Aplicațiile video sunt logic restricționate pe Android Auto.

Aplicația Android Auto primește permanent actualizări

Google lansează permanent actualizări pentru aplicața sa auto. La fel ca în cazul Android, Google oferă utilizatorilor posibilitatea de a se înscrie în programul de testare beta Android Auto. În acest fel, ei vor putea previzualiza funcțiile care vor veni pe sistemul de operare al companiei Google.

Pentru a face acest lucru, sunt disponibile două soluții. Primul este, evident, să vă alăturați programului de testare beta Google. Pentru a face acest lucru, tot ce aveți nevoie este un smartphone Android cu cel puțin Android 10. Rețineți că Android Auto nu este disponibil pe dispozitivele cu o ediție Go a sistemului de operare Google.

Pentru a deveni un tester beta, urmați pașii de mai jos:

  • Pe smartphone-ul dvs., accesați pagina de înscriere pentru a testa cea mai recentă versiune beta Android Auto
  • Selectați Deveniți un tester
  • Apoi accesați Magazinul Google Play pentru a actualiza aplicația Android Auto și instalați versiunea beta

În noiembrie 2023, Google a lansat versiunea 10.8 a Android Auto. Această versiune a adus mai multe funcții noi, cum ar fi imagini de fundal personalizate și un buton de deconectare, care face utilizarea Android Auto mai ușoară atunci când mai multe smartphone-uri Android împart controlul în vehicul.