Galaxy Z Fold 5: ce vrem să vedem pe viitorul pliabil Samsung

450
Galaxy Z Fold 5
Sursă foto: YouTube

Samsung este pionierul și liderul incontestabil al telefoanelor pliabile. Ultimul său model, Galaxy Z Fold 4, este într-adevăr cel mai bun pliabil disponibil în prezent pentru cumpărare. Dar, poate că locul de vârf al lui Galaxy Z Fold 4 are mai mult de-a face cu software-ul și cu lipsa de disponibilitate pe piață a rivalilor, decât cu mecanismul real de pliere. În acest fel ne dorim câteva lucruri noi pe viitorul Galaxy Z Fold 5.

Telefonul pliabil Xiaomi Mix Fold 2, de exemplu, este mai subțire. Vivo X Fold+ și Huawei Mate X2 au sisteme de cameră mai avansate, cu senzori de cameră mai mari și lentile cu zoom Periscope. Oppo Find N are un ecran aproape fără cută și se încarcă mult mai rapid. Toate aceste telefoane se pot plia complet, în timp ce la Fold 4 încă rămâne o fantă după pliere. Sperăm că Samsung va rezolva aceste probleme cu Galaxy Z Fold 5.

Galaxy Z Fold 4 este încă cel mai bun, deoarece are cel mai rafinat software cu cel mai puternic suport pentru aplicații terțe, cel mai practic sistem multitasking, plus funcții suplimentare de liniște, cum ar fi un rating oficial de rezistență la apă IP. Dar nu se poate nega faptul că, dacă judecăm aceste dispozitive doar pe hardware, în special pe piesele care se îndoaie și se pliază, pliabilul Samsung rămâne în urmă concurenței.

Acestea fiind spuse ne gândim la câteva lucruri pe care Samsung le poate îmbunătăți cu viitorul telefon pliabil Galaxy Z Fold 5. Dintre cele cinci, patru sunt doleanțe rezonabile, deoarece alte mărci le-au oferit cu succes consumatorilor. Numai ultima dorință poate fi considerată mai aparte.

O formă pliată mai subțire, fără gol între cele două părți

Încă de la primul Galaxy Fold din 2019, dispozitivele pliabile Samsung nu s-au putut plia în întregime. De la început a rămas un mic spațiu între cele două părți după pliere. Inevitabil acest lucru a adăugat un plus de grosime acestor dispozitive. Având în vedere natura de pionierat a lui Galaxy Fold, a fost scuzabil în 2019, sau chiar în 2020, potrivit XDA-Developers. Cu toate acestea, este 2022 și, în acest moment, nu poate fi numit altceva decât un defect de design. Alte telefoane pliabile actuale, de la alte mărci, pot să se plieze fără efecte secundare vizibile.

În aprilie 2014, Xiaomi a achiziționat numele de domeniu mi.com pentru 3,6 milioane USD. A fost cel mai scump nume de domeniu cumpărat vreodată în China. A înlocuit xiaomi.com ca nume de domeniu principal al companiei.

Problema devine mai enervantă odată cu lansarea Xiaomi Mix Fold 2. Acesta este incredibil de subțire la 5,4 mm desfășurat și 11,2 mm atunci când este pliat. Samsung Galaxy Z Fold 4, prin comparație, măsoară 6,3 mm desfășurat și, datorită decalajului, devine de 15,8 mm în punctul cel mai gros când este închis. Colțurile balamalei lui Fold 4 sunt, de asemenea, ușor ascuțite în comparație cu colțurile mai line din dispozitivele pliabile Xiaomi. Astfel este nevoie de o husă pentru protecție împotriva căderilor, dar și pentru a ascunde colțurile balamalei.

Spre deosebire de telefoanele normale, unde subțirimea poate fi uneori îngrijorătoare, majoritatea telefoanelor pliabile se simt ca două telefoane stivuite unul peste altul. Nu credem că pliabilul Xiaomi a rezolvat problema în totalitate, dar se simte cel mai aproape de un telefon „normal” în formă pliată.

Sperăm că pliul afișajului va dispărea pe Galaxy Z Fold 5

O altă problemă de design a fost prezentă încă din prima zi pe telefoanele pliabile Samsung. Pliul de la mijlocul ecranului este foarte vizibil. Acesta a fost considerat de utilizatori ca un compromis necesar la primele modele. Dar în anii de după, mai multe telefoane pliabile au folosit același design de pliere interioară, dar au reușit cumva să facă pliul mai discret. De exemplu Oppo Find N.

Motivul cutei mai pronunțate din Fold-uri se datorează mecanismului de pliere. Designul balamalei Samsung are plierea afișajului într-un singur punct, ca și cum ai îndoi o hârtie în jumătate și ai apăsa în jos punctul de pliere. Practic, toate celelalte telefoane pliabile, cum ar fi Oppo Find N, folosesc un așa-numit design „picătură de apă – waterdrop”.

Când acest design pliabil tip picătură de apă a fost introdus pentru prima dată în Motorola Razr din 2019 și apoi în Huawei Mate X2 din 2021, nu s-a putut compara cu designul Samsung. Atunci nici Motorola și nici Huawei nu puteau rămâne pe loc la mijloc sau în orice alt unghi (o caracteristică pe care Samsung o numește „Modul Flex”). Dar nu mai este cazul. Telefoanele precum Oppo Find N și Vivo X Fold oferă modul Flex, păstrând în același timp designul fără cută. Nu există niciun motiv întemeiat pentru ca Samsung să rămână cu un design pliabil obiectiv mai urât. Sperăm să vedem un ecran interior pliabil fără cută pe Samsung Galaxy Z Fold 5.

