Utilizarea căștilor Bluetooth a crescut semnificativ în ultimii ani, foarte multă lume le folosește. Companii precum Samsung lansează cel puțin unul și adesea chiar două seturi noi de căști wireless în fiecare an. Acum compania a brevetat căști Bluetooth Samsung Galaxy Buds cu senzori biometrici în scopuri de îngrijire a sănătății – inclusiv senzor HRM și Sp02.

La începutul acestui an au fost anunțate Galaxy Buds Pro, concomitent cu seria Galaxy S21. De asemenea, Galaxy Buds 2 este disponibil de la jumătatea anului. Noile căști wireless Samsung Galaxy Buds sunt constant reînnoite și îmbunătățite. De exemplu, cele mai recente căști Buds au tehnologia Active Noise Cancelling (ANC), care reduce zgomotele ambientale perturbatoare.

Căștile Samsung Galaxy Buds Pro 2 și Samsung Galaxy Buds Live 2 sunt așteptate anul viitor. Cu toate acestea, acestea vor apărea mai târziu decât seria Galaxy S22. Mugurii Pro 2 sunt așteptați în trimestrul doi, iar Mugurii 2 Live sunt așteptați în luna august – în același timp cu Galaxy Z Fold 4 și Galaxy Z Flip 4. Detaliile despre funcțiile viitoarelor căști nu sunt cunoscute încă.

În mod logic, calitatea sunetului va fi optimizată în continuare, la fel ca și potrivirea în urechi. Dar la ce îmbunătățiri ne putem aștepta în generațiile viitoare? Compania ia în considerare echiparea viitoarelor căști Bluetooth Samsung Galaxy Buds cu senzori biometrici în scopuri de îngrijire a sănătății – conform unui brevet recent publicat.

Samsung Galaxy Buds cu senzor de ritm cardiac și Sp02

În iunie anul acesta, Samsung Electronics a depus un brevet la Oficiul Mondial de Proprietate Intelectuală (WIPO) pentru un „Dispozitiv de ieșire audio pentru obținerea datelor biometrice și metoda de operare împreună”. Conform LetsGoDigital, documentația de 47 de pagini a fost publicată pe 9 decembrie 2021. Este descris aici în detaliu cum și de ce Samsung dorește să-și echipeze căștile Bluetooth cu mai mulți senzori biometrici.

[vc_message color=”info” message_box_style=”outline”]Christoph Bernoulli, un naturalist și economist elvețian a folosit prima dată termenul biometrie în 1841. Mulți specialiști consideră că biometria ar dezumaniza omul, ar încălca integritatea corporală și, în cele din urmă, ar ofensa demnitatea umană.[/vc_message]

Prin furnizarea setului wireless cu senzori biometric, pot fi detectate informații cu privire la starea de sănătate a unui utilizator. Senzorii sunt plasați la capătul căștilor, astfel încât să se așeze în canalul urechii utilizatorului atunci când sunt purtate căștile. În acest fel poate avea loc o măsurare optima a unor date biometrice. Senzorii biometrici permit utilizatorului să obțină o varietate de informații despre sănătate.

Senzorii biometrici includ un monitor de ritm cardiac (HRM) și un monitor de saturație a oxigenului din sânge (Sp02). În plus, se vorbește despre un senzor pentru măsurarea tensiunii arteriale, precum și a zahărului din sânge, a stării vaselor de sânge și a nivelului de stres. Datele măsurate sunt apoi afișate pe un dispozitiv Bluetooth conectat, cum ar fi smartphone-ul personal.

Datele biometrice sunt obținute pe baza modificării cantității de lumină. Pentru a face acest lucru posibil, se adaugă un emițător de lumină, cum ar fi o diodă emițătoare de lumină (LED) și un receptor de lumină, cum ar fi o fotodiodă. În plus, poate fi utilizată o diodă laser și/sau o diodă în infraroșu, așa cum se precizează în documentația de brevet.

Urmărirea sănătății prin căști Bluetooth Samsung

Cu toate acestea, adăugarea de senzori biometrici vine cu unele dezavantaje. Un astfel de senzor creează o greutate suplimentară, care poate fi în detrimentul confortului la purtare. În plus, este important ca senzorul să aibă un contact bun cu urechea utilizatorului. Deoarece canalul urechii diferă în funcție de persoană, gradul în care senzorul intră în contact cu pielea utilizatorului poate varia și el. Samsung a ținut cont de acest lucru atunci când a determinat locația senzorilor.

În plus, Samsung Galaxy Buds patentat este echipat cu un „senzor de detectare a uzurii”, care poate detecta dacă căștile sunt purtate. Astfel, senzorii biometrici vor efectua măsurători doar atunci când sunt fixați corespunzător în ureche.

Deocamdată nu se știe dacă Samsung intenționează să furnizeze viitoarele dopuri de urechi Bluetooth cu senzori biometrici. Cu siguranță nu este de neconceput. În cele din urmă, smartphone-urile și ceasurile inteligente sunt din ce în ce mai dotate cu numeroase funcții de monitorizare a stării de sănătate. Căștile sunt adesea purtate în timpul unui antrenament sau a altor activități sportive. Ar fi ideal pentru acest grup țintă dacă viitoarele căști wireless ar putea oferi și informații despre sănătate.

În urmă cu ceva timp, Samsung a brevetat un set Galaxy Buds cu o bandă pentru gât care vă permite să folosiți căștile sub apă în timp ce înotați. În acest sens, producătorul sud-coreean are încă o mulțime de idei creative pregătite pentru viitor.