Galaxy Fold 3 este succesor sau nu pentru seria Galaxy Note?

451
Samsung Galaxy Fold 3 este succesor sau nu pentru seria Galaxy Note
Sursa Foto: galaxyclub.nl

Samsung a lansat pe Galaxy Z Fold 3 și Galaxy Z Flip 3, la primul eveniment Unpacked din august fără un nou Galaxy Note. Pentru cei care așteptau un Galaxy Note speranțele se îndreaptă către modelul Samsung Galaxy Z Fold 3. Dar poate face acest smartphone uitată seria Note? Sau sunt prea multe diferențe între cele două modele?

S-a întâmplat la începutul lunii septembrie 2011, în timpul evenimentului IFA din Berlin. Primul Galaxy Note a fost lansat, și a căzut imediat pradă ridiculizării și criticilor. Cu un ecran absurd de mare de 5,3 inch, a fost imediat clar pentru multă lume că Samsung a luat-o razna și merge prea departe. După aproximativ zece ani, este clar că această primă estimare a fost complet greșită. Telefoanele cu ecran de 5,3 inch sunt acum considerate compacte. Și seria Galaxy Note este probabil linia de produse Samsung cu cei mai fideli utilizatori și fani.

Linkurile de pe site vă duc direct la furnizor. Este posibil să primim un mic comision pentru achizițiile făcute folosind linkurile de pe site-ul nostru. Nimic nu se schimbă ca preț pentru tine.

Poate suplini Galaxy Z Fold 3 seria Galaxy Note

Cu toate acestea, Samsung a decis să nu lanseze un nou Note în acest an. În acest fel, cel puțin deocamdată, Galaxy Note 20 Ultra rămâne punctul culminant al seriei, conform GalaxyClub. Sunt totuși șanse ca Samsung să continue seria în 2022, de exemplu, dacă lipsa globală a cipurilor se va rezolva.

Este prima vară din ultimii zece ani când nu primim un Galaxy Note. Acest lucru este puțin ciudat și, nu numai pentru fanii Note. Dar rămâne întrebarea: poate Galaxy Z Fold 3 să umple golul pe care seria Note îl lasă în prezent? De fapt a fost clar încă de la lansarea primului Galaxy Fold: acesta ar necesita un S Pen. Seria Note se pretinde a fi un fel de notes digital sau caiet de schițe, dar numai un Fold arată de fapt așa, la urma urmei.

Numele Note vine de la posibilitatea acestei serii de a scrie diferite notițe pe ecranul smartphone-ului. Toate modelele Samsung Galaxy Note sunt livrate cu un stilou S Pen și încorporează un digitalizator Wacom sensibil la presiune.

Apoi a devenit destul de clar. Introducerea unui stilou în acel ecran pliant nu era o idee deloc bună. Prima generație de Galaxy Fold cu ecran flexibil a fost pur și simplu prea fragilă. Cu toate acestea, Samsung a insistat mult pe această problemă. Sticla Ultra Thin a lui Samsung Galaxy Z Fold 2 a făcut un pas în direcția corectă. Acum Samsung spune că ecranul lui Galaxy Z Fold 3 este cu 80% mai puternic.

Și acum iată: S Pen Fold Edition. Acesta are un vârf special, care se poate retrage sub prea multă presiune pentru a proteja afișajul lui Fold 3. În plus, dispozitivul detectează dacă încercați să utilizați un S Pen de pe un telefon Note și protestează împotriva acestei cooperări.

Mai mare este mai bine?

Acum Galaxy Z Fold 3 cu stiloul său special – dar opțional – S Pen Fold Edition face cu ochiul la Galaxy Note. La fel ca Galaxy S21 Ultra, software-ul Galaxy Z Fold 3 pare să fie echipat cu arsenalul familiar al funcțiilor Galaxy Note. Acestea se vor prezenta de îndată ce îl veți pune în contact cu S Pen. Acest lucru clarifică imediat de ce Fold 3 pare a fi un Galaxy Note pe hârtie. Dar nici un Note de până acum nu este la fel de mare ca ecranul actualului Fold.

Pentru utilizatorul creativ, ecranul tip tabletă de 7,6 inch și 120Hz oferă totul! O mulțime de spațiu pentru desen, schițe, scriere și alte mâzgălituri. Dar, spre deosebire de o tabletă, Galaxy Z Fold 3 se potrivește și în buzunar. Judecând numai pentru asta, pare clar: da, Galaxy Z Fold 3 este un succesor demn pentru Galaxy Note. Cu toate funcțiile și mult mai mult ecran, pare o afacere încheiată. Dar…

Galaxy Note vs Galaxy Z Fold 3: Ce diferențe sunt?

Desigur există diferențe între telefoanele Note și alte telefoane cu pretenții de Note. De exemplu, între Galaxy Note 20 Ultra și Galaxy Z Fold 3. În primul rând există S Pen în sine și, mai presus de toate, întrebarea: unde cazați S Pen-ul? Una dintre caracteristicile unui Galaxy Note este slotul pentru S Pen, unde acesta doarme și își reface energia. Dacă cereți așa ceva de la Galaxy Z Fold 3, nu primiți. Și nu trebuie uitat că S Pen este opțional pe noul Fold. Nu vine cu el în cutie, trebuie cumpărat separat.

Da, husa pentru S Pen este o soluție elegantă, care găzduiește și S Pen-ul. Pentru Galaxy S21 Ultra o astfel de husă este mai puțin plăcută, deoarece face telefonul prea lat. Deoarece Z Fold 3 este mult mai îngust când este închis, lățimea suplimentară pentru S Pen nu este o problemă. Deci par rezolvate unele probleme.

Doar ecranul mare al Z Fold 3 are un digitizator pentru S Pen. Prin urmare, nu puteți utiliza stiloul pe ecranul exterior. Deci nu puteți scrie imediat pe ecran fără să deschideți pliabilul. Funcția Scriere pe ecran nu există aici!  Aceasta este caracteristica în care apucați S Pen și începeți să scrieți chiar pe ecranul oprit, fără a fi nevoie să vă deblocați telefonul.

Această funcție este imposibilă din punct de vedere fizic pe Galaxy Z Fold 3. Nu puteți scrie pe ecran în exterior, deci distracția s-a încheiat. Din păcate, aceasta nu este o problemă care poate fi rezolvată cu o actualizare la o dată ulterioară. Poate că Samsung va face și ecranul exterior compatibil cu S Pen într-un viitor Fold – acest lucru nu este posibil pe Galaxy Z Fold 3.

Bluetooth: S Pen Pro, camere foto

Și apoi există o altă diferență. S Pen-ul de pe Galaxy Note 9, seria Galaxy Note 10 și Note 20 are propria conexiune Bluetooth. S Pen Fold Edition nu are acest lucru și, prin urmare, îi lipsesc câteva funcții la distanță și gestuale.

Dar gusturile diferă și probabil nu toată lumea va aprecia aceste lucruri. În acest caz, există și un S Pen Pro. Acesta funcționează, de asemenea, împreună cu Z Fold 3 și are propria conexiune Bluetooth. Este puțin mai mare și mai scump (99 euro) și nu există pentru el o husă, cel puțin în acest moment. Deci sunt destule compromisuri pentru S Pen pe Galaxy Z Fold 3, pentru a fi apropiat de un Galaxy Note.

Mai trebuie amintit ceva: camerele foto. Dacă luați în considerare trecerea de la Note la Fold sunt și progrese. Procesorul Snapdragon 888 șterge podeaua cu procesoarele Exynos de pe toate dispozitivele Note recente. Și dacă aveți un model Note 10 sau mai vechi, atunci și de camere trebuie să uitați.

Dar dacă aveți un model Note 20, veți observa că upgrade-ul la camere este limitat, pentru a spune mai elegant. Cu siguranță, comparativ cu Samsung Galaxy Note 20 Ultra, de fapt la Fold 3 este un pas înapoi. A dispărut camera principală de 108MP, dar și zoom-ul optic 5x. Nu este vorba despre camerele de 12 megapixeli (principală, cu zoom și cu unghi larg) de pe Z Fold 3, care nu sunt proaste, dar se evidențiază mai puțin.

Acum vă puteți gândi: de ce ați dori să scăpați de un model Note 20, sau Note 20 Ultra? Dacă aveți unul dintre aceste dispozitive, veți fi bine să așteptați să vedeți ce va face Samsung în 2022 sau 2023.

Echilibru între argumentele pro și contra la Note și Fold 3

Răspunsul la întrebarea dacă Galaxy Z Fold 3 este un înlocuitor pentru seria Galaxy Note începe cu „depinde”. Pe de o parte, există progresul considerabil pe care îl oferă ecranul mult mai mare, inclusiv posibilitățile (creative) asociate. Acest lucru nu trebuie subestimat, deoarece pur și simplu lucrați mult mai bine pe un ecran mult mai mare. Faptul că acest ecran mai mare încă se potrivește în buzunar face din Galaxy Z Fold 3 un Galaxy Note ideal.

Pe de altă parte este lipsa acelei funcții cruciale, Scriere pe ecran. Ideea că poți scrie rapid note, idei, mâzgălituri, schițe și să-ți pui telefonul înapoi în buzunar fără nicio problemă este o caracteristică centrală a seriei Galaxy Note pentru mulți utilizatori. Aceleași lucru pe Z Fold 3 nu este accesibil – chiar dacă toate celelalte gadgeturi sunt acolo.

Lipsa funcțiilor Bluetooth pe S Pen Fold Edition poate nu deranjează personal, dar este important pentru mulți utilizatori. Sau, dacă optați pentru S Pen Pro aveți și Bluetooth, dar lipsa unei huse pentru stocarea lui va fi un impediment. Acest lucru se aplică și camerelor foto, mai ales dacă aveți un Note 20 Ultra.

Prețul! Da, nu am menționat până acum prețul lui Galaxy Z Fold 3. Note 20 Ultra a costat 1.299 € la lansare, deci nu a fost ieftin. Galaxy Z Fold 3 este mult mai scump. Desigur, modelele Galaxy Note nu au fost niciodată ieftine, dar noul Fold este încă prea scump pentru mulți. Sigur este varianta unui pliabil Samsung Galaxy Z Flip 3, dar acesta este foarte departe de a fi un Note.