Comparație: Samsung Galaxy A53 5G vs Apple iPhone SE (2022)

964
Samsung Galaxy A53 5G vs Apple iPhone SE
Sursă foto: Google

Dacă sunteți în căutarea unui telefon bun de gamă medie acum aveți de unde alege. Dar astfel de telefoane sunt multe pe piață și alegerea poate fi dificilă. Vă sfătuim să optați pentru un telefon nou de la o companie serioasă, cum ar fi Samsung sau Apple. De exemplu puteți alege între cel mai recent mid-ranger al Samsung, Galaxy A53 5G și noul Apple iPhone SE (2022).

Ambele modele au fost recent lansate și o alegere a unui dintre cele două modele este la prima vedere destul de dificilă. Cu ecranul Super AMOLED de 120Hz cu diagonala de 6,5 inch, procesor Exynos 1280 și baterie robustă de 5.000 mAh, Galaxy A53 poate părea o alegere excelentă. Dar ce zici de puternicul cip A15 Bionic al noului Apple iPhone SE (2022), un telefon compact cu până la 256GB spațiu de stocare la bord și încărcare wireless? Mai jos, prin intermediul DigitalTrends, vedem care din cele două modele este mai bun, care merită banii, care este mai de viitor.

Design: Galaxy A53 5G vs Apple iPhone SE (2022)

Apple iPhone SE (2022) are un design mai vechi, cu rame groase și un buton de pornire fizic. Samratphone-ul mai este numit și Apple iPhone SE 3. Cu toate acestea, oferă încă o notă premium cu spatele din sticlă și opțiuni elegante de culoare. Galaxy A53 în schimb, arată mai modern, mai elegant. Are un ecran cu o gaură pentru camera frontală și rame înguste în jurul afișajului. Pe de altă parte, spatele din plastic îl face să se simtă mai ieftin decât iPhone-ul SE.

Cea mai evidentă diferență dintre Galaxy A53 și iPhone SE (2022) este dimensiunea acestora. Galaxy A53 are un spate care oferă multă aderență și se simte bine în mână, dar din plastic și rezistență moderată. Modulul camerei se îmbină frumos în spate, iar o cameră selfie pe ecranul Infinity-O atrage atenția în față. Este un telefon mai mare, mai gros și mai greu. Nu este greu de utilizat cu o singură mână, dar nici ușor, raportat la compactul model Apple iPhone SE (2022).

Noul iPhone SE (2022) are un design învechit ce vine de la iPhone 8. Are rame grose și un buton de pornire care funcționează ca senzor de amprentă Touch ID. Carcasa este realizată din aceeași sticlă rezistentă ca iPhone 13 (minus Ceramic Shield). Dimensiunea și greutatea mai mică a iPhone-ului fac din acesta telefonul ideal pentru utilizare cu o singură mână.

Samsung Galaxy A53 are un ecran Super AMOLED Full HD+ de 6,5 inch (16,52 cm) și o rezoluție de 2400 x 1080. Ecranul are o rată de reîmprospătare de 120Hz. Apple iPhone SE (2022) are un ecran Liquid Retina de 4,7 inch (11,94 cm) cu rezoluție de 1334 x 750 și o rată de reîmprospătare de 60Hz.

Ambele telefoane au, de asemenea, un grad de rezistență la apă IP67, ceea ce înseamnă că pot fi scufundate în siguranță în apă de până un metru timp de 30 de minute.

Procesor și memorie pe A53 5G și iPhone SE (2022)

Există câteva diferențe notabile între cele două telefoane în această categorie. Samsung Galaxy A53 este alimentat de cipul octa-core Exynos 1280, cu 6GB sau 8GB de RAM. În special, puteți aloca până la 6GB din spațiul de stocare de 128GB al telefonului ca RAM Plus virtual. Este o chestie excelentă pentru multi-tasking sau jocuri mai solicitante. Procesorul este fabricat cu tehnologia de 5 nm, lucru rezervat până acum doar pentru telefoanele emblematice Samsung. Asta înseamnă că cipul poate gestiona orice, de la multi-tasking la jocuri. Modelul precedent, Samsung Galaxy A52 5G are un procesor Qualcomm Snapdragon 750G.

iPhone SE (2022) are procesorul Apple A15 Bionic, același găsit în seria iPhone 13. Este un procesor cu șase nuclee, cu patru nuclee de înaltă eficiență și două nuclee de înaltă performanță. Performanța sa fulgerătoare înseamnă că se poate descurca cu orice, inclusiv jucând cele mai recente jocuri. iPhone-ul are doar 4GB RAM, dar oricum iPhone-urile au nevoie de mai puțină RAM decât dispozitivele Android.

Când vine vorba de stocare, cele două telefoane diferă oarecum. Cu Galaxy A53, obțineți 128GB spațiu de stocare la bord, care poate fi extins prin intermediul unui card Micro-SD. iPhone SE (2022), pe de altă parte, are variante de 64 / 128 și 256GB, deși 64 GB este o cantitate mizerabilă care nu este suficientă pentru nimeni în zilele noastre. Modelul Apple nu are slot pentru card Micro-SD, așa că varianta de stocare pe care o alegeți este tot ce vei avea vreodată.

Camere foto pe telefonul Samsung vs telefonul Apple

Când vine vorba de camere, aceste două telefoane sunt între lumi. La prima vedere Apple iPhone SE (2022) nu este un adversar pe măsura lui Samsung Galaxy A53. Smartphone-ul Samsung are un modul cu patru camere în spate, cu o camera principală de 64MP, una ultra-largă de 12MP, și două de 5 megapixeli, de adâncime și macro. Frontal are o cameră de 32MP. Camera principală și ultra-wide oferă performanțe solide care fac diferența aici. Samsung susține că senzorul de 64MP alimentat de AI îmbunătățește capacitățile de procesare a fotografiilor pentru a oferi performanțe îmbunătățite în condiții de lumină scăzută, plus detalii și culori mai bune.

În schimb, iPhone SE (2022) are doar o singură cameră de 12MP și o cameră frontală de 7MP. Camera din spate realizează fotografii excelente, bine echilibrate în majoritatea mediilor, cu tehnologia Apple Deep Fusion, HDR 4 inteligent și modul portret îmbunătățit. Stilurile fotografice vă permit să aplicați preferințele pe diferite subiecte și scene. Dacă ar fi să băgăm de vină aici, nu există Night Mode, care este ceva demn de reținut dacă faceți fotografii în condiții de lumină slabă sau pe timp de noapte.

Galaxy A53 înregistrează video până la 4K la 30 de cadre pe secundă (fps), iar camera adaptează automat rata de cadre pentru a se potrivi condițiilor de iluminare. iPhone SE (2022) captează până la 4K la 60 fps și 1080p la 120 fps.

Galaxy A53 este pur și simplu mai dotat în departamentul foto, ceea ce ar trebui, teoretic, să-l facă mai potrivit pentru a face o varietate de fotografii diferite. Includerea modului Noapte înseamnă, de asemenea, că realizarea de fotografii excelente în condiții de lumină scăzută și pe timp de noapte ar trebui să fie mai ușoară pe Galaxy A53.

Durata de viață a bateriei și încărcare

Când vine vorba de durata de viață a bateriei, Galaxy A53 are o baterie de 5.000 mAh la bord. Aceasta ar trebui să ajungă la două zile de funcționare. Telefonul Samsung are încărcare rapidă de 25W, cu toate acestea, nu există încărcător în cutie. În special, nu există nicio încărcare wireless cu acest telefon, așa că este ceva de reținut dacă este important pentru tine.

Noul iPhone SE are o baterie de 2.018 mAh dar cipul Bionic A15 ar trebui să mărească durata de viață a bateriei în comparație cu Apple iPhone SE (2020), ceva mai vechi. Telefonul respectiv ne-a oferit aproximativ opt ore de viață a bateriei pentru vizionarea de videoclipuri. Acum Apple susține că bateria iPhone SE din 2022 durează cu până la două ore mai mult. iPhone SE (2022) acceptă încărcare rapidă de 18W, precum și încărcare wireless Qi, deși, din nou, nu există încărcător inclus în cutie.

Aici, îm materie de baterie și durata de viață a aceseia, Samsung Galaxy A53 nu credem că poate fi bătut de smartphone-ul Apple. Cu procesorul său octa-core, capacitatea de a aloca RAM suplimentar de la stocare; stocarea extensibilă; baterie robustă și încărcare rapidă de 25W, este peste iPhone SE (2022), chiar dacă nu acceptă încărcarea fără fir. Totuși, depinde ce vrei de la telefon. Unii oameni ar putea prefera 256GB de stocare de la bord a iPhone-ului și încărcarea wireless.

Software și actualizări

Cel mai recent mid-ranger de la Samsung rulează Android 12 și interfața Samsung One UI 4.1, care este personalizabilă și ușor de învățat. Veți primi, de asemenea, patru ani de actualizări majore pentru Android și cinci ani de actualizări de securitate. Acest lucru face din Galaxy A53 o alegere excelentă pentru viitor.

iPhone SE (2022) rulează iOS 15 de la Apple, ceea ce înseamnă că aveți acces la funcțiile văzute pe iPhone-urile mai scumpe, cum ar fi FaceTime, Apple Pay, Apple Maps, SharePlay și modul de focalizare la îndemână, care vă permite să setați diferite moduri pentru a prioritiza notificări. De obicei, Apple oferă și cinci sau șase ani de actualizări ale sistemului de operare.

În materie de software și actualizări lucrurile sunt relative egale, și preferințele între Apple sau Android rămân în funcție de ecosistemul în care sunteți. Atât Apple, cât și Samsung oferă promisiuni excelente de actualizare, ceea ce înseamnă că ambele telefoane vor rezista ani de zile.

Caracteristici speciale Samsung Galaxy A53 5G vs Apple iPhone SE (2022)

Când vine vorba de funcții speciale, ambele telefoane au propria lor interpretare. Ambele au 5G. Trebuie specificat că iPhone SE (2022) acceptă doar 5G sub-6GHz (și C-Band), nu mmWave, dar acest lucru nu se aplică pentru România.

Smsung Galaxy A53 are un senzor de amprentă în afișaj, în timp ce Apple iPhone SE (2022) are un senzor de amprentă ușor mai vechi, montat în față, integrat în butonul Acasă. Pe fanii Apple acest lucru încă îi intrigă, chiar dacă nu îi deranjează foarte mult.

O diferență notabilă este că Galaxy A53 are un slot pentru card Micro-SD, astfel încât să puteți extinde spațiul de stocare în funcție de nevoile dvs. Acest lucru este absent de pe Apple iPhone SE (2022), așa că opțiunea de stocare pe care o alegeți (până la 256GB) este tot ce veți avea vreodată. Merită remarcat și aici că niciunul dintre telefoane nu are mufă de căști de 3,5 mm. Lipsa jack-ului audio este ceva care, din păcate, a devenit destul de standard pe telefoanele noi în zilele noastre.

Nu știm nivelul de radiații emis de cele două telefoane. SAR – Specific Absorption Rate sau Rata specifică de absorbție, măsoară nivelul de radiații absorbit de organism atunci când este expus la o frecvență radio, într-un câmp electromagnetic. Se măsoară în watt pe kilogram, W/kg. Este foarte importantă și de obicei scriem nivelul SAR la review-uri și comparații. Nu se cunosc monentan valorile SAR pe cele două modele.

Câștigător între cele două este Samsung Galaxy A53

Nu există o diferență foarte mare între aceste două telefoane. Multe din aceste diferențe sunt lucruri care se vor reduce în cele din urmă la preferințele personale. Este vorba despre spațiul de stocare extensibil al lui Galaxy A53, încărcarea wireless a iPhone SE sau dimensiunea ecranului. Dar dintre toate cele de mai sus Samsung Galaxy A53 5G este cel mai bun.

În special Galaxy A53 excelează la procesor, ecranul Full HD+ mai mare cu frecvență de reîmprospătare de 120 Hz, o baterie mai mare cu încărcare rapidă de 25W și stocare extensibilă. Apple iPhone SE (2022) este o alegere solidă pentru cei care doresc să cumpere în ecosistemul Apple, iar tu beneficiezi de încărcarea fără fir și mai mult spațiu de stocare la bord, plus un telefon mai compact, ideal pentru mâini mai mici și utilizare cu o singură mână.

Caracteristici și specificații Galaxy A53 5G și Apple iPhone SE (2022)

 Samsung Galaxy A53 5GApple iPhone SE (2022)
Ecran6,5 inch Super AMOLED FHD+ | Afișaj Infinity-O de 120Hz | Rezoluție 1080 x 2400 pixeli4,7 inch Retina IPS LCD | 60Hz | Rezoluție 750 x 1334 pixeli |
ProcesorExynos 1280Apple A15 Bionic
OSAndroid 12 / One UI 4.1iOS 15.4
MemorieRAM: 6/8GB | Stocare: 128/256 GB Extensibilă cu Micro-SD până la 1TBRAM: 4GB |Stocare: 64 /128 / 256GB Fără slot Micro-SD
CamereSpate:
Principală 64MP f/1,8 OIS
Ultra-Wide 12MP f/2,2
Adâncime 5MP f/2,4
Macro 5MP f/2,4
Față: 32MP f/2,2
Spate: 12MP f/1,8, PDAF, OIS
Față: 7MP f/2,2
Baterie5.000mAh | încărcare rapidă de 25W2.018mAh | încărcare rapidă de 18W | Încărcare wireless Qi 10W
Dimensiuni / greutate74,8 x 159,6 x 8,1 mm, 189 grame138,4 x 67,3 x 7,3 mm | 144 g
Conectivitate5G, LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4G+5GHz) | Bluetooth v 5.1dual-band | Wi-Fi Direct | Hotspot | GPS | GLONASS | GALILEO | BDS | NFC | USB Tip-C | USB On-The-GoWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 | dual-band | Hotspot | Bluetooth 5.0, A2DP | GPS | GLONASS | GALILEO | BDS | QZSS | NFC | Lightning USB
SenzoriAccelerometru | Senzor de amprentă | Giroscop | Geomagnetic | Senzor Hall | Senzor de lumină | ProximitateAmprentă (montată în față) | Accelerometru | Proximitate | Giroscop | Busolă | Barometru
CuloriAwesome Blue | Awesome Black   |Awesome White | Awesome PeachMidnight | Starlight | Red
AudioDifuzoare stereo cu Dolby AtmosDifuzoare stereo
SecuritateAmprentă in-display |Samsung KnoxAmprentă în buton față
CertificareIP67IP67
SAR0,75 W/kg (cap) | 1,58 W/kg (corp)   Nu se cunoaște momentan