Vrem pe Galaxy Z Fold 5 cel mai bun sistem de camere posibil

Seria Galaxy Z Fold este cea mai scumpă gamă de dispozitive mobile de la Samsung. Chiar dacă Samsung pune tot mai mult accentul pe telefoanele pliabile, acestea nu au primit niciodată cel mai bun sistem de camere posibil. De fapt, până la Galaxy Fold 4, seria Galaxy Z Fold a avut hardware-ul camerei la egalitate cu telefoanele Samsung mid-range. Numai cu Fold 4 din acest an, Samsung a modernizat în sfârșit departamentul foto, dar tot nu este la cel mai înalt nivel. Da, camerele foto la Galaxy Z Fold 4 sunt doar la nivelul modelului mai mic din seria Galaxy S22.

Sistemul de camere al lui Galaxy Z Fold 4 este în esență același sistem utilizat pe Galaxy S22 standard. Dar, nu trebuie să uităm că acesta a rămas în mare parte neschimbat față de Galaxy S21 standard. Acestea sunt camere capabile care acoperă intervalul focal obișnuit lat, ultra-larg și teleobiectiv, dar le lipsește senzorul mare și magia unei camere tip Periscop utilizată în Samsung Galaxy S22 Ultra.

Și să nu credeți că dacă Fold 4 nu primește o cameră principală cu senzor mare sau un obiectiv cu zoom Periscope are vreo legătură cu limitările tehnice. Nu, nu are. Încă o dată, pliabilele de la Huawei și Vivo au reușit acest lucru. Dacă acele companii pot face acest lucru, Samsung cu siguranță poate și mai mult. Sperăm că, Galaxy Z Fold 5 va avea cele mai bune camere de pe piață la lansare, la același nivel cu Samsung Galaxy S23 Ultra. Inclusiv acel zoom de 10x. Chiar dacă nu va fi o cameră de 200MP, măcar una de 108 megapixeli așteptăm pe viitorul Fold Samsung.

Un nou raportul de aspect și un S Pen cu slot dedicat

Un nou raport de aspect. O îmbunătățire subtilă adusă de Galaxy Z Fold 4 a fost raportul de aspect extins al afișajului. A fost o creștere de mai puțin de 2 mm, dar a îmbunătățit gradul de utilizare al afișajului exterior. În principal pentru că raportul de aspect ales de Samsung pentru Fold 2 și 3 era mult prea îngust.

Pentru Fold 5, Samsung ar trebui să ia în considerare un nou raport de aspect, astfel încât telefonul în formă pliată să se simtă mai aproape de un telefon normal. Pentru mulți utilizatori, ecranul exterior al lui Fold 4 este prea înghesuit pentru a tasta confortabil, iar unele aplicații arată ciudat pe un afișaj atât de alungit

Un S Pen cu un slot dedicat. Seria Galaxy Z Fold a primit suport pentru S Pen-ul Samsung în 2021. Dar, spre deosebire de seria Note, S Pen-ul nu are slot dedicat pentru a ține stylus-ul. Acest lucru înseamnă că S Pen nu este doar o achiziție suplimentară, dar majoritatea utilizatorilor ar trebui să cumpere și o husă specială doar pentru a păstra stylus-ul lângă telefon. Ar fi frumos dacă Samsung ar construi un siloz în Fold 5, pentru a gara S Pen-ul. Acesta a fost unul dintre principalele atu-uri ale seriei Galaxy Note, pe care seria Fold l-a înlocuit.

Adăugarea unui slot dedicat pentru stylus într-un telefon pliabil este o sarcină mai grea decât pare. Un telefon pliabil are o tehnologie de fabricație mai complicată, cu mai multe părți mobile. Există, de asemenea, problema de grosime/greutate menționată mai sus a dispozitivelor pliabile. În acest fel adăugarea unui stylus în telefon ar crește greutatea. Un spațiu pentru un stylus în corpul lui Fold ar ocupa locul prețios pentru componente mai importante, cum ar fi o baterie mai mare.

Va rămâne Samsung în urmă cu telefoanele pliabile sau nu?

Tehnologia de fabricare a telefoanelor pliabile este încă la început, chiar dacă Samsung are ceva experiență. Pe acest lucru ne bazăm când vorbim despre viitoarele pliabile Galaxy Z Fold 5 sau chiar Fold 6. Pot fi unele lucruri, din cele de mai sus, care nu vor fi rezolvate de Samsung cu Fold 5, dar sigur vor fi cu Galaxy Z Fold 6.

Dar, de ce Samsung a rămas puțin în urmă? O parte din acest răspuns este, cel puțin parțial, o decizie conștientă din partea Samsung. Compania a vorbit despre încercarea de a face telefoanele sale pliabile mai populare și, pentru a face acest lucru, scăderea prețului a fost mai importantă decât urmărirea unor noi descoperiri. Faptul că pliabilele rivale cu hardware fără îndoială superior nu sunt vândute nicăieri în afara Chinei a făcut decizia Samsung de a face upgrade hardware modeste de la an la an mai ușor de realizat. Nu trebuie să uităm că Samsung are depuse cele mai multe brevete în domeniul telefoanelor normale, pliabile, glisabile sau de orice altă natură. Deci baza de dezvoltare există, la fel și capacitatea de producție.

Sperăm că lucrurile se vor schimba în 2023. Recent Honor a confirmat că va lansa un pliabil la nivel global și sunt zvonuri că Oppo/OnePlus vor face și ele același lucru. În plus sunt zvonuri că se profilează un Google Pixel Fold și un Apple iPhone Fold. Poate că acestea vor presa Samsung să depășească granițele tehnologice și mai mult cu Galaxy Z Fold 5.