Care este diferența dintre telefoanele Samsung și Android?

892
Care este diferenta dintre telefoanele Samsung si Android
Sursa foto: makeuseof.com

Lumea smartphone-urilor poate fi uneori foarte confuză. Când vine timpul să cumperi un nou smartphone nu este chiar foarte ușor. Există atât de multe smartphone-uri disponibile — diferite sisteme de operare, producători, variante, specificații și așa mai departe. Dacă nu ești la curent cu tehnologia, de unde să știi ce este mai bun? Dacă nu sunteți sigur care este diferența dintre un telefon Samsung și Android, aici vă vom ajuta.

Un punct comun de confuzie este între Samsung și Android. Adesea, oamenii se întreabă dacă telefoanele Samsung sunt la fel cu telefoanele Android. Într-un fel, da, dar răspunsul este mai complex decât atât. În acest articol, via Makeuseof, vă vom ajuta să înțelegeți diferența dintre dispozitivele Samsung și Android.

Care este diferența dintre telefoanele Samsung și Android? Ce este Android?

Android este un sistem de operare mobil. Este sistemul care alimentează telefonul și îl ajută să ruleze aplicații și să gestioneze resursele. Probabil că sunteți familiarizat cu Windows și macOS. Acestea sunt sisteme de operare pentru computer și funcționează aproape în același mod.

Similar cu computerele desktop și laptopurile, care pot rula o varietate de sisteme de operare, la fel și smartphone-urile. De exemplu, iPhone-ul Apple folosește exclusiv iOS. Alături de Android, acestea sunt cele două sisteme de operare principale din spațiul smartphone-urilor. Acestea fiind spuse, există și alte sisteme de operare pentru smartphone-uri, dintre care unele sunt disparute și nu mai sunt dezvoltate. Exemplele includ Windows Mobile, BlackBerry OS și Tizen.

BlackBerry OS a fost un sistem propriu de operare mobil dezvoltat de BlackBerry Limited pentru seria de telefoane BlackBerry. BlackBerry OS a fost întrerupt după lansarea modelului BlackBerry 10 în ianuarie 2013.

Android nu produce smartphone-uri. În schimb, producătorii folosesc sistemul de operare Android pentru a-și alimenta telefoanele. Ei integrează adesea Google Mobile Services (GMS) alături de acesta, care oferă interfețe și aplicații cu licență Google precum Google Search și Google Chrome.

Cu toate acestea, Android și GMS nu sunt legate intrinsec; un telefon ar putea rula Android, dar să folosească interfețe și aplicații proprietare. Google deține și dezvoltă Android, dar sistemul este gratuit și open-source pentru ca alți dezvoltatori să se adapteze.

Care este diferența dintre Android și Samsung?

Am stabilit că Android este un sistem de operare. Cum se încadrează Samsung în asta? Samsung este o companie globală de electronice care produce echipamente precum monitoare, electrocasnice inteligente și televizoare. De asemenea, produce și vinde smartphone-uri.

Samsung își vinde smartphone-urile sub numele de marcă Galaxy, care se împarte în linii de produse precum Galaxy Z, Galaxy S, Galaxy A, etc. Deși Samsung s-a interesat de alte sisteme de operare mobile, toate smartphone-urile Samsung folosesc sistemul de operare Android. La un moment dat Samsung a ratat șansa de a cumpăra sistemul de operare Android de la Andy Rubin! Mai simplu: Android este sistemul de operare, Samsung este producătorul.

Multă lume întreabă dacă toate telefoanele Android sunt la fel. Samsung este doar un producător care folosește Android. Alții producători cu Android OS includ Sony, Motorola, LG, OnePlus și Huawei. Dar, în timp ce toți acești producători folosesc Android pe telefoanele lor, asta nu înseamnă că experiența este aceeași pe toate.

Acest lucru se întoarce la natura open-source a Android. Experiența de bază Android nealterată dezvoltată de Google este cunoscută sub numele de „Android stoc”. Era rar să găsești un telefon care să ofere experiența Android stoc. În zilele noastre găsim acest lucru doar pe telefoanele Google Pixel.

Cu toate acestea, de multe ori, producătorii își vor dezvolta propriile versiuni de Android. Acestea pot varia de la ușoare până la modificări mai profunde ale funcționalității. În cazul Samsung, este vorba despre interfața One UI (anterior Samsung Experience și TouchWiz). Mai simplu spus, One UI stratifică Android pentru a modifica designul sistemului și pentru a oferi funcții suplimentare.

One UI folosește serviciile Google Mobile și este considerată una dintre cele mai bune interfețe Android. De fapt, multe dintre inovațiile software Samsung au fost adoptate în sistemul de operare Android de bază.

Telefoanele Samsung evoluează cu Android?

Android este un sistem de operare în evoluție. O nouă versiune este lansată în fiecare an. Multă vreme, Android și-a denumit versiunile după dulciuri (Nougat, Oreo, Pie), dar acum Google rămâne la denumirea numerică precum Android 11, Android 12, 13, etc.

Pe măsură ce Android evoluează, la fel evoluează și interfața One UI de la Samsung. În general, se lansează o nouă versiune principală a One UI pentru fiecare upgrade major de Android, dar Samsung One UI primește și actualizări minore în cadrul acelui ciclu.

Telefonul dvs. Samsung nu va primi actualizări Android sau One UI pe termen nelimitat. De obicei, Samsung își îmbunătățește dispozitivele cu aceste actualizări majore timp de câțiva ani după lansare. După aceea, telefonul tău va primi doar actualizări în cazuri critice de securitate, deși chiar și acestea se vor opri în cele din urmă.

De asemenea, nu veți primi aceste actualizări în același timp cu toți ceilalți. Depinde de locația dvs. și de operatorul de telefonie.

Samsung face cele mai bune telefoane Android

Acum ar trebui să înțelegeți diferența dintre Android și Samsung. Să recapitulăm:

  • Android este sistemul de operare.
  • Samsung este producătorul dispozitivului.
  • One UI este software-ul Samsung care se află pe Android.

Deci, ar trebui să cumpărați un telefon Samsung care folosește Android? Asta se datorează preferințelor personale, deși există un motiv întemeiat pentru care majoritatea telefoanelor Android vândute sunt de la Samsung. Potrivit ultimelor informații, Samsung a livrat pieței în 2021 cele mai multe smartphone-uri.

Există o mulțime de telefoane Samsung pentru fiecare buget; dacă vă puteți permite, optați pentru seria Galaxy S care beneficiază de cel mai bun hardware, deși linia Galaxy A este încă decentă.

Dar ați putea decide că, deși vă place Android, One UI nu este pentru dvs. În acest caz, ar trebui să verificați alți producători. Alternativ, renunțați complet la Android și alegeți un iPhone. Apple dezvoltă atât hardware-ul, cât și software-ul, cu toată calitatea la care v-ați aștepta de la companie.

Seria Galaxy S a luat naștere în 2010, primul telefon din serie vânzând peste 20 de milioane de unități. Samsung inovează permanent în materie de design și hardware și un telefon Samsung este un pariu câștigat. De la ecrane curbate, putere și productivitate, certificare IP68, autentificare biometrică sau încărcare fără fir – telefoanele Samsung oferă totul. Vedeți pe I❤️Samsung un top al cel mai bune telefoane Samsung din 2021!

Data viitoare când căutați următorul telefon, acum aveți cunoștințele care vă vor ajuta să decideți care este cel mai bun pentru dvs. Cine știe, poate că va fi un telefon Samsung care rulează pe Android.