Primele lucruri ce trebuie să le faci cu Samsung Galaxy Z Flip 5

864
Samsung Galaxy Z Flip 5
Sursa foto: Derrek Lee / Android Central

Samsung Galaxy Z Flip 5 este cel mai recent dispozitiv pliabil Samsung în stil flip. Telefonul trezește senzații de nostalgie, permițându-ne să ne întoarcem la zilele în care închidem telefonul pentru a încheia un apel. Cu toate acestea, în 2023, telefonul flip a evoluat pentru a ține pasul cu vremurile, iar Galaxy Z Flip 5 oferă o experiență care îmbină un telefon flip și un smartphone.

Având în vedere asta, configurarea unui Galaxy Z Flip 5 este puțin mai complicată decât telefoanele flip de altădată. Pliabilul cu clapetă din acest an are acum ecran exterior mult mai mare, permițându-vă să faceți mai multe fără a fi nevoie să deschideți telefonul. Asta înseamnă că aveți două afișaje pe care trebuie să le configurați pe Galaxy Z Flip 5. Mai jos, via AndroidCentral, vă vom arăta câteva sfaturi și trucuri pentru a vă pregăti noul Galaxy Z Flip 5.

Link-urile de pe site vă duc direct la furnizor. Este posibil să primim un mic comision pentru achizițiile făcute folosind link-urile de pe site-ul nostru. Nimic nu se schimbă ca preț pentru tine.

Personalizați ecranul exterior Flex Window pe Galaxy Z Flip 5

Ecranul extern este unul dintre principalele puncte de vânzare ale telefonului pliabil Samsung Galaxy Z Flip 5. Cu toate acestea, ideea este că veți folosi acest afișaj aproape la fel de mult ca afișajul principal. Astfel, Samsung vă permite să-l personalizați într-o anumită măsură. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este navigarea la Setări -> Ecran de protecție, unde veți găsi mai multe opțiuni din care să alegeți. În meniul în limba română a lui Galaxy Z Flip 5 ecranul exterior este numit Ecran de Protecție.

Cea mai proeminentă opțiune este schimbarea stilului ceasului. Aici puteți să schimbați în esență fundalul, ceasul, comanda rapidă, stilul de notificare și procentul bateriei. Aveți mai multe opțiuni de fundal din care să alegeți sau puteți utiliza propriile imagini din Galerie.

Flip 5
Sursă foto: Forbes

A doua opțiune din meniul Ecran de protecție vă permite să alegeți widget-urile pe care doriți să le aveți pe ecranul extrior. Puteți alege inițial dintre următoarele widget-uri, inclusiv unul pentru Galaxy Buds dacă aveți unele căști asociate la telefon:

  • Vreme
  • Activitate zilnică
  • Apeluri recente
  • Apelare directă
  • Pași
  • Lista de monitorizare Google Finance
  • Calendar
  • Alarma
  • Temporizator
  • Cronometru
  • Înregistrare voce

Puteți să le activați rapid și chiar să le reordonați pentru un acces mai rapid la cele care vă interesează cel mai mult. Widgeturi precum Direct Dial și Finance Watchlist au opțiuni suplimentare din care puteți alege. Există câteva widget-uri suplimentare pe care le vom explica puțin.

Vizualizare widget pe ecranul exterior a lui Galaxy Z Flip 5

În cele din urmă, puteți selecta dintre următoarele opțiuni din meniul Ecran de Protecție, în funcție de preferințele dvs.:

  • Arată notificari
  • Activați ecranul pentru notificări
  • Răspunsuri rapide

În plus, puteți modifica aceste setări chiar de pe ecranul exterior. Țineți apăsat ecranul cu ceas pentru a comuta între imagini de fundal sau țineți apăsat un widget pentru a-l elimina sau a reordona. Trecând peste widgetul final, îți va oferi opțiunea de a adăuga mai multe widget-uri.

Sursă foto: AndroidPolice

Configurați aplicații pentru Ecranul de protecție

Când vine vorba de rularea aplicațiilor complete pe ecranul exterior, Samsung nu face din aceasta o funcție ușor accesibilă din cutie. Există două metode pe care le puteți folosi pentru a accesa aplicațiile complete. Una dintre ele este oarecum oficială, în timp ce cealaltă nu este. Dar ambele sunt aparent experimentale și „nu sunt acceptate oficial”.

Prima metodă de activare a aplicațiilor este mult mai ușoară, deși mai limitată. Mergeți la Setări -> Funcții avansate -> Labs, apoi comutați la Aplicații permise pe ecranul de protecție. După ce este activat, puteți selecta dintre mai multe aplicații pentru a rula pe ecranul extern. Totuși, selecția va depinde de aplicațiile pe care le-ați instalat pe Galaxy Z Flip 5:

  • Mesaje Samsung
  • WhatsApp
  • Mesaje Google
  • YouTube
  • Netflix
  • Hărți Naver
  • Hărți Google
  • WeChat

Odată activat, puteți vizualiza widgetul și îl puteți reordona după bunul plac.

Acum, dacă doriți să activați și mai multe aplicații, procesul este puțin mai complicat. Dar, în mare parte este același proces ca pentru Galaxy Z Flip 4. Mai întâi, va trebui să descărcați aplicația Good Lock din Galaxy Store. În fila Life up, instalați modulul MultiStar. Odată instalat, apăsați pe I ♥ Galaxy Foldable, apoi apăsați Launcher Widget. Odată activat, veți vedea o listă de aplicații instalate disponibile pentru a fi adăugate la lansator, pe care le puteți selecta și apoi rearanja apăsând lung.

De acolo, veți putea folosi aproape orice aplicație de pe Ecranul de protecție, dar nu toate aplicațiile vor funcționa așa cum a fost prevăzut, iar unele nu funcționează deloc, cum ar fi Google Wallet (deși încă funcționează din punct de vedere tehnic când telefonul este închis).

Configurați Flex Mode pe Galaxy Z Flip 5

Unul dintre lucrurile interesante dacă aveți un telefon pliabil este… ei bine, să-l pliezi. Cu Samsung Galaxy Z Flip 5, puteți face telefonul să se plieze în diferite unghiuri, în funcție de modul în care doriți să-l utilizați. O caracteristică pe care Samsung o include cu Flip este panoul Flex Mode. Este o caracteristică interesantă care transformă jumătatea inferioară a telefonului într-un trackpad atunci când partea de sus este pliată la un anumit unghi.

Pentru a activa această funcție, reveniți la Labs în Setări -> Caracteristici avansate -> Labs și atingeți Panou mod Pliat (Flex). Activați funcția și selectați ce aplicații doriți să afișați automat panoul modului Flex. Unele aplicații precum Instagram, YouTube și Google Meet au aspecte personalizate, iar activarea panoului le va înlocui pe acestea.

Când Panou mod Pliat este activat, telefonul afișează un trackpad cu un mouse de utilizat în jumătatea superioară a ecranului unde este afișată aplicația. În plus, există și alte opțiuni care oferă acces rapid la volum, modul ecran împărțit, luminozitate, setări, capturi de ecran și panoul de notificare. Nu este nimic deosebit de inovator, dar este o modalitate frumoasă de a profita de factorul de formă pliabil.

Navigare prin gesturi pe Galaxy Z Flip 5

Samsung are tendința de a utiliza implicit navigarea cu trei butoane atunci când configurează un nou telefon Galaxy. În timp ce unii ar putea prefera acest lucru pentru a fi mai simplu, mulți au trecut la navigarea prin gesturi pentru o experiență mai mare pe ecran complet.

Din fericire, trecerea la navigarea prin gesturi este incredibil de ușoară. Navigați la Setări -> Afișare -> Bara de navigare pentru a selecta tipul de navigare pe care îl preferați. Inițial, puteți alege dintre butoane sau gesturi de glisare, dar dacă alegeți pe cele din urmă, aveți opțiunea între Glisați din buton, care emulează navigarea prin butoane, dar glisând în sus din partea de jos a ecranului, sau glisați din lateral și de jos, care necesită glisarea din părțile menționate pentru a reveni, a merge la ecranul de pornire sau a deschide vizualizarea aplicațiilor recente.

Există și alte opțiuni în Gesturile de glisare, cum ar fi glisarea pentru a deschide asistentul și ajustarea sensibilității gesturilor. De asemenea, puteți activa sugestiile de gest și să afișați o pictogramă pentru a ascunde tastatura. Când treceți la navigarea prin gesturi, puteți avea și acest lucru tradus pe ecranul de acoperire al telefonului.

Porniți panoul lateral pe Flip 5

Una dintre caracteristicile preferate tot mai mult de utilizatori din One UI sunt panourile Edge. Este ca o bară de activități verticală care se ascunde pe partea laterală a ecranului și vă permite să accesați unele dintre aplicațiile preferate și cele mai utilizate, precum și alte funcții utile.

Pentru a-l activa, accesați Setări > Afișare > Panouri de margine (laterale), apoi activați funcția. De aici, puteți gestiona aspectul mânerului de unde accesați panourile Edge și selectați panourile la care doriți să accesați. Panourile disponibile includ (dar nu se limitează la):

  • Aplicații: vă permite să fixați aplicațiile pe panou și să afișeze aplicațiile utilizate recent
  • Selectare inteligentă: vă permite să faceți capturi de ecran și să capturați GIF-uri
  • Persoane: fixați contactele la panou
  • Sarcini: acces rapid la diferite funcții, cum ar fi adăugarea unui eveniment din calendar, crearea unui contact nou, scrierea unui mesaj, adăugarea unei alarme și multe altele.
  • Vremea: vedeți vremea curentă și detaliile temperaturii
  • Instrumente: afișează o busolă împreună cu latitudinea și longitudinea curente. Instrumentele suplimentare accesibile din meniul cu trei puncte al panoului includ o riglă, un nivel de suprafață, o lanternă și un numărător.
  • Muzică: acces rapid la Samsung Music
  • Clipboard: acces la material copiat, cum ar fi text și imagini.

Pe lângă aceste panouri, există mai multe pe care le puteți descărca din Galaxy Store.

Jucați-vă cu Samsung Good Lock

Interfața Samsung One UI de la Samsung este moderat personalizabilă, iar experiența este încă oarecum limitată. Din fericire, Samsung are o soluție pentru utilizatorii care doresc să-și personalizeze telefoanele dincolo de ceea ce le permite One UI să facă din cutie și totul se datorează aplicației Good Lock.

Good Lock este destul de cuprinzător și trece peste multe dintre caracteristicile și capabilitățile, pe care le veți găsi când descărcați aplicația din Galaxy Store. Odată instalat, veți găsi o serie de module asemănătoare aplicațiilor care se concentrează pe personalizarea diferitelor aspecte ale experienței dvs. de telefon. Printre acestea se numără modulul MultiStar dintr-una dintre secțiunile anterioare, care vă permite să aduceți aplicații pe ecran complet pe ecranul de copertă. Dar, vă recomandăm să vă uitați la celelalte module pentru a descoperi diferitele moduri în care vă puteți face Galaxy Z Flip 5.

Un modul pe care îl recomandăm este RegiStar. Acest lucru nu numai că vă permite să personalizați meniul Setări și acțiunea de apăsare lungă a tastei laterale, dar vă permite și să activați o acțiune Back-Tap care activează o aplicație pentru o funcție atunci când atingeți de două ori sau de trei ori spatele telefonului. Este o caracteristică plăcută pe un telefon Samsung Galaxy.

Activați Camera Assistant pentru cameră

Telefoanele Samsung Galaxy fac fotografii grozave și sunt printre cele mai bune telefoane cu cameră de pe piață. Cu toate acestea, telefoanele cu clapetă, cum ar fi Flip 5, nu au camere deosebit de puternice. Din fericire, aplicația Samsung Camera Assistant poate ajuta la aducerea experienței camerei un pic mai bună, cu unele capacități și modificări suplimentare.

Puteți descărca Camera Assistant din Galaxy Store și, odată activat, va adăuga setări suplimentare la aplicația principală a camerei. Din aplicația Cameră, puteți naviga la Setări -> Asistent pentru cameră pentru a găsi aceste setări suplimentare. Samsung actualizează aplicația din când în când, dar puteți găsi funcții precum Auto HDR, o caracteristică care îi permite telefonului să captureze mai multe detalii în zonele mai luminoase și mai întunecate ale imaginii.

Puteți, de asemenea, să activați un declanșator cu atingere rapidă sau să acordați prioritate vitezei față de calitate, dacă v-ați săturat de butonul de declanșare adesea mai lent. Există mai multe funcții diferite pe care le puteți găsi în Camera Assistant, care vă pot îmbunătăți cu adevărat experiența de fotografie dincolo de ceea ce aplicația Camera poate face imediat.

Personalizați tasta laterală pentru oprire

Din anumite motive, Samsung, dar și alți producători, au prins obiceiul de a schimba răspunsul implicit atunci când apăsați și mențineți apăsată tasta laterală. S-ar aștepta ca acest lucru să deschidă meniul de pornire, astfel încât să puteți opri telefonul, dar, în schimb, se va trezi implicit Bixby și cine vrea asta? Din fericire, este destul de ușor să schimbi asta.

Navigați la Setări -> Funcții avansate -> Buton lateral, unde veți găsi câteva opțiuni pentru a vă personaliza butonul. Puteți seta opțiunea Apăsați și mențineți apăsat pe meniul Oprire sau lăsați-l pe Bixby. Dacă o setați la ultima opțiune, deschiderea meniului de alimentare va necesita să apăsați și să țineți apăsată atât tasta laterală, cât și tasta de reducere a volumului, sau puteți glisa în jos din panoul rapid și atingeți butonul virtual de pornire.

Aproape de a închide

În cele din urmă, nu există senzația de a închide dramatic pe cineva închizându-ți telefonul. Aceasta face parte din atracția de a deține un telefon pliabil cu clapetă, iar noul Galaxy Z Flip 5 vă oferă un anumit control asupra acestei experiențe.

Când deschideți aplicația Telefon, atingeți meniul cu trei puncte din colțul din dreapta sus și navigați la Setări -> Opțiuni de întoarcere. De aici, puteți ajusta comportamentul aplicației atunci când deschideți sau închideți telefonul, pe care îl puteți seta să răspundă și, respectiv, să încheie apeluri. Sau, dacă preferați să lăsați apelul activ când închideți telefonul, puteți seta difuzorul să pornească, astfel încât să puteți continua apelul când dispozitivul este închis.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le recomandăm să le configurați atunci când aveți prima dată în mână un Samsung Galaxy Z Flip 5. Depinde de dvs. să vă jucați și să descoperiți mai multe modalități de a vă personaliza telefonul așa cum vă place. Căutați în meniuri, descărcați aplicațiile preferate, schimbați fontul sau comutați între modul întunecat și cel deschis… există o multitudine de opțiuni de personalizat.