AI crește singurătatea umană punând în pericol generațiile viitoare

218
AI creste singuratatea umana
Sursa foto: via phonandroid.com

Folosirea Inteligenței Artificiale – Artificial Intelligence (AI) a crescut fantastic în ultimul timp. Dar, sunt și tot mai multe semne de întrebare în privința AI. Acum, un profesor american trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea prietenelor virtuale generate de inteligența artificială. O tendință care ar fi dăunătoare singurătății mai multor bărbați.

Totul a început cu o întrebare aparent inofensivă. Liberty Vittert, profesor de practică a științei datelor la Olin Business School din Statele Unite, întreabă mereu la începutul anului ce aplicații de tip social media folosesc studenții ei. Acest lucru îi permite să rămână în ton cu ceea ce este popular în rândul tinerilor, spune ea. Unul dintre elevii săi a răspuns că are o prietenă generată de AI. Profesorul a realizat atunci că fenomenul este destul de răspândit și că ar putea fi periculos.

Creșterea aplicațiilor precum Replika, care vă permite să creați parteneri digitali, este explicată în mare măsură de criza de sănătate generate de Covid-19. În luna mai din acest an influencerul Carryn Marjorie și-a dezvăluit clona AI, care ar trebui să devină prietena ta. Pentru un dolar pe minut, fanii pe care altfel nu ar fi avut timp să-i întâlnească fizic ar putea, în schimb, să discute cu CarynAI, așa cum a fost numit chatbot-ul Carryn Marjorie. A fost descris ca un însoțitor romantic – unul care își propune să „vindece singurătatea” prin software. Marjorie a spus că fanii ei au folosit programul pentru a cere sfaturi de viață și pentru a juca un rol la o întâlnire romantică.

AI va face ca oamenii să fie tot mai singuri

Dar lucrurile au mers destul prost, potrivit PhonAndroid. Ceea ce este izbitor, însă, este lista de așteptare de 15.000 de persoane pentru a accesa clona. Problema cu această tendințe este că sistemul îți permite să obții o prietenă perfectă, nu te încurajează să te întâlnești cu cineva adevărat. Potrivit profesoarei Libery Vittert de la Olin Business School, a avea o iubit/iubită generat de AI ar face persoanele fizice să fie și mai singure.

Olin Business School este o școală academică de la Universitatea Washington din St. Louis. Fondată în 1917, școala a fost redenumită după John M. Olin în 1988. Printre absolveții de aici este și Avram Glazer care deține Manchester United.

„Poți să te conectezi cu o fată super fierbinte care te ascultă și te apreciază, 24/7”, spune Liberty Vittert. „Prin definiție, Artificial Intelligence învață din reacțiile tale și îți poate oferi exact ceea ce vrei să auzi sau să vezi, de fiecare dată”. Evident, asta nu te face să vrei să te „deranjezi” cu o persoană reală, cu problemele și cu defectele sale.

Liberty Vittert consideră că „aceste prietene AI promovează această epidemie tăcută de singurătate observată în rândul bărbaților tineri”. În 2022, un studiu realizat în Statele Unite a arătat că 63% dintre bărbați erau singuri, față de 34% dintre femei. Refugiindu-se într-o relație virtuală, acești bărbați nu fac decât să accentueze singurătatea care îi afectează. Dar, oamenii uită că inteligența artificială poate fi folosită și pentru a obține date reale pe site-uri de întâlniri, de exemplu.