Samsung a fost liderul incontestabil al telefoanelor pliable în 2023

204
Samsung a fost liderul incontestabil al telefoanelor pliable in 2023
Sursa foto: via gsmarena.com

Ce era de așteptat s-a întâmplat, în 2023 compania Samsung a dominat incontestabil piața globală a telefoanelor pliabile. Potrivit companiei de cercetare de piață TrendForce, aproximativ 15,9 milioane de telefoane pliabile au fost vândute anul trecut. Cifra reprezintă o creștere de 25% de la an la an, Mai mult, telefoanele pliabile au avut o cotă de piață combinată de 1,4% din toate livrările de smartphone-uri.

Chiar dacă nu a dat detalii specifice, cel mai probabil noile Galaxy Z Fold 5 și Galaxy Z Flip 5 au fost cele mai vândute. De asemenea, Galaxy Z Flip 4 și Galaxy Z Fold 4, acum cu prețuri mai mici, au fost și ele în atenția cumpărătorilor. Potrivit GSMArena, TrendForce mai sugerează că rata destul de scăzută de adoptare a dispozitivelor pliabile este determinată în principal de prețurile ridicate și de preocupările legate de durabilitate.

Privind în perspectivă, TrendForce a estimat 17,7 milioane de telefoane pliabile au fost livrate în 2024. Această cifră ar reprezenta o creștere de 11% față de 2023. De asemenea, se estimează că piața pliabilă mondială va atinge o cotă de piață de peste 2% până în 2025 din cota globală a telefoanelor mobile.

Samsung și-a continuat dominația ca principal furnizor de smartphone-uri pliabile în 2023. Gigantul high-tech sud-coreean a avut o cotă de piață de 66%. Totuși, TrendForce remarcă o scădere a cotei Samsung cu peste 17% față de valoarea din 2022. Cota Samsung pe piața pliabilă este de așteptat să scadă la 60% în 2024. Samsung va lansa în acest an, în iulie/august, pe Galaxy Z Flip 6 și Galaxy Z Fold 6.

Sursă foto: TrendForce

Huawei s-a situat pe locul doi la mare distanță de compania coreeană. Compania din China a avut o cotă de piață puțin sub 12%. Această cotă s-a datorat cererii puternice pentru telefoanele sale pliabile pe piața chineză. TrendForce prezice că Huawei ar putea ajunge până la 20% din piața pliabilă în 2024, dar cu vânzări în special în China. Xiaomi a ocupat al treilea loc în ceea ce privește telefoanele pliabile, cu o cotă de piață de 5,3%.

TrendForce este o companie din Taiwan fondată în anul 2000. Este un furnizor global de informații de piață din industriile tech. Domeniile de cercetare includ printre altele PC, telefoane, TV și monitoare, semiconductori și telecomunicații.

De remarcat că vânzările de telefoane pliabil în China s-au dublat anul trecut față de 2022. Aici Huawei a fost principala companie care a vândut astfel de telefoane, potrivit companiei de studiu de piață IDC. Aici printre cele mai vândute telefoane au fost Huawei Mate X5 și Honor Magic V2.

Potrivit Counterpoint Research, cota de piață Samsung în segmentul pliabil din China a fost de 26% în Q1 2023. Pe tot anul trecut Samsung a avut în China o cotă de piață de 11% în domeniul pliabil. Samsung vinde în China telefoane pliabile W24 (Galaxy Z Fold 5) și W24 Flip (Flip 5).