Ce este tehnologia UWB și ce telefoane Galaxy o acceptă?

77
UWB
Sursă foto: ETEdgeInsight

UWB este prescurtarea de la ultra-wideband. Este o tehnologie wireless bazată pe unde radio care folosește un nivel de energie foarte scăzut pentru comunicații pe distanță scurtă. Această tehnologie poate măsura cu precizie distanța dintre obiecte. Samsung a început să ofere UWB pe telefoanele sale premium începând cu Galaxy Note 20 Ultra.

Apoi toate modelele emblematice ulterioare, exceptând modeul mai mic din fiecare serie, au fost lansate cu ultra-wideband. Aveți mai jos toate telefoanele Samsung care acceptă UWB. Ultra-wideband poate fi folosit ca o cheie virtuală a mașinii pentru anumite modele BMW și Hyundai, iar tehnologia se află în brelocul Samsung SmartTag+.

Ce este ultra-wideband?

UWB are avantaje semnificative față de Bluetooth, deoarece funcționează la o frecvență mai mare. Tehnologia folosește spectrul de la 3,1 GHz la 10,6 GHz. De asemenea, utilizează canale mai largi de 500MHz pentru a transmite date (Bluetooth este de obicei limitat la 20MHz). Acesti lucru permite standardului să trimită sau să primească foarte multe date într-o perioadă scurtă de timp.

Gândiți-vă la ultra-wideband ca la o versiune turbo a Bluetooth. Standardul Bluetooth LE (low energy – energie scăzută) nu este ideal pentru detectarea locației din cauza latenței, de obicei peste 3 ms, dar cu UWB, aceasta este redusă la sub 1 milisecunde. Ultra-wideband are, de asemenea, o rază de acțiune de peste trei ori mai mare decât Bluetooth. În același timp, poate transmite de peste 20 de ori cantitatea de date, potrivit AndroidCentral.

AndroidCentral este un site tehnic fondat în 2005 și are sediul în New York, SUA. Android Central este un site web care conține cele mai noi știri, recenzii, ghiduri de cumpărături și multe altele legate de dispozitivele Android.

UWB este un standard în curs de dezvoltare și, ca atare, este limitat la flagship-uri. Samsung, Apple și Google sunt cele trei mărci care îl oferă pe flagship-urile lor. Astfel dacă aveți un Galaxy S24 Ultra, un iPhone 15 Pro Max sau Pixel 8 Pro puteți folosi UWB pentru a debloca funcții suplimentare.

Producătorii de automobile adoptă standardul ca o modalitate ușoară de a descuia mașini, precum BMW, Audi, Ford și altele lansând compatibilitatea UWB la cele mai recente modele. Deci, dacă aveți un telefon cu UWB, îl puteți folosi pentru a vă debloca mașina. De asemenea, Samsung SmartTag+ este un tracker bazat pe UWB care oferă o rază și o precizie mult mai bune decât SmartTag standard, care se bazează încă pe Bluetooth.

Ce telefoane Samsung au UWB?

Samsung a început să integreze UWB în telefoanele sale emblematice începând cu Galaxy Note 20 Ultra din 2020. Apoi telefoanele Samsung premium au inclus această caracteristică standard. Acestea fiind spuse, Samsung este pretențios cu privire la modelele care beneficiază de conectivitate UWB. De exemplu, modele standard din seria sa Galaxy S nu au această funcție, fiind limitată la modelele “Plus” și “Ultra”. Iată ce telefoane Galaxy au caracteristica ultra-wideband:

  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  • Galaxy S21+ / Galaxy S21 Ultra
  • Galaxy S22+ / Galaxy S22 Ultra
  • Galaxy S23+ / Galaxy S23 Ultra
  • Galaxy S24+ / Galaxy S24 Ultra
  • Galaxy Z Fold 2 / Galaxy Z Fold 3 / Galaxy Z Fold 4 / Galaxy Z Fold 5

Pe lângă telefoane, tehnologia UWB se îndreaptă încet către dispozitivele și căștile conectate. Căștile wireless Samsung Galaxy Buds Pro 2 au și ele această tehnologie. Acest lucru permite asocierea mai ușoară cu telefoanele